Tehnologia de cultura in sistem ecologic a castravetilor (Cucumis sativus) in sera

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Tehnologia de cultura in sistem ecologic a castravetilor (Cucumis sativus) in sera.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Liliana Badulescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Familia: Cucurbitaceae

Denumire științifică: Cucumis sativus

Origine: Provine din India și este cultivat în regiuni tropicale și temperate. Se cultivă în numeroase varietăți, datorită diversității fructelor.

Tulpina: viță târâtoare de 1,5 - 2 m lungime, care crește agățându-se pe spaliere sau alte structuri de susținere cu ajutorul cârceilor.

Frunzele: sunt mari, aspre și acoperă fructele.

Florile: sunt mici, de culoarea galben pal.

Fructul: este cilindric, alungit, poate ajunge și la lungimi de 50 cm, deși în mod normal are cca 10 cm lungime.

PRODUCEREA RĂSADURILOR

se execută în exclusivitate în sere, atât pentru ciclul I cât și pentru ciclul II. Răsadurile se produc repicate în ghivece sau cuburi nutritive după tehnologia generală de producere a răsadurilor, pentru ciclul I și prin semănat direct în ghivece pentru ciclul II. Acolo unde se produce cantitate mare de răsaduri, întreg fluxul tehnologic este automatizat și se desfășoară prin semănat direct în palete alveolare. De reținut este faptul că, răsadurile nu trebuie călite, deoarece plantarea are loc tot în seră. Răsadurile pentru ciclul I de cultură se produc într-o perioadă lungă de timp (40-45 zilei) datorită condițiilor de mediu precare din perioada de producere (noiembrie-ianuarie), în timp ce pentru ciclul II de cultură, vârsta răsadului este mult mai mică (30-35 zile), deoarece condițiile de temperatură și lumină din perioada de vară sunt favorabile. Se recomandă soiuri și hibrizi valoroși, rezistenți genetic la boli și cu un grad ridicat de adaptabilitate la condițiile de mediu din aceste spații de cultură.

ÎNFIINȚAREA CULTURII

Cele două cicluri principale sunt: ciclul I care începe de la 10-15 ianuarie, uneori la început de februarie și durează până la sfârșitul lunii iunie-începutul lunii iulie și ciclul II din iulie până în octombrie.

LUCRĂRI DE ÎNGRIJIRE IMPORTANTE PENTRU FIZIOLOGIA PLANTEI

DIRIJAREA FACTORILOR DE MEDIU

Temperatura

reprezintă un factor esențial în cultura castravetilor, de nivelul acesteia depinzând desfășurarea proceselor metabolice din plantă. Este bine ca în seră temperatura să fie condusă la nivelul optim al speciei(temperatura minimă de germinare a semințelor este de 15 - 16oC, iar optima pentru creștere și dezvoltare 25-30oC) sau cât mai aproape de acesta și în strânsă legătură cu ceilalți factori de mediu. În sere, spre deosebire de alte sisteme de cultură, temperatura se poate dirija prin intermediul instalației de încălzire automată. Se folosesc cu foarte bune rezultate și ecranele termice, care au rolul de menținere a căldurii în spațiile respective, fiind din material plastic simplu sau aditivat cu aluminiu.

Lumina

este foarte importantă deoarece participă la procesul de fotosinteză care are influență asupra creșterii și dezvoltării plantelor.

La ciclul I de cultură intensitatea luminoasă este scăzută, de aceea se iau măsuri de pătrundere a unei cantități de lumină cât mai mari: respectarea desimii de plantare, spălarea geamurilor, folosirea unei sticle de calitate, cultivarea de hibrizi mai puțin pretențioși la intensitatea luminoasă etc.

Condiții bune de lumină în sere sunt la ciclul II de cultură, uneori în exces, situație în care se intervine prin stropirea geamurilor cu emulsie de humă, folosirea plaselor de umbrire din material plastic de culori diferite instalate la acoperiș, jaluzele etc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia de cultura in sistem ecologic a castravetilor (Cucumis sativus) in sera.docx