Extras din document
Trandafirul este un arbust erect, urcator sau tiritor, cu inaltime variabila cuprinsa intre 0,3-5m (in functie de spacie si soi). Are tulpina acoperita cu ghimpi , frunzele lucioase sau mate iat florile sint solitare sau grupate in inflorescence. Ele sint f variate ca marime, forma, culoare,numar de petale (25-45) si parfum, infloresc o singura data, sau in tot cursul perioadei de vegetatie (trandafiri remontati).
ETIMOLOGIE: Numele de rosa provine de la celticul ,,Rhodd sau Rhudd,, care inseamna rosu, iar cel de trandafir este de origine Neogreaca ,,trandaphilos ,, =30 foite.
ORIGINEA : Istoric : Trandafirul este de origine din estul Marii Mediterane (Asia mica) si din regiunile subtropicale ale Asiei de Est. Trandafirul a fost considerat din totdeauna regina florilor, istoria lui fiind impresionanta prin vechime, legende si evenimente asociate. Descoperirile arheologice au marcat prezenta lui, cu multe mii de ani in urma, fie pe teritoriul Siberiei si Chinei, fie in regiunile stincoase din Colorado si Oregon. In China , acum 5000 ani , cimpurile de trandafiri asigurau materia prima pt producerea esentei de trandafir. Afrodita , zeita frumusetii la greci, ungea corpul lui Hector cu ulei de trandafir (Homer-Iliada). Teophrast considerat parintele botanicii, consacra o buna parte a operei sale acestor flori. De la el au ramas numeroase observatii cu privire la culoare, nr de petale, intensitatea parfumuli. Roma antica se indentifica si dupa ghirlandele, coroanele sau covoarele din flori de trandafir care insoteau ceremoniile religioase si alte festivitati. De asemenea, erau cunoscute si exploatate proprietatile culinare si medicale. Dupa caderea imperiului Roman , trandafirii erau pretuiti mai mult pt virtutii medicinale decit pt frumusete. Mult timp trandafirul era considerat un simbol al luxului si placerilor. In Evul Mediu, devine emblema a dragostei si puritatii in arta, al binecuvintarii divine si aspiratiei la viata spirituala. La sfirsitul secolului 18 si in secolul 19 se obtin mari realizari in cultura trandafirului prin incrucisarea unor specii de trandafir, care au pus bazele obtinerii hibrizilor remontati de mai tirziu. Ceva mai tirziu s-au creat soiuri si hibrizi cu calitati biologice, si decorative deosebite , de la trandafiri cu flori f mari si vigurosi , la trandafiri cu dimensiuni miniaturale cultivati in ghivece. Astazi , trandafirul salbatic si cultivat este raspindit pe tot globul. El reprezinta floarea nationala a SUA.
Simbol al dragostei si victoriei, trandafirul este considerat, pe drept cuvint regina florilor. Este poate cea mai indragita si cintata floare. Impresioneaza si produce emotii profunde prin tot ce-i apartine :forma , finetea si eleganta bobocului, subtilitatea parfumului, infinita gama a culorilor. Trandafirul poate fi deci dulce, parfumat decorativ, dar natura l-a inzestrat si cu spini. Spinii sint ca o declaratie de neutralitate activa. In afara folosiri sale ca planta decorativa, trandafirul ofera materie prima pt industriile cosmetice, farmaceutice, si alimentare. Speciile salbatice servesc la infiintarea plantatiilor de consolidare a terenurilor, in perdelele de protectie, la gardurile defensive. Cultura in spatiile protejate este cunoscuta de multa vreme. Seneca mentioneaza in scrierile sale , cultura trandafirilor in camere incalzite. Abia la sfirsitul sec 17 apar primele sere adevarate. La noi in tara se cultiva in sera de peste 70 de ani. Suprafete mari cu sere sint in Olanda, Italia , Franta ,Maroc , Israel. La noi suprafata de sera cultivata cu trandafiri este de 6-8 ha.
SPECII SI SOIURI DE TRANDAFIRI Genul Rosa cuprinde cca 400 de specii, din care cel putin 200 isi au originea in flora salbatica a emisferei nordice. Astazi sint cunoscute numeroase soiuri de trandafir (zeci de mii ). Exista soiuri rare, cu o vechime apreciabila, pastrata de anumiti pepinieristi de o frumusete cu totul speciala, a formei si culorii (Virgo, Super Star, Michel Meilland) precum si soiuri mai recente, care domina piata si dau cifrele de afaceri cele mai ridicate. Acestea din urma se impun prin vigoare, rezistenta biologica si productivitate, alaturi de alte insusiri legate de frumusete.
Trandafirii folositi in culturile fostate, in majoritate soiuri ori hibrizi simpli sau complexi care au la origine mai multe specii. Ei fac parte din grupa trandafirilor cu crestere sub forma de tufa (Thea Hybrida, Floribunda, Minitaur). Criteriile de apreciere a soiurilor sint legate de calitatile decorative, rezistenta la boli si la excesele climate, rentabilitate, gustul si exigentele cumparatorului.
In esenta soiurile trebuie sa corespunda urmatoarelor cerinte : -sa prezinte lastari lungi si vigurosi. -cresterea sa fie rapida. -sa aiba frunzis frumos, stralucitor. -floarea sa fie potrivit de compacta(maxim 50 de petale).–culoareconstanta. -parfum fin. – bobocul fin zvelt, cu pozitie verticala pe tija. – petale groase catifelate si care sa apara simultan in 2-3 locuri la deschiderea florii. – inflorirea timpurie si de lunga durata. –rezistenta sporita la boli.- pretentii scazute la lumina si temp. –productivitate mare.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Trandafirul.doc