Tipuri si Forme de Turism

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Tipuri si Forme de Turism.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Ca urmare a tendintei generale de evolutie a societatii,turismul reprezinta astazi nu numai cea mai eficienta ramura economica,ci si cea mai sigura modalitate de conservare a insasi fiintei umane.Reprezinta unul dintre fenomenele ce domina lumea contemporana,unul dintre cele mai profitabile segmente ale economiei mondiale.

Putem vorbi de mai multe tipuri de turism:de recreere si agrement,de ingrijire a sanatatii,cultural,educational,social si polivalent.

Tipul de turism defineste esenta fenomenului si apare ca o suma de insusiri fundamentale se interconditioneaza pe un anumit spatiu intr-o perioada de timp determinata.Aceste tipuri de turism se stabilesc pe baza unor criterii,precum:motivatia individului,scop,destinatie,au un caracter istoric,nu dispar prin substituire cu altele decat in cazuri de exceptie si pentru o perioada determinata.

In literatura de specialitate,de cele mai multe ori,sunt mentionate ca tipuri:turism de receere si agrement,de ingrijire a sanatatii,cultural,social,educational,de tip complex.Pe acelasi spatiu geografic se pot practica mai multe tipuri de turism in functie de resursele de care dispune spatiul respectiv.Aceasta este o tendinta a turismului actual.

1.Turismul de recreere si agrement este la indemana tuturor turistilor proveniti din medii sociale diferite,ce antreneaza un numar mare de persoane din tarile dezvoltate si cu un grad ridicat de urbanizare.Populatia urbana,este astrasa de natura,in timp ce populatia rurala,participa mai putin.Acesta este practicat de toate grupele de varsta,dar mai ales de populatia de vrasta matura si de tineri.Se practica in toate zonele climatice ale globului,cu precadere in zona temperata.Durata este variabila,predominand turismul de durata scurta sau medie.Se efectueaza pe distante diferite,in functie de posibilitatile materiale ale turistilor.Scopul principal al turismului de recreere este schimbarea peisajului cand evadezi dintr-o natura in alta.

2.Turismul de ingrijire a sanatatii isi are originile in timpurile antice,cand oamenii cunosteau si exploatau propietatile curative ale apelor minerale si termale,ale curei heliomarine,namolurilor.Este considerat cel mai vechi tip de turism,despre care au fost gasite dovezi la Herculane,Germisara,Pamukkaie.

Desi se adreseaza tuturor grupelor de varsta,la acest tip de turism participa mai mult persoanele in varsta,care de multe ori sunt insotite de copii.

Majoritatea turistilor provin din regiunile urbane,dar in ultimii ani se constata o crestere a populatiei rurale care practica turism balnear.Prin amenajarile corespunzatoare,ae avantajul ca se practica tot timpul anului si poate fi organizat corespunzator capacitatii de cazare.

Are nevoie de o infrastructura specializata si de dotari speciale,precum:Sali de proceduri,de gimnastica medicala,saune,bai,namoluri,precum si de un personal calificat,ceea ce ridica costul serviciilor.Numarul participantilor este mai redus decat in celelalte tipuri,fiind limitat la populatia ce sufera de anumite afectiuni.

3.Turismul cultural cuprinde persoane care viziteaza obiective turisice apartinand patrimoniului cultural.Specificul acestui tip de turism este dat de faptul ca se adreseaza anumitor categorii ale populatiei ,ca:elevi,studenti,intelectuali.El atrage populatia urbana si pe cea rurala,pe o durata limitata de timp:scurt sau mediu,desfasurandu-se pe distante variabile,in functie de cererea si pozitia spatiala a obiectivului turistic.Acest tip de turism este practicat recvent d turistii aflati in tranzit,care nu utilizeaza prea mult infrastructura turistica.Fluxurile de turisti amatori de turism cultural,se indreapta spre marile orase ale lumii,recunoscute prin arhitectura veche a cladirilor,prin muzee sau prin concentrari de obiective turistice variate,cum sunt:Venetia,Florenta,Atena,Roma.

4.Turismul educational cuprinde activitatile turistice organizate in scopuri educative,in general pentru grupa de varsta tanara,aflata la varsta la care trebuie sa invete.Turismul are insa o latura educativa la orice varsta si pentru toate categoriile de turisti.

5.Turismul social se refera la modul de asociere al persoanelor care sunt angrenate in activitatea turistica si reflecta stratificarea sociala,adica dupa veniturile populatiei.Pentru populatia cu venituri mici,sau cu handicap,anumite organisme sociale ca :sindicate,case de ajutor reciproc,ofera inlesniri,tocmai pentru a putea fi cuprinsi in activitatea turistica.Dezvoltarea acestui tip de turism a fost posibila datorita democratizarii turismului,adica aparitiei turismului de masa organizat.

6.Turismul de tip complex rezulta din asocierea pe acelasi teritoriu a celorlalte tipuri.Acesta reprezinta tipul cel mai realist intalnit in practica,cuprinzand un numar mare de turisti de toate varstele si profesiile,fiind practicat in special in perioada vacantelor si concediilor.

7.Turismul pentru cumparaturi se practica in special in regiunile transfrontaliere in cele turistice renumite,in marile orase cu galerii si centre comerciale,in magazine mici renumite pentru anumite produse si chiar la comerciantii ambulanti.Magazinele fara taxe din aeroporturi si din regiunile transfrontaliere,castiga enorm din vanzarea bauturilor alcoolice,tutunului si a articolelor de lux

Fisiere in arhiva (1):

  • Tipuri si Forme de Turism.doc