Tehnologia de Cultivare a Speciilor Calendula Officinalis si Digitalis Purpurea

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Tehnologia de Cultivare a Speciilor Calendula Officinalis si Digitalis Purpurea.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

TEHNOLOGIA DE CULTIVARE A SPECIILOR

Galbenelele-Calendula officinalis

Degetelul rosu –Digitalis purpurea

Denumirea populara:Galbenele

Denumirea stiintifica:Calendula officinalis

Alte denumiri populare:boance,calce,calinica,caldarusa,cilimica,coconite,craite,fetisca,filimica,floare galbena,flori osenesti,galbenare,hilimica,nacotele,ochi galbeni,ochisele,ochiul boului,ogristene,rosioara,ruginele,rujinele,rusulite,salomie,salunina,silinii,stancuta,tataisi,vazdoage.

1.Descriere:

Planta anuala,mai rar bienala,cu radacina pivotanta,lunga de cca.20 cm,groasa pana la 1 cm cu numeroase ramificatii.

Tulpina ramificata este inalta pana la 60-70 cm.

Frunzele sunt alterne,sesile,intregi sau slab dintate,in total cu 3-6 dinti :cele inferioare sunt spatulate,cu baza cuneata si varful obtuz iar cele mijlocii si superioare ingust-obovate pana la alungit-lanceolate.In timpul infloririi frunzele inferioare sunt deobicei uscate.Marginea frunzelor este ciliata iar suprafata este acoperita de peri scurti ,aspri.Lungimea frunzelor inferioare poate sa ajunga pana la 16 cm.

Tulpina ca si ramificatiile se termina cu un capitul care are doua randuri de frunze involucrale,lungi de cca 1,5 cm,ingust-lanceolate acoperite de peri glandulosi cu marginea alba.Receptacolul,cu suprafata plana si un diametru de 0,5-1 cm,poarta 2-7 randuri de flori ligulate.

In cultura se gasesc si plante cu un numar mai mare(8-15)de randuri de flori ligulate.

Diametrul influorescentei poate sa ajunga pana la 8-9 cm.Corola acestor flori este galbena,galben portocalie pana la galben rosiatica si are la varf trei dinti.Corola florilor interne este tubulos campanulata,lunga de 0,5-0,7 cm,de culoare galbena,care poate sa fie mai deschisa sau mai inchisa fata de florile ligulate.Gineceul florilor tubuloase este de regula rudimentar,aceste flori pot fi considerate din punct de vedere functional,mascule.Fructul este o achena in forma de secera sau aproape circulara,tepoasa sau verucoasa,mai ales pe suprafata convexa.Dupa forma lor,prezenta si felul tepilor,sunt 3 tipuri de fructe.Lungimea lor este de 8-18 mm si latimea 2-9 mm.Infloreste in luna iunie pana la aparitia primului ger.

2.Materia prima.

Flori(Calendulae flos)pot fi flori cu receptacul(Calendulae flos cum receptaculis) sau flori fara receptacul (Calendulae flos sine receptaculis).

3.Soiuri.

In prezent in tara noastra se cultiva soiul ’’PLAMEN’’ cu influorescente mari,involte portocalii(din 1977).Se mai cultiva si soiul’’PETRANA’’(din 1990),soiul ’’DE FALTICENI’’ care are perioada de vegetatie de 140-150 zile.

4.Cerinte biologice si pedo-climatice

Galbenelele nu sunt pretentioase fata de temperatura si umiditate.Se dezvolta multumitor pe toate tipurile de sol dar prefera solurile adanci,bogate,afanate,cu umiditate suficienta,care se incalzesc usor.Se pot cultiva in toate zonele agricole ale tarii.

5.Rotatia culturii :

a)Premergatoare foarte bune :

In asolament galbenelele pot urma dupa orice cultura prasitoare anuala.

b)Contraindicat :

Nu se recomanda monocultura pentru a preveni atacul bolilor si daunatorilor.Galbenelele nu vor reveni pe acelasi teren mai devreme de 4-5 ani.

6.Fertilizarea

a)Ingrasaminte :

Fertilizarea cu fosfor :Ingrasamintele fosfatice duc la sporirea numarului de influorescente pe planta si la prelungirea duratei de inflorire daca se aplica in doza de 60-80 kg/ha fosfor substanta activa impreuna cu ingrasamintele cu azot.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia de Cultivare a Speciilor Calendula Officinalis si Digitalis Purpurea.doc