Valorificarea potentialului turistic al judetului Dolj

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Valorificarea potentialului turistic al judetului Dolj.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 34 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

I. CONSIDERAȚII GEOGRAFICE GENERALE

1.1. AȘEZAREA GEOGRAFICĂ

Privit în ansamblul teritorial al țării, Doljul are o poziție sud-sud-vestică, axată pe cursul inferior al râului Jiu, de la care își trage și numele: Jiul de Jos sau DOLJIU. Județul se întinde pe 7.414 km2, reprezentând 3,1 % din suprafața țării și este învecinat cu județele Mehedinți la vest, Gorj și Vâlcea la nord, Olt la est și Fluviul Dunărea la sud, pe o lungime de circa 150 km, distanță ce constituie o parte din granița naturală a României cu Bulgaria. Doljul se situează pe locul 7 între unitățile administrativ-teritoriale ale României.

1.2. CĂILE DE COMUNICAȚIE:

Infrastructura rutieră este bine dezvoltată măsurând peste 2.400 de kilometri, dintre care aproape jumătate reprezintă drumuri județene.

Județul Dolj are acces la rețeaua europeană de transport, fiind străbătut de două coridoare: Rin - Dunăre și Orient / Est-Mediteraneean.

Drumurile europene care tranzitează județul Dolj sunt:

- E70 Graniță Serbia - Timișoara - Drobeta Turnu Severin - Craiova - Slatina - Pitești - București - Graniță Bulgaria;

- E79 Oradea - Deva - Simeria - Târgu Jiu - Craiova - Graniță Bulgaria;

- E574 Bacău - Onești - Târgu Secuiesc - Brașov - Pitești - Craiova;

Drumurile naționale care tranzitează județul Dolj sunt:

- DN6 București - Roșiori de Vede - Craiova - Drobeta - Turnu Severin - Caransebeș - Lugoj - Timișoara;

- DN6b Craiova - Hurezu;

- DN55 Craiova - Bechet (Dunăre);

- DN56 Craiova - Calafat - Graniță Bulgaria;

- DN65 Pitești (DN7) - Slatina - Craiova (DN6);

- DN65c Horezu (DN67) - Craiova.

Podul de peste Dunăre (rutier și feroviar), care unește România de Bulgaria prin localitățile Calafat și Vidin, este unul dintre punctele strategice ale județului Dolj, care oferă un potențial deosebit de dezvoltare întregii zone de sud a Olteniei. Totodată, Podul Calafat-Vidin este parte a Coridorului pan-european VII (Dunărea).

Județul Dolj are o rețea feroviară cu 225 de kilometri de cale ferată, și cea mai mare gară din regiune, la Craiova, situată pe magistrala națională electrificată București - Timișoara. Craiova a fost conectată la rețeaua feroviară încă din anul 1875, odată cu darea în folosință a căii ferate București- Pitești- Slatina- Craiova.

Gara Craiova asigură legături către marea majoritate a localităților din Oltenia, Banat, Dobrogea, Muntenia, dar și spre câteva din localitățile din Transilvania. Din Craiova se poate ajunge cu trenuri directe și către Budapesta, Sofia, Belgrad. În același timp prin gara Craiova trec și numeroase trenuri de marfă.

Linii de cale ferată care tranzitează județul Dolj:

- magistrala București Nord - Roșiori Nord - Craiova - Filiași - Turnu Severin - Caransebeș - Timișoara Nord (magistrala CFR 900);

- calea ferată București - Pitești - Slatina - Craiova

- calea ferată Craiova - Calafat.

Aeroportul International Craiova deservește atât traficul de pasageri cât și mișcările de aeronave în zona de Sud-Vest a României.

Situat la o distanta de 7 km de centrul orașului Craiova, de-a lungul traseului Craiova - București, aeroportul deservește întreaga zona a Olteniei, fiind cea mai apropiata poarta aeriana pentru cele 5 județe : Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea.

Aeroportul Internațional Craiova dispune de infrastructură moderna, principalele preocupari fiind legate de creșterea continua a calitatii serviciilor prestate, a conditiilor pentru sosirea, plecarea și manevrarea la sol a aeronavelor în trafic național și/sau internațional, asigurarea serviciilor aeroportuare pentru tranzitul de persoane, mărfuri și poștă, precum și servicii de interes public national.

Doljul este mărginit la sud de către Dunăre, apele fluviului constituind granița naturală a județului pe o distanță de 150 kilometri. Județul Dolj are două porturi dunărene - la Bechet și Calafat.

Portul Calafat, este situat în orașul Calafat, pe malul stâng al Dunării, la kilometrul 794 - 795, cu o radă portuară cuprinsă între kilometri 793 -796. Portul dispune de cheiuri pereate în lungime de 350 ml, iar adâncimea de acostare este de minim - 3,00 m. În zona rampei de acostare a navelor fluviale de tip RO-RO este amenajat un punct de trecere a frontierei (PTF) dotat cu toate facilitățile. În zona aval a portului există podul care asigură legătura dintre Calafat din România și Vidin din Bulgaria.

Fisiere in arhiva (1):

  • Valorificarea potentialului turistic al judetului Dolj.docx

Bibliografie

judetuldolj.ro - Monografia județului Dolj;
- www.discoverdolj.ro;
- www.mdrl.ro;
- www.antrec.ro;
- www.eurogites.ro - Federeația Europeană de turism Rural;
- Strategia de Dezvoltare Economico-Socială a Județului Dolj pentru perioada 2014-2020;
- www.adroltenia.ro;
- Studiu privind dezvoltarea turismului la nivel regional realizat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia;
- www.turism.bzi.ro;
- www.frdmr.ro;
- Hotărârea nr. 558 din 4 august 2017 privind aprobarea Programului pentru dezvoltarea investițiilor în turism - Masterplanul investițiilor în turism - și a criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiții în turism;
- https://dreptmd.wordpress.com/ - Management de mediu. Relația dintre turism și protecția mediului.