Valoare de Intrebuintare - Usturoiul Deshidratat

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Valoare de Intrebuintare - Usturoiul Deshidratat.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ducu Stef

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domenii: Agronomie, Industria Alimentara

Extras din document

Usturoiul (lat. Allium sativum) este o specie din familia Liliaceae, genul Allium, unde este inclusă și ceapa. Este asemănătoare cepei, prazului, cepei eșalotă și arpagicului.

Cu o istorie de uz uman de peste 7.000 de ani, usturoiul este originar din Asia Centrală și a fost mult timp un aliment de bază în regiunea mediteraneană, precum și un condiment frecvent utilizat în Asia, Africa și Europa. Acesta a fost cunoscut de egiptenii antici, și a fost folosit în scopuri atât culinare si medicinale.

Allium sativum este o plantă cu bulb, care poate crește până la 50 cm înălțime, florile sale sunt hermafrodite (ceea ce însemnă, că în componenţa aceleiaşi flori se găsesc atât elementele de reproducere masculine – androceul cât şi feminine – gineceul). Polenizarea are loc cu ajutorul insectelor și albinelor.

Usturoiul este un condiment biblic, fiind menționat în papirusul egiptean Ebers (1500 î. HR.), ca fiind un antibiotic natural. Poate fi întrebuințat uscat, măcinat, ca bulb proaspăt, întreg sau sub formă de pastă, sosuri, tincturi ș.a.

Bulbii și frunzele de usturoi constituie un aliment prețios pentru hrana omului. Usturoiul poate fi consumat în stare proaspătă în tot timpul anului – primăvara și vara frunzele verzi ca stufat, iar toamna și iarna bulbii păstrați în stare proaspătă. De asemenea se utilizează pentru pregătirea a diferite conserve sau în stare uscată.

Usturoiul se deosebește foarte mult de celelalte legume, întrucât conține cantități mai mari de zahăr, substanțe azotoase, uleiuri eterice și vitamine. Soiurile cu gust iute au un procent mai mare de substanță uscată, comparativ cu soiurile semiiuți sau dulci.

Proprietăţile active ale usturoiului depind de un ulei esenţial, volatil, înţepător, care se poate obţine rapid, prin distilare cu apa. Acest ulei este bogat in sulf, motiv pentru care si apare mirosul pregnant.

Usturoiul deshidratat

Modificările ce pot surveni în timpul procesului de deshidratare a usturoiului sunt:

- scădere a mesei produsului deshidratat, a volumului;

- modificarea suprafețelor, culorii și mirosului.

Deshidratarea legumelor constituie o cale de valorificare, ca și congelarea, sterilizarea sau murarea, a excedentului temporar de legume, determinat de caracterul sezonier al producției și de nevoile de asigurare a consumului pe întreaga perioadă a anului.

Usturoiul deshidratat se utilizează ca și condiment în diferite preparate.

Beneficiile si proprietăţile medicinale ale acestuia sunt cunoscute de foarte mult timp. Usturoiul a fost considerat multa vreme "medicamentul minune", având un renume in prevenirea foarte multor afecţiuni de la răceli banale pana la ciuma.

A fost folosit in mod intensiv in fitoterapie. Usturoiul crud este folosit pentru a tratata simptomele acneei si exista dovezi ca este un foarte bun adjuvant in caz de hipercolesterolemie.

Prin deshidratarea usturoiului cea mai mare parte a apei aflate în compoziția acestuia, în proporție de 64.6% este eliminată, substanțele aflate în compoziția sa chimică rămânând aproximativ în aceeași cantitate. Astfel, elementele benefice organismului uman, care se găsesc în usturoiul deshidratat sunt:

- glucidele până la 20%, predominând inulina, un excelent probiotic cu rol în sănătatea microbiotei intestinale și cu stimularea sistemului imunitar (GALT);

- proteinele (cantități abia detectabile);

- mineralele (sulf, siliciu – important în sănătatea oaselor, iod – pentru sănătatea tiroidei);

Fisiere in arhiva (1):

  • Valoare de Intrebuintare - Usturoiul Deshidratat.doc