Tetranychus Urticae

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Tetranychus Urticae.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Rosca Ioan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domenii: Agronomie, Biologie

Extras din document

In sera paianjenul rosu comun evolueaza in cursul intregului an,atacand in mod special culturile de vinete si ardei,pe care dezvolta pana la 20 de generatii.

Descriere.

Femela are corpul ellipsoidal,de 0,36-0,53 mm,culoare variabila de la verde deschis,brun si galben pana la carmine sau rosu inchis.Pe partea dorsala prezinta grupe de perisori.Masculul este piriform,mai mic decat femela,cu lungimea de 0,22-0,35 mm si culoare galben-roziu.Larva elipsoidala,galben-palid sau verde-galbui,cu ochii rosii.Oul este sferic,cu aspect sticlos,albicios.

Plante atacate si daune.

In conditii de sera,rasadnite si solaria daunatorul poate determina pagube importante culturilor de vinete,ardei,castraveti,fasole si tomate.In camp,frecventa daunatorului este relative ridicata in culturile de vinete si castraveti,fiind mai redusa la ardei,fasole si tomate.

Adultii si larvele colonizeaza patrea inferioara a frunzelor,in urma intepaturilor produse datorita modului de hranire,apar pete caracteristice,de culoare cenusie-lucitoare sau rosiatica iar limbul foliar se curbeaza usor.La atacuri puternice,frunzele se usuca treptat si cad,iar plantele nu mai fructifica normal si dau productii scazute.

Combatere.

Strangerea si distrugerea prin ardere a resturilor vegetale ramase dupa recoltare,aratura de toamna si prasile mecanice sau manuale,in cursul perioadei de vegetatie,contribuie la reducerea numarului de adulti hibernati si la eliminarea diferitelor specii de buruieni care constituie gazde secundare ale daunatorului,favorizand inmultirea acestuia.Pentru combaterea chimica a paianjenului rosu comun,in conditii de sera sau camp,se recomanda efectuarea unui tratament foliar,la semnalarea atacului si repetarea acestuia dupa 10-12 zile.In acest scop este indicata aplicarea alternativa a produselor :Miting 18,5 EC(0,2%),Pennstyl 25 WP (0,1%),Neoron 500 EC (0,8%),Omite 57 EC )0,1%),Sanmite 25WP (0,075%),Demitan 200 SC (0,05%),Pyranica 20WP (0,025%),Andalin 25 DC (0,06%),Nissorun 10 WP(0.04%) sau Flumite 20 sc (0,04%),ultimele trei acaricide actionand ca inhibitori ai biosintezei chitinei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tetranychus Urticae.doc

Alte informatii

facultatea de management,inginerie economica in agricultura