Tehnologia de Obtinere a Berii

Imagine preview
(6/10 din 5 voturi)

Acest referat descrie Tehnologia de Obtinere a Berii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Mariana Bran, Dan Boboc

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Agronomie, Industria Alimentara

Extras din document

Fabricarea berii in scopul comercializarii a inceput pe la anul 1200, pe teritoriul actualei Germanii, iar imbutelierea, in 1605. Berea a fost, dintotdeauna, sinonima cu petrecerile si intalnirile cu prietenii. Cand oamenii au invatat, in urma cu cateva mii de ani, ca prin fermentarea cerealelor obtin o bautura hranitoare si buna la gust, au descoperit berea - o importanta sursa nutritiva, apreciata de toate popoarele. Noe a luat-o pe Arca. Egiptenii au preparat-o din orz, babilonienii - din grau, incasii - din porumb.

Chinezii o foloseau in ritualurile religioase, romanii au batut monede din argint si aur cu simbolul pretiosului orz. Intr-un text egiptean de la 1600 i.H., sunt peste 100 de retete medicale ce folosesc berea. In urma cu cativa ani, o berarie din Anglia a imbuteliat 1.000 de sticle cu bere blonda numita Tutankamon, obtinuta dupa o reteta veche de 3.200 de ani.

Berea este o combinatie de ingrediente 100% naturale: apa, malt (din orz), hamei si drojdie. In lume exista circa 20.000 de sorturi de bere, imbuteliata in 180 de variante: de la normala, slab alcoolica, la amara, crema de bere si bere neagra.

- Calitatea apei folosite la producerea berii este extrem de importanta. Sarurile din apa determina gustul, aroma si culoarea. Pentru fabricarea berii blonde, se foloseste apa moale; pentru berea bruna, duritatea apei (concentratia sarurilor de calciu si magneziu) poate fi mai mare. De obicei, apele dulci sunt neutre sau usor acide, iar cele dure sunt usor alcaline. Apa dura si hameiul confera gustul amar pronuntat si culoarea mai inchisa a bauturii.

- Pregatirea cerealelor prin uscare pentru fermentare este numita "maltuire". Graul este lasat in apa pana incolteste. Germinatia este intrerupta prin prajire in cuptoare. Cu cat prajirea maltului este mai de durata, cu atat berea este mai inchisa la culoare. Berea de orzoaica sau grau are un gust dulceag. Aroma amara, uscata a hameiului contrabalanseaza dulceata maltului. Drojdia transforma zaharurile din malt in alcool. Pentru berea clasica este folosita o drojdie de fermentare rapida, in timp ce drojdia de fermentare lenta este folosita pentru berea slab alcoolica.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia de Obtinere a Berii.doc