Activitatea de intelligence al spionului Richard Sorge în al doilea Război Mondial

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 6231
Mărime: 193.02KB (arhivat)
Publicat de: Raul B.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Neag Mihai
ACADEMIA FORŢELOR TERESTRE “NICOLAE BĂLCESCU”

Extras din referat

Ian Fleming, creatorul celebrului personaj James Bond, afirma că ”Sorge este omul pe care îl consider cel mai formidabil spion din întreaga istorie”. Generalul american Douglas McArthur îl considera ”exemplul încarnat al covârşitoarei importanţe a spionajului”. Larry Collins a spus că munca lui Richard Sorge a salvat pe Stalin şi URSS de la înfrângere în 1941, şi probabil a împiedicat victoria Germaniei în al doilea Război Mondial. Generaţii de agenţi secreţi învaţă despre el şi i-au studiat metodele şi personalitatea. Dincolo de epitete şi toată gama de aprecieri imaginabile, Richard Sorge poate fi caracterizat perfect într-o singură expresie: spionul care a schimbat lumea!

La data de 4 octombrie 1895, în mahalaua Sabunchi din Baku, capitala Azerbaijanului, se năştea cel de al nouălea şi cel mai mic dintre copiii lui Wilhelm Richard Sorge, un inginer minier de origine germană, şi ai Ninei Semionova Kobieleva. După ce contractul de muncă al lui Richard Sorge senior cu compania locală de extragere şi prelucrare a petrolului a expirat, acesta s-a reîntors în Germania alături de întreaga sa familie. Micul mare spion de mai târziu avea doar 3 anişori la acea dată. A primit o educaţie tradiţională germană, dar mama sa, care ţinea o corespondenţă strânsă cu cunoştinţele ei din Rusia, i-a insuflat multe concepţii ruseşti despre viaţă micului Richard, asupra căruia, de altfel, a exercitat o puternică influenţă.

Izbucnirea primului Război Mondial nu l-a lăsat indiferent pe Richard Sorge junior, acesta înrolându-se voluntar. Pe timpul serviciului său militar efectuat pe Frontul de Vest, s-a dovedit un soldat curajos, fiind decorat cu Crucea de Fier. Tot atunci a fost rănit destul de grav, un şrapnel retezându-i trei degete de la o mână şi fracturându-i ambele picioare. În urma acestor traume, Sorge nu a mai putut merge corect niciodată, rămânând şchiop pe viaţă.

Momentul de cotitură al vieţii sale s-a declanşat pe când era în convalescenţă într-un spital militar de campanie. Atunci, pe când era imobilizat la pat, a dat peste scrierile lui Karl Marx. A fost atât de încântat de ideologia comunistă, încât a adoptat-o cu tot sufletul, devenind un comunist cu convingeri fanatice. În anii de după încheierea primei Conflagraţii Mondiale, Sorge şi-a consolidat cariera profesională. A studiat ştiinţele economice la Universităţile din Kiel, Berlin şi Hamburg, obţinând titlul de doctor în ştiinţe politice. În acele vremuri post-război, radicalismul de toate culorile politice şi orientările ideologice era principala caracteristică a eşichierului politic german.

Sorge, cu al său marxism extrem, s-a înscris imediat în rândurile proaspăt înfiinţatului Partid Comunist German. Era anul 1921, an în care se căsătoreşte cu Christiane Gerlach, fiica doctorului Albert Kurt Gerlach, un comunist (bogat şi înstărit) care-i fusese lui Sorge profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Kiel. Sorge lucrează ca jurnalist şi profesor, până când, datorită vederilor sale, ajunge să fie concediat. Nu se astâmpără şi duce o furibundă propagandă de stânga în rândurile mai multor sindicate ale minerilor care lucrau în condiţii dificile în minele de cărbuni din bazinul Ruhr. Agitaţiile sale politice stângiste l-au dus în cele din urmă la conflicte cu poliţia germană - ocazie perfectă pentru un comunist convins ca el să se refugieze în Uniunea Sovietică, Ţinutul Făgăduinţei pentru un personaj ca Sorge. Ajuns la Moscova, calităţile sale şi inteligenţa nativă deosebită îl ajută să lucreze în cadrul Partid Comunist German i, organism care pe lângă funcţia sa aparentă de liant între comunismul de la Kremlin şi partidele comuniste din alte ţări, era şi o instituţie de acoperire pentru serviciile secrete sovietice. A fost cooptat în Serviciul de Comunicații Internaționale – secție strict secretă a Biroului organizatoric, însărcinată cu conducerea acțiunii revoluționare clandestine în străinătate.

Acolo, Sorge a fost remarcat şi imediat recrutat ca agent „GRU” al Armatei Roşii, iar în baza formaţiei sale de ziarist şi corespondent extern, a fost trimis în mai multe ţări din Europa, pentru a testa posibilitatea dezvoltării unor partide comuniste locale. În 1929, a fost transferat de la Comintern la Biroul 4, Serviciul de Informații al Armatei Roșii. Şefii săi din GRU îl trimit în China. În prealabil, fusese instruit în aspectele militar-politice ale noii sale poziţii, precum şi în însuşirea principiilor contrabandei. Se întoarce apoi în Germania natală cu misiunea de a termina orice legătură cu comuniştii germani, dar cu ordinul de a se înscrie în Partidul Naţional Socialist (Nazist). Drept acoperire pentru activităţile sale, se angajează ca redactor la Deutsche Getreide-Zeitung, o publicaţie pe teme de agricultură.

Fiind deja un jurnalist consacrat, Sorge este trimis la Shanghai sub acoperirea de reprezentant al presei germane pentru studiul agriculturii Chinei. În realitate, misiunea lui în China era să culeagă informații privind planurile expansioniste ale japonezilor din Manciuria și, mai ales, în ce direcție plănuiau aceștia să acționeze.

Sub acoperirea de jurnalist, Sorge a construit o rețea de agenți și de specialiști între orașele Mukden din Manciuria și Canton din sudul Chinei. În această rețea Sorge a recrutat și un cetățean japonez, Ozaki Hotsumi, care avea contacte valoroase în guvernul Japoniei. În ianuarie 1933, Sorge este rechemat la Moscova, unde i se dă o noua misiune, de data asta la Tokyo. Pentru obținerea unui pașaport german, Sorge se înscrie la 1 octombrie 1934 în partidul nazist și cere scrisori de acreditare ca jurnalist în Japonia de la marile trusturi de presă din Germania. Directorul ziarului „Tagliche Rundschau“ îi dă lui Sorge o scrisoare de recomandare către Eugene Ott, atașatul militar de la Ambasada Germaniei la Tokyo. Acest contact va reprezenta principala breșă sovietică în relația Germaniei lui Hitler cu Japonia imperială, întrucât acest atașat militar va deveni curând ambasadorul german din Japonia. Eugene Ott îl face pe Sorge un membru neoficial al personalului Ambasadei cu acces la materiale de importanță strategică primite de la Berlin. Soseşte în capitala niponă în septembrie 1933, an în care urcă ierarhic în Partidul Nazist al lui Hitler. După acestă mişcare, obţine acces nelimitat în lumea diplomaţiei germane.

Bibliografie

1) http://www.historia.ro accesat la data de 16.01.2014 ora 21:00

2) http://www.descopera.ro accesat la data de 16.01.2014 ora 21:20

3) http://ro.wikipedia.org accesat la data de 16.01.2014 ora 22:05

4) http://www.zigzag-online.ro accesat la data de 16.01.2014 ora 22:45

5) http://www.stelian-tanase.ro accesat la data de 16.01.2014 ora 20:35

Preview document

Activitatea de intelligence al spionului Richard Sorge în al doilea Război Mondial - Pagina 1
Activitatea de intelligence al spionului Richard Sorge în al doilea Război Mondial - Pagina 2
Activitatea de intelligence al spionului Richard Sorge în al doilea Război Mondial - Pagina 3
Activitatea de intelligence al spionului Richard Sorge în al doilea Război Mondial - Pagina 4
Activitatea de intelligence al spionului Richard Sorge în al doilea Război Mondial - Pagina 5
Activitatea de intelligence al spionului Richard Sorge în al doilea Război Mondial - Pagina 6
Activitatea de intelligence al spionului Richard Sorge în al doilea Război Mondial - Pagina 7
Activitatea de intelligence al spionului Richard Sorge în al doilea Război Mondial - Pagina 8
Activitatea de intelligence al spionului Richard Sorge în al doilea Război Mondial - Pagina 9
Activitatea de intelligence al spionului Richard Sorge în al doilea Război Mondial - Pagina 10
Activitatea de intelligence al spionului Richard Sorge în al doilea Război Mondial - Pagina 11
Activitatea de intelligence al spionului Richard Sorge în al doilea Război Mondial - Pagina 12
Activitatea de intelligence al spionului Richard Sorge în al doilea Război Mondial - Pagina 13
Activitatea de intelligence al spionului Richard Sorge în al doilea Război Mondial - Pagina 14
Activitatea de intelligence al spionului Richard Sorge în al doilea Război Mondial - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Activitatea de intelligence al spionului Richard Sorge in al doilea Razboi Mondial.docx

Alții au mai descărcat și

Metode de Prevenire și Stingere Incendii

3.1.Accesul mijloacelor si al personalului pentru interventie in caz de incendiu se asigura in permanenta la toate: a) constructia unitatii cu...

Măsurători Directe de Aceeași Precizie

Masuratorile directe de aceeasi precizie, reprezinta un volum important de lucrari, executate pe teren în cadrul activitatilor geodezice,...

Biometria

Biometria reprezinta totalitatea metodelor prin care se face identificarea sau autentificarea unei persoane pe baza datelor biometrice: amprente...

Ai nevoie de altceva?