Tehnologii de conservare a băuturilor alcoolice cu ajutorul ultrasunetelor

Referat
9/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 4249
Mărime: 148.38KB (arhivat)
Publicat de: Edgar Boboc
Puncte necesare: 8
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului-Timisoara Facultatea Tehnologia Produselor Agroalimentare

Cuprins

  1. 1.
  2. - Notiuni generale despre ultrasunete
  3. - Istoricul aparitiei ultrasunetelor
  4. - Proprietatile ultrasunetelor
  5. - Producerea ultrasunetelor
  6. 2.
  7. - Aplicatiile ultrasunetelor in procese tehnologice
  8. - Alte aplicaţii ale ultrasunetelor
  9. - Utilizarea in industria alimentara a ultrasunetelor
  10. 3.
  11. - Conservarea prin folosirea ultrasunetelor
  12. - Echipament pentru industria băuturilor alcoolice
  13. - Concluzii
  14. - Bibleografie

Extras din referat

Notiuni generale despre ultrasunete

Ultrasunetele (US) sunt o forma de energie mecanica ce se propaga sub forma unor unde de frecventa superioara limitei de perceptie a urechii umane. Omul percepe sunete cu frecventa cuprinsa intre 16 si 20 000 Hz. Sunetele cu frecventa peste limita de audibilitate umana (20 MHz) se numesc ultrasunete, iar cele cu frecventa sub aceasta, infrasunete.

Daca o particula dintr-un mediu elastic executa o miscare inainte si inapoi fata de pozitia de echilibru, miscare numita oscilatie mecanica sau vibratie, are loc un transfer de energie in mediul care o inconjoara. Particula care oscileaza interacţioneaza cu cele vecine si astfel unda se propaga din aproape in aproape. Regiunea din spatiu in care se afla unde ultrasonice (altfel spus, campul de US) este reprezentata de oscilatii ciclice in spatiu si timp. Miscarea particulelor in jurul pozitiei de echilibru se repeta la anumite intervale de timp.

Procesarea minima a alimentelor se defineste ca o tendinta de inlocuire a procedeelor clasice de tratare termica cu procedee noi, atermice, inclusive cu procedee termice noi, mai blande. Procesarea minima consta intr-o prelucrare simplificata, astfel ca nu se percepe intotdeauna gradul de prelucrare la care au fost supuse alimentele.

Tehnicile de procesare minima pot fi aplicate diferitelor etape ale prelucrarii pe filiera depozitare materii prime agricole-produs gata prelucrat.

Conservarea produselor alimentare in scopul prelungirii duratei de valabilitate sau pentru modificarea caracteristicilor senzoriale constitue o veriga importanta in asigurarea caliatii acestora. Modalitatile prin care se realizeaza acest deziderat cuprind o gama larga de tehnici de conservare.

Cele mai importante tehnici noi de procesare atermica sunt:

- procesarea cu ajutorul presiunilor inalte

- procesarea cu fluide supercritice

- procesarea cu ajutorul radiatilor ionizante

- procesarea cu ajutorul campului electric pulsatoriu de inalta tensiune

- procesarea cu impulsuri ultrascurte de lumina

- procesarea cu ajutorul radiatiilor UV

- procesarea cu ajutorul ultrasunetelor

- procesarea cu ajutorul campului magnetic

Istoricul aparitiei ultrasunetelor

Ultrasunetele au fost descoperite inainte de primul razboi mondial. In anii 1938-1940 au inceput sa fie folosite pentru constructia tuburilor electronice de putere mare. Dupa descoperirea tranzitoriului, au fost construite generatoare de ultrasunete de putere mare, permitand aplicatii industriale in mai multe domenii. Din 1970 ultrasunetele s-au utilizat pentru uscarea diferitelor produse.

Prin cerectarile realizate in ultimii 5 ani s-a stability ca industria alimentara constitue un nou domeniu de aplicare in diverse scopuri: controlul materiilor prime si a produselor finite, intensificarea unor transformari fizice, chimice si biochimice sau franarea activitatii microbiene, care conduce la asigurarea conservabiliatii produselor alimentare si asigurarea conservabilitatii produselor alimentare si asigurarea calitatii superioare a acestora.

Aceste trasnformari pot fi intesificate, controlate si dirijate pentru atingerea scopului propus, cu un consum de energie termica folosind tratamentul ultrasonic.

Tinand cont de faptul ca in literatura de specialitate sunt putine informatii despre utilizarea si perspective aplicarii ultrasuneteleor in diferitele domenii ale industriei alimentare, se impune prezentarea bazelor fizice ale ultrasunetelor, precum si aplicatii ale acestora in industria alimentara.

Ca urmare a efectelor ultrasunetelor asupra tesuturilor vii, incepand din anul 1932 apar primele indicatii in utilizarea acestora in terapie. Unele rezultate positive obtinute in primii ani de aplicare a metodelor curative ultrasonice au creat un puternic current pentru generalizarea folosirii ultrasunetelor in medicina.

Posibilitatea pe care o au ultrasunetele de a inlatura si cele mai rezistente pojghite de murdarie depuse pe o suprafat metalica a condus la utilizarea acestora pentru protejarea instalatiile folosite in industria alimentara.

Uscarea unui corp nu este altecva decat extragerea lichidului, de cele mai multe ori a apei din acel corp. In mod obisnuit aceasta operatie se efectueaza fie cu ajutorul unui procedeu termic, printr-o ridicare a temperaturii, fie cu ajutorul unui procedeu mechanic, cum ar fi centrifugarea. De curand, o noua metoda s-a adaugat celor existente. Este vorba de uscarea cu ajutorul ultrasunetelor.

Iradiind un corp cu ultrasunete, la suprafata de separatie a acestuia de mediul inconjurator au loc alternative mariri sau micsorari ale presiunii.

In industria aliemntara procedeul ultrasonic este folosit la uscarea fermentilor, care nu pot suporta incalziri la temperature mai mari de 400C. Operatia dureaza doar 14 minute, timp ce procedeul de uscare prin vid a aceluias produs dureaza 1 ora. Daca ultrasunetul are posibilitatea de a favoriza uscarea atunci el poate imbunatatii si procesul de ardere.

Prin cerectarile realizate in ultimii 5 ani s-a stabilit ca industria alimentara constituie un nou domeniu de aplicarea in diverse scopuri:

Preview document

Tehnologii de conservare a băuturilor alcoolice cu ajutorul ultrasunetelor - Pagina 1
Tehnologii de conservare a băuturilor alcoolice cu ajutorul ultrasunetelor - Pagina 2
Tehnologii de conservare a băuturilor alcoolice cu ajutorul ultrasunetelor - Pagina 3
Tehnologii de conservare a băuturilor alcoolice cu ajutorul ultrasunetelor - Pagina 4
Tehnologii de conservare a băuturilor alcoolice cu ajutorul ultrasunetelor - Pagina 5
Tehnologii de conservare a băuturilor alcoolice cu ajutorul ultrasunetelor - Pagina 6
Tehnologii de conservare a băuturilor alcoolice cu ajutorul ultrasunetelor - Pagina 7
Tehnologii de conservare a băuturilor alcoolice cu ajutorul ultrasunetelor - Pagina 8
Tehnologii de conservare a băuturilor alcoolice cu ajutorul ultrasunetelor - Pagina 9
Tehnologii de conservare a băuturilor alcoolice cu ajutorul ultrasunetelor - Pagina 10
Tehnologii de conservare a băuturilor alcoolice cu ajutorul ultrasunetelor - Pagina 11
Tehnologii de conservare a băuturilor alcoolice cu ajutorul ultrasunetelor - Pagina 12
Tehnologii de conservare a băuturilor alcoolice cu ajutorul ultrasunetelor - Pagina 13
Tehnologii de conservare a băuturilor alcoolice cu ajutorul ultrasunetelor - Pagina 14
Tehnologii de conservare a băuturilor alcoolice cu ajutorul ultrasunetelor - Pagina 15
Tehnologii de conservare a băuturilor alcoolice cu ajutorul ultrasunetelor - Pagina 16
Tehnologii de conservare a băuturilor alcoolice cu ajutorul ultrasunetelor - Pagina 17
Tehnologii de conservare a băuturilor alcoolice cu ajutorul ultrasunetelor - Pagina 18
Tehnologii de conservare a băuturilor alcoolice cu ajutorul ultrasunetelor - Pagina 19
Tehnologii de conservare a băuturilor alcoolice cu ajutorul ultrasunetelor - Pagina 20
Tehnologii de conservare a băuturilor alcoolice cu ajutorul ultrasunetelor - Pagina 21
Tehnologii de conservare a băuturilor alcoolice cu ajutorul ultrasunetelor - Pagina 22
Tehnologii de conservare a băuturilor alcoolice cu ajutorul ultrasunetelor - Pagina 23
Tehnologii de conservare a băuturilor alcoolice cu ajutorul ultrasunetelor - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Tehnologii de Conservare a Bauturilor Alcoolice cu Ajutorul Ultrasunetelor.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Te-ar putea interesa și

Conservarea produselor alimentare cu ajutorul radiațiile ultraviolete

I.Introducere Conservarea (produselor alimentare) în vederea fie a prelungirii duratei de valabilitate, fie pentru modificarea caracteristicilor...

Studiul tehnico-economic al Conservării unor Produse Agroalimentare prin Procedeul Radiațiilor UV

Introducere Conservarea (produselor alimentare) în vederea fie a prelungirii duratei de valabilitate, fie pentru modificarea caracteristicilor...

Tehnologii de conservare cu ajutorul razelor ultraviolete prin sterilizarea fluidelor alimentare peliculare și sisteme de refrigerare - apă potabilă

1. Procedee de conservare alimentare Conservarea (produselor alimentare) în vederea fie a prelungirii duratei de valabilitate, fie pentru...

Tehnologii (Instalatii, Utilaje, Parametrii de Operare) de Izolare și Conservare (Uscare-Deshidratare) cu Ajutorul Ultrasunetelor

Capitolul I. Introducere.Generalitati. Conservarea (produselor alimentare) in vederea fie a prelungirii duratei de valabilitate, fie pentru...

Ai nevoie de altceva?