Tehnologia Obtinerii Uleiului Comestibil

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Tehnologia Obtinerii Uleiului Comestibil.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Mariana Bran, Dan Boboc

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domenii: Agronomie, Industria Alimentara

Extras din document

Uleiul alimentar se produce prin procedeul de presare la rece. Linia este compusa din 5 utilaje, care acopera intreg procesul, de la selectia semintelor, pana la filtrarea uleiului.

Selectorul separa semintele de impuritati si praf.

Selectorul de seminte SS-2 se utilizeaza la separarea semintelor de floarea soarelui de impuritati si praf, obtinandu-se astfel o crestere a eficientei la extractia uleiului. Selectorul de seminte protejeaza de asemenea componentele active ale presei de ulei.

Decorticatorul curata coaja in proportie de 80%, imbunatatind calitatea uleiului si reduce uzura componentelor de la storcator

Decorticatorul de seminte DS-1 curata coaja in proportie de 80%, imbunatatind calitatea uleiului si reduce uzura componentelor de la presa.

Presele de ulei nu se bazeaza pe metoda clasica ce necesita prajirea semintelor, ci procedeul de presare la rece, cu randamente de pina la 42 litri la 100 kg seminte.

Gama de prese de ulei cuprinde patru variante constructive care prin presare la rece prelucreaza diferite cantitati de seminte pe ora.

Metoda utilizata de prese este complet diferita de cea clasica, deoarece nu necesita prajirea semintelor, obtinandu-se uleiuri naturale comestibile sau industriale, din plante oleaginoase: floarea soarelui, rapita, porumb, soia, dovleac, in, nuca, mustar.

Filtrul centrifugal separa rapid uleiul brut de resturile marunte aflate in el.

Filtrul centrifugal separa rapid uleiul brut, obtinut din presa de ulei, de impuritatile grosiere din el.

Filtrul cu placi elimina impuritatile de pana la 7 microni din uleiul brut centrifugat.

Uleiul de masline

Uleiul de masline este extras din varietatea olea europea, maslinul european, originar din zona bazinului mediteran. Inca din antichitate uleiul de masline era foarte apreciat si utilizat in diverse scopuri. Egiptenii il foloseau in ritualuri religioase si ca sursa de iluminat. In Grecia si Roma Antica uleiul era folosit la iluminat, gatit si vindecarea ranilor. In mitologie, uleiul are proprietati magice si este sursa nemuririi zeilor, simbolizand puritate si bunastare.

Cu mii de ani in urma, uleiul era obtinut prin strivirea manuala a maslinelor in bazine sferice din piatra. Astazi, procesul de extragere a uleiului este mecanizat si se desfasoara in vase din otel inoxidabil. Separarea uleiului de pasta obtinuta prin strivire se face prin centrifugare. Nu sunt folosite chimicale iar temperatura este sub 30 de grade Celsius. Sunt necesare in jur de 5 kilograme de masline pentru obtinerea unui litru de ulei. Metoda de presare la rece permite mentinerea gustului, a culorii si valorii nutritive, uleiul de masline fiind singurul ulei ce poate fi consumat imediat dupa extragerea din fruct.

Sunt folosite procese de filtrare pentru a indeparta sedimente si reziduuri obtinand astfel ulei de masline cu aciditate sub 1%. Asemeni vinurilor distinse, uleiul de masline este evaluat in functie de gust si de nivelul aciditatii inaintea imbutelierii. Proprietatile (aroma, culoarea, valoarea nutritiva) fiecarui tip de ulei sunt influentate de calitatea solului, climat, varietea si varsta maslinilor, metodele de obtinere. Daca procesul de obtinere s-a desfasurat corespunzator, uleiul pastreaza in intregime savoarea, aroma si proprietatile nutritive ale maslinelor din care a fost extras.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia Obtinerii Uleiului Comestibil.doc