Tutunul si Produsele din Tutun

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Tutunul si Produsele din Tutun.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Istoricul tutunului

Este originar din Mexic, unde in secolul al VI-lea era folosit pentru anumite ritualuri religioase. Indienii numeau planta "tobacco" si o foloseau la diferite ritualuri magice, fumand-o in pipe specialconfectionate. A fost introdus in Europa de spanioli si s-a raspandit foarte repede, incepand cu Franta (1560). In 1735, botanistul suedez Linne denumea tutunul "Nicotian Tabacum", denumire care vine de la cel ce l-a raspandit in Europa, Jean Nicot. In Europa, obiceiul de a fuma a inceput dupa cel de-al doilea razboi mondial, cunoscand insa o raspandire rapida in intreaga lume;

In zilele noastre, obiceiul fumatului a devenit aproape universal, constand din arderea controlata a frunzelor de tutun rulate sub forma tigarilor sau introduse in recipienti speciali (pipe) si inhalarea fumului rezultat.

Descrierea produsului. Compozitia tutunului

Tutunul este reprezentat, de fapt, de frunzele speciilor N. tabacum si N. rustica, ce apartin genului Nicotiana, din familia plantelor Solanacee, care cuprinde peste 100 de specii si subspecii.

Acestea contin o substanta alcaloida, nicotina, care, odata patrunsa in organismul uman, produce efecte de dependenta farmacologica si psihologica, intretinand si perpetuand obiceiul fumatului. Multa vreme s-a crezut ca nicotina este cel mai toxic agent activ al tutunului deoarece este o otrava foarte puternica, o doza de 60 mg fiind suficienta pentru a omori un om.

Dupa inhalarea la nivel pulmonar, fluxul sangvin arterial preia aceasta substanta si o transporta catre creier intr-un interval de 10 secunde. La acest nivel, nicotina se leaga de receptorii colinergici centrali dupa numai 7 secunde si activeaza caile neuro-umorale, ducand la eliberarea de hormoni si neurotransmitatori, incluzand acetilcolina, noradrenalina, dopamina, corticosteroizii, serotonina, hormonii hipofizari anteriori si posteriori (ACTH, betaendorfine, hormonede crestere si vasopresina).

Acest proces are ca urmari cresterea fortei de contractie si a frecventei cardiace, blocarea transmiterii durerii, reactie corticala de trezire si cres- terea vigilentei, relaxare etc. In acest mod se explica efectele euforice si instalarea dependentei de nicotina.

Modul de depozitare,fabricare,comercializare a produselor din tutun

Executivul a aprobat recent proiectul de Lege privind fabricarea, depozitarea si comercializarea produselor din tutun. Actul normativ va intra, din aceasta toamna, si in dezbaterea Senatului si a Camerei Deputatilor. Proiectul stabileste normele tehnice si de igiena la fabricarea, manipularea, depozitarea, transportul si comercializarea produselor din tutun, in conformitate cu prevederile europene. Promovarea actului normativ va contribui la imbunatatirea sanatatii si a calitatii vietii populatiei, permitand, in acelasi timp, reducerea riscurilor de utilizare a unor astfel de produse, mai ales in randul tinerilor. Actul normativ prevede ca, incepand cu 1 ianuarie 2007, tigaretele puse in libera circulatie, comercializate sau fabricate nu vor avea un continut mai mare de: 10 mg / tigareta, pentru gudron; 1 mg / tigareta, pentru nicotina si 10 mg / tigareta, pentru monoxid de carbon. Masurarea continutului de gudron, nicotina si monoxid de carbon al tigaretelor se va realiza in laboratoarele agreate de catre Ministerul Sanatatii sau acreditate, in conditiile legii.

Din 2007 se cer dosare amanuntite ale produselor din tutun

Incepand cu 1 ianuarie 2007, producatorii sau importatorii de produse din tutun vor intocmi un dosar al produsului, care va include lista cu toate ingredientele utilizate in procesul de fabricatie a produselor din tutun, precum si cantitatile acestora, dupa tipul si marca produsului, alcatuita in ordine descrescatoare a cantitatii fiecarui ingredient utilizat, o declaratie cu privire la motivul utilizarii ingredientelor listate in produsele din tutun, cu indicatii referitoare la categoria si functia lor, date toxicologice referitoare la ingredientele utilizate, indiferent de forma lor de prezentare, cu referiri speciale la efectul lor asupra sanatatii, mentionand orice efect de inducere a dependentei, rezultatul testelor privind continutul de gudron, nicotina si monoxid de carbon, precum si procentul de tutun reconstituit utilizat. Dosarul se depune anual, de catre producator sau importator, pentru notificare, la Directia Generala de Sanatate Publica a Ministerului Sanatatii. Produsele din tutun se pastreaza in depozite curate si bine aerisite, pe suporti, paleti situati la cel putin zece centimetri deasupra pardoselii, cu spatii pentru circularea aerului si la o distanta de minimum 80 centimetri de perete. Este interzisa depozitarea si transportul produselor din tutun impreuna cu produse alterabile sau produse care pot transmite mirosuri straine.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tutunul si Produsele din Tutun.doc