Vinuri Licoroase din Spania

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Vinuri Licoroase din Spania.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Agronomie, Industria Alimentara

Extras din document

Vinuri licoroase din Spania

Spania este o ţară cu o îndelungată tradiţie viticolă. Arheologii sunt de părere că primii struguri s-au cules aici undeva între anii 4000 şi 3000 î.e.n. În timpul domniei romane asupra Spaniei, multe vinuri spaniole au fost importate şi comercializate pe tot cuprinsul Imperiului Roman. În decursul frământatei istorii a Spaniei, vinurile spaniole au rezistat şi chiar prosperat, un punct de cotitură fiind la jumătatea secolului 19, când epidemia phylloxera a dat peste cap podgoriile europene, mai ales cele din Franţa, iar multe ţări au apelat atunci la vinurile spaniole. În prezent, Spania este ţara cu cea mai mare suprafaţă viticolă din lume, cu peste 1,17 milioane hectare. Totuşi, rămâne pe locul 3 ca producătoare de vinuri, după Italia şi Franţa. Aceasta se datorează mai ales regiunilor întinse din sudul Spaniei, unde viţa de vie este cultivată pe un sol arid şi infertil. Ţara se află abia pe locul 9 ca număr de consumatori ai vinului.

Există o adevărată abundenţă a soiurilor de struguri autohtoni, cu peste 600 de soiuri, deşi 80% din producţia de vin provine din doar 20 de soiuri. Spania are un număr mare de regiuni viticole distincte, mai mult de jumătate fiind clasificate Denominación de Origen (DO), din cele rămase o mare parte fiind clasificate ca Vinos de la Tierra (VdlT). Există 2 regiuni clasificate Denominación de Origen Calificada (DOCa), Rioja şi Priorato, purtătoarele de drapel ale Spaniei în competiţia cu celelalte ţări. Climatul arid al Spaniei permite obţinerea unor vinuri roşii de calitate. În Calabria, cele mai cunoscute podgorii sunt Pendes şi Tarragona, iar în Rioja se obţin vinuri roşii la fel de bune ca vinurile din Bordeaux. În Valencia se obţin vestitele vinuri roşii de Alicante şi Murcia, iar Andaluzia, regiunea viticolă cea mai însorită, adăposteşte podgoriile Jerez de la Fontera şi Malaga. Malaga, produs în provincia cu acelaşi nume, este printre cele mai cunoscute vinuri spaniole, obţinut din soiurile Muscat şi Pedro Ximenez. Cel mai bun vin rămâne Malaga Lagrima, obţinut din struguri stafidiţi pe butuc timp de câteva săptămâni după coacerea naturală. Vinul de Xeres (Jerez în spaniolă) se obţine cu ajutorul unei tehnologii speciale, complicate şi de durată, în Jerez de la Fontera.

În timp ce în podgoriile spaniole tradiţionale se practică culesul manual, modernizarea industriei vinului din Spania a adus o creştere a culesului mecanic. În ultimii ani, culesul a trebuit să aibă loc dimineaţa devreme, multe vinării refuzând strugurii după miezul zilei, datorită expunerii lor îndelungate la soare. Recent s-a ajuns chiar la practicarea recoltatului în timpul nopţii, când temperaturile sunt mai răcoroase, desigur şi ca urmare a mecanizării accentuate a procesului.

Andaluzia

Andaluzia are o istorie foarte veche in productia vinului si produce cateva tipuri de vin foarte gustoase.

Nu se stie cu siguranta cand a inceput producerea vinului in regiune. Aceasta ar fi putut fi introdusa de greci acum 2500 de ani sau chiar mai devreme de negustorii fenicieni. Ceea ce se stie cu siguranta este ca la sosirea romanilor activitatea de producere a vinului era in toi si aceasta a continuat cu unele pauze pana in prezent.

Din secolul 15 vinurile din Andaluzia au inceput a fi exportate si in alte parti ale continentului si in mod special in Anglia unde Sherry-ul si vinurile dulci de Malaga erau foarte apreciate.

Exista in aceasta regiune peste 40.000 ha acoperite cu vita de vie. Mai mult de jumatate din productia de vin este obtinuta in 4 zone cu denumire de origine controlata.

Jerez - Andaluzia produce unul dintre cele mai faimoase vinuri din lume, Sherry, obtinut din struguri ce cresc in regiunile din apropiere de Jerez de la Frontera si Sanlucar de Barrameda in provincia Cadiz.

Malaga si Sierras de Malaga - Vinul Malaga este in mod traditional un vin desert in care se adauga coniac pentru a-l face mai rezistent mai ales in calatoriile peste ocean. Pentru obtinerea acestui vin se folosesc doua soiuri principale de struguri Pedro Ximinez si Muscat de Alexandria. Alte doua soiuri de vin care mai sunt folosite in combinatii pentru obtinerea vinului Malaga sunt Lagrima si Solera. Acest tip de vin este dulce si catifelat si difera putin la gust in functie de amestecul soiurilor de struguri din care este obtinut.

Fisiere in arhiva (1):

  • Vinuri Licoroase din Spania.doc