Tehnologia Exploatarii Vacilor de Lapte

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Tehnologia Exploatarii Vacilor de Lapte.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Halmagean Lucian

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Agronomie, Industria Alimentara

Extras din document

1. Mulgerea vacilor

Prin tehnologia de mulgere a vacilor se întelege totalitatea masurilor de organizare si desfasurare a mulsului. Mulsul este considerat cel mai important moment al tehnologiei de exploatare a vacilor. De modul de realizare al mulsului depinde cantitatea de lapte muls si starea de sanatate a vacilor. Ca regula generala de efectuare a mulgerii aceasta trebuie executata correct, energic si într-un timp scurt.

Pentru mulgerea vacilor se folosesc doua sisteme: mulsul manual si mulsul mecanic.

Mulsul manual este cel mai folosit în fermele si crescatoriile de vaci din tara noastra.

Tehnologia mulsului manual al vacilor are 4 etape: pregatirea vacilor pentru muls; pregatirea mulgatorului; pregatirea vasului de muls; mulgerea propri-zisa.

Mulgerea este cea mai importanta si are doua faze: masajul ugerului si mulgerea propriu-zisa.

Toate procedeele de muls se realizeazaa cu doua mâini, prin miscari alternative pe cele doua mameloane astfel încât laptele sa curga în jet continuu. În functie de asocierea si ordinea mameloanelor mules, procedeele de muls sunt:

- mulgerea laterala – se mulg în primul rand mameloanele din partea dreapta si apoi cele din partea stânga.

- mulgerea încrucisata sau în diagonala – se asociaza mamelonul stâng posterior cu dreptul anterior si drept posterior cu stânga anterior.

- mulgerea directa - se mulg mai întâi sferturile anterioare si apoi sferturile posterioare, aceasta metoda fiind cea mai indicata.

Metodele de muls manual ale vacilor de lapte se executa în mai multe moduri: cu mâna plina, cu nod si cu doua degete.

Mulsul mecanic consta în mulgerea vacilor cu ajutorul unor apara instalatii de muls.

Avantajele mulsului mecanic consta în reducerea efortului fizic, obtinerea unui lapte igienic, marirea cantitatii de lapte si procentul de grasime.

Mulsul mechanic se realizeaza în doua variante:

- mulgerea pe standul de grajd care poate fii: la galeata, în carucior mobil de muls sau mulgere cu colectare si transport centralizat.

- mulgerea în sali de muls care, în functie de tipul platformei sau a salii, se clasifica în: muls în sala de tip bradulet, în sala de tip tandem sau muls pe platforma totativa.

Mulgerea rationala impune respectarea unor reguli si anume:

- respectarea orelor de muls;

- masajul lugerului;

- comportarea blânda;

- mulsul mecanis sa fie rapid, energic;

- mulsul complet al ugerului printr-un masaj final si mulgerea manuala a ultimelor picaturi de lapte.

- frecventa mulsului în raport de nivelul productiv.

2. Exploatarea taurinelor pentru productia de lapte

Cresterea si exploatarea taurinelor pentru productia de lapte au o importanta economica si sociala deosebita, justificata prin:

- valoarea biologica a laptelui ca aliment, el asigurând prin compozitia chimica principalele substante nutritive necesare vietii omului.

- ponderea mare a productiei de lapte de vaca în consumul total de lapte, taurinele producând 90-95% din cantitatea totala.

- eficienta economica deosebita, vacile valorificând cu 20% mai bine hrana pentru a produce lapte decât pentru a produce carne.

Obiectivele principale ale crescatorilor care exploateaza vacile de lapte consta în: - cresterea cantitatii de lapte muls pe cap de vaca furajata si marireea numarului de vaci;

- îmbunatatirea cantitatii productiei de lapte prin cresterea continutului în grasime si esi obtinerea unui lapte fara impuritati si germeni patogeni si cu aciditate redusa;

- marirea eficientei economice prin reducerea cheltuielilor si valorificarea avantajoasa a productiei de lapte.

1. Factorii care influenteaza productia individuala de lapte:

Productia individuala este data de potentialul productive si conditiile de hranire si întretinere, respective de factorii genetici si factorii de mediu.

Factorii de mediu se mai numesc si factori de exploatare si anume:

a) factorii climatici - temperatura si umiditatea atmosferica pot influenta productia zilnica de lapte. Timpul nefavorabil, respective temperaturile în afara zonei de confort care este cuprinsa între 9-16grade Celsius si umiditatea prea mare peste 80-90% influenteaza negative cantitatea de lapte.

b) vârsta la prima fatare care influenteaza productia de lapte pe toata durata de exploatare. Vacile montate prea timpuriu ssau prea târziu vor da productii de lapte mai mici. Vârsta optima pemntru a monta vacile este când acestea realizeaza 70-80% din greutatea de adult a vacilor.

c) pregatirea vacilor gestante – este factorul de exploatare care trebuie sa asigure repausul mamar. Hranirea si îngrijirea vacilor în ultimele luni de gestatie este un factor important de exploatare a vacilor de lapte.

d) intervalul dintre fatare si monta fecunda - trebuie sa fie de 45-90 zile si reprezinta durata repausului mamar. Monta timpurie favorizeaza sterilitatea vacilor iar monta târzie dupa fatare reduce viata productiva a acestora.

e) hranirea vacilor de lapte reprezinta factorul de exploatare esential. În hranirea rationala a vacilor de lapte în afara de nivelul hranirii sunt importante sortimentele de furaje, modul de preparare si administrare al acestora, numarul de ainuri si respectarea orelor de administrare a hranei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia Exploatarii Vacilor de Lapte.doc

Alte informatii

prezentat in cadrul Univ. Aurel Vlaicu Arad, pentru sectia an II IMAPA