Tennologia de obținere a berii

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1666
Mărime: 59.33KB (arhivat)
Publicat de: Olimpian Ștefan
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bran Florina

Extras din referat

Berea este produsul alimentar obtinut prin fermentarea partiala a mustului de malt ce se caracterizeaza printr-un bogat continut trofic (glucide si zaharide) avand un extract szu substanta uscata de circa 11% si o tarie alcoolica intre 5-8%.

Materii prime ce intra in compozitia berii

Apa: Pentru obtinerea unui litru de bere se consuma ca apa de constitutie si apa tehnologica 40-50 L. se prefera extragerea de la mari adancimi a apei , din foraje de peste 200 de merti, deoarece gradul de puritate este cel mai ridicat. Apa de suprafata contine numeroase saruri de calciu, cloruri si fostfati care in totalitatea lor formeaza duritatea apei. Pentru eliminarea impuritatilor se folosesc rasini schimbatoare de ioni.

Orzul de primavara sau orzoaica: Se foloseste aceasta cereala deoarece are samanta protejata , mentinand astfel integritatea embrionului ce este fundamental la prepararea maltului. Nu se folosesc alte cereale deoarece bobul ne fiind protejat semintele pot fi usor fragmentate.

Hameiul: Acesta este o planta lemnoasa multianuala cu un habitus asemanator vitei de vie. El formeaza un butuc din care se lasa anula se creasca doi lastari ce au cresteri asemanatoare lianelor. Ei sunt dirijati si sustinuti pe sarme si spalieri la inaltime de 4-5 m

Fiind o planta bisexuata, hameiul produce in perioada generative flori feminine denumite conuri si flori masculine. Conurile se recolteaza pentru fabricarea berii deoarece contin valoroase substante aromatizate, substante colorante precum si substante antiseptice (tannin-ce da gust amar).

Fabricarea maltului

Bobul de orzoaica in conditii favorizante germinarii va forma radacinuta sau radicela si frunzele. Dupa atingerea acestei faze daca s-ar afla in sol ar putea sa-si preia substantele hranitoare. Pentru formarea partilor cu clorofila, embrionul se hraneste cu substante de rezerva din samanta. El nu poate insa consuma amidonul ca atare, ci numai dupa scindarea sau fragmentarea acestuia pana la formarea monozaharidelor. In acest scop, embrionul emite un grup de enzyme denumite diastase. Pentru fabricarea berii daca s-ar pune in contact drojdii de fermentatie cu samanta netransformata in monozaharide nu s-ar produce fermentarea pentru ca drojdiile se hranesc numai cu monozaharide. In consecinta, industrial se provoaca incoltirea boabelor de orz prin umectarea acestora. In laborator se determina momentul cand tot amidonul s-a transformat enzimatic, orice intarziere a acestui moment determinand pierderi de materie prima. In consecinta, se distruge mecanic radicela intrerupsandu-se biologia semintelor, urmate de indepartarea mecanica a invelisului superior. Miezul semintelor cu continut bogat in monozaharide se trateaza termic pentru uscare si se macina cu ajutorul valturilor netede. Se obtine o pulbere galbuie si dulceaga ce reprezinta maltul. Maltul se solobilizeaza in apa obtinandu-se un lichid dulce , denumit mustul de malt. Acesta se fierbe isobar impreuna cu conurile de hamei. Astfel se realizeaza o sterilizare a mustului si o extractie a valoroaselor componente din hamei.

Instalatia de fierbere, este fabricata de firma HUPPMAN din Germania in anul 1994. Cazanul de filtrare HUPPMAN de ultima generatie, complet automatizat, permite producerea a 12 sarje pe zi, a cate 290 hl must racit fiecare.

Intreaga sectie de fierbere este complet automatizata utilizand automate programabile SIMATIC S5 si S7 furnizate de firma SIEMENS, operatorul dialogand cu sistemul de comanda prin intermediul unei console de tip touch screen Pro-Face.

Instalatia de fierbere este dotata cu o sectiune CIP de curatire in flux, inclusa in sistemul de automatizare.

Preview document

Tennologia de obținere a berii - Pagina 1
Tennologia de obținere a berii - Pagina 2
Tennologia de obținere a berii - Pagina 3
Tennologia de obținere a berii - Pagina 4
Tennologia de obținere a berii - Pagina 5
Tennologia de obținere a berii - Pagina 6
Tennologia de obținere a berii - Pagina 7
Tennologia de obținere a berii - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Tennologia de Obtinere a Berii.doc

Te-ar putea interesa și

Sisteme Horticole

IMPORTANTACHIMICA A INDUSTRIEI ALIMENTARE Nu putem face fata in exportarea produselor din industria alimentara fara a ne comfirma exigentilor...

Ai nevoie de altceva?