Apărare împotriva terorismului

Referat
8.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 8200
Mărime: 42.82KB (arhivat)
Publicat de: Teofil Ciocan
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. Considerații generale privind fenomenul terorist 4
  2. Strategii ale Uniunii Europene şi ale Alianţei Nord-Atlantice în prevenirea şi combaterea fenomenului terorismului 7
  3. Uniunea Europeană 7
  4. Dezvoltări de nivel strategic 7
  5. Repere instituţionale 9
  6. Transformări instituţionale 9
  7. Aspecte operaţionale şi dezvoltarea de capabilităţi specifice 10
  8. Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord 10
  9. Dezvoltări de nivel strategic 10
  10. Transformări instituţionale 12
  11. Aspecte operaţionale şi dezvoltarea de capabilităţi specifice 13
  12. Rolul României, ca membră NATO, în combaterea terorismului 14
  13. Rolul și locul în cadrul coaliției împotriva terorismului 14
  14. Rolul şi locul instituţiei militare în combaterea terorismului 15
  15. Concluzii și propuneri 17
  16. Bibliografie 18
  17. Infografie 18

Extras din referat

Considerații generale privind fenomenul terorist

Terorismul nu are o definiție unanim acceptată. Dificultatea definirii provine atât din complexitatea sa cât și dintr-o largă divergență de poziții ale persoanelor, organizațiilor sau statelor implicate în lupta antiteroristă.

Una din definiţiile uzitate de Guvernul S.U.A. considera că: “Terorismul reprezintă ameninţarea cu violenţa sau folosirea violenţei în scopuri politice de către indivizi sau grupuri, indiferent dacă acţionează pro sau contra autorităţilor guvernamentale existente, când aceste acţiuni au intenţia de a şoca, intimida sau consterna un grup ţintă mai larg decât victimele imediate.Terorismul este relaţionat cu indivizi sau grupuri care urmăresc răsturnarea regimurilor politice, corectarea unor deficienţe sociale percepute de grupurile respective sau erodarea ordinii publice internaţionale”.

Frank C. Carlucci III, Secretar al Apărării în timpul administraţiei lui G. Bush,considera că “terorismul este în mod esenţial o tactică, o formă de luptă politică destinată atingerii unor scopuri politice. Terorismul poate fi înscris în categoria conflictelor de micăintensitate şi descris ca război purtat la limita minimă a spectrului violenţei, război în careconotaţiile politice, economice şi sociale joacă un rol mai important decât în cazul celuiclasic, purtat de puterea militară convenţională”.

În locul formulării unei definiţii universal şi general acceptabile, un mod rezonabil de definire conceptuală ar consta în identificarea caracteristicilor terorismului.

O primă caracteristică ar fi scopul final urmărit de terorism, care este de natură politică, oricare ar fi psihologia de grup sau motivele personale ale indivizilor care recurg la actele de terorism. Prezenţa unor ţeluri politice este esenţială, acestea separând terorismul de alte acte criminale. Motivat politic, terorismul presupune întotdeauna un adânc sens al frustrării asupra unei nedreptăţi sau injustiţii sociale sau economice, dar terorismul blamează întotdeauna o instanţă sau o autoritate politică. Terorismul consideră că esenţa injustiţiei nu poate fi înlăturată prin nici o altă metodă decât prin violenţă. De aceea, terorismul a fost adesea numit tactica ultimei soluţii. Există şi posibilitatea transformării scopurilor politice în imperative morale folosite pentru a justifica mijloacele şi procedeele necesare atingerii scopurilor politice iniţiale. Multe organizaţii teroriste îşi justifică asfel acţiunea, neapelând la ţeluri politice, ci la “instanţe superioare”, la “adevăruri supreme”, “jihad”, “revoluţiile cataclismice” sau “mondiale” etc.

Este important de notat că amprenta ideologică și comportamentală a teroriștilor relevă mult mai multe lucruri despre ei decât doctrinele la care clamează aparența. Doctrinele de bază, de consum politic arareori mandatează violența teroristă, chiar dacă sunt privite din prismă extremistă. Dacă scopul tactic sau obiectivul imediat al unui grup terorist îl reprezintă crearea terorii, nu distingerea, scopul strategic îl constituie folosirea panicii, a dirijării mulțimii publice generate de starea de teroare ce poate obliga puterea la concesii politice pe linia scopurilor propuse. Văzut din această perspectivă, terorismul poate fi înțeles ca o tactică psihologică ale cărei elemente determinante sunt frica și publicitatea.

Cea mai importantă caracteristică operaţională a terorismului este folosirea premeditată a ameninţării cu violenţa. Acolo unde acest element lipseşte, oricât de oribilă ar fi fapta, ea nu se încadrează în terorism.Traficul ilicit de droguri, armament sau documente false nu constituie - în sine -acte de terorism, dacă nu conţin acte de violenţă premeditată (sau deameninţare cu violenţa). A lua însă un ostatic pentru o recompensă, în scopul finanţării uneiacţiuni teroriste, reprezintă un act terorist, întrucât acest fapt implică folosirea violenţei sau aameninţării cu violenţa.

Prezenţa violenţei ca o caracteristică fundamentală a terorismului face necesarădistincţia între actele teroriste şi actele săvârşite de organizaţiile teroriste. Nu toate acţiunileunei organizaţii teroriste pot fi catalogate ca teroriste, după cum nici toate actele teroriste nusunt obligatoriu savârşite de o organizaţie teroristă.Toate actele criminale, indiferent de miza politică, justificările morale şi formele de activitate teroristă, implică crime, atacuri, deturnări,răpiri, incendieri, sabotaje, fapte condamnate de către societate. Tocmai această naturăcriminală diferenţiază terorismul de gherila urbană sau rurală, de operaţiunile de insurgenţăcare, chiar dacă nu sunt considerate pe deplin forme ale războiului convenţional, sunt acceptate ca atare de către societate. Actele teroriste nu sunt justificabile.

O altă caracteristică importantă a terorismului este clandestinitatea. Din cauza naturii violente şi criminale a terorismului, partizanii acestuia trebuie să acţioneze acoperit pentru a evita identificarea lor de către forţele de ordine. Analiştii terorismului contemporan înscriu, de asemenea, în rândul caracteristicilor organizaţionale semnificative faptul că acesta se practică cel mai adesea în grup. Sunt foarterare cazurile importante de terorism realizate de indivizi singulari, neafiliaţi la nici un grup,organizaţie sau confreerie. Grupurile teroriste impun constrângeri puternice membrilor lor, dar pentru mulţi dintre aceştia apartenenţa la grup poate deveni un element motivaţional mai important decât doctrina sau scopurile politice ale grupului. Grupul oferă membrilor o contracultură centrată în jurul propriilor norme şi menite să contribuie la îndoctrinare. Acesta tinde să-i izoleze pe membri de societate (informaţiile sunt filtrate sau contracarate),săcontroleze cu stricteţe pe fiecare în parte asigurând coeziunea necesară, uniformizarea şi deplina obedienţă faţă de centru. Grupul se întemeiază pe o anumită omogenitate din perspectiva ideilor politice și religioasă împărtășite, a valorilor și obiectivelor stabilite, ceea ce îi determină pe membri să-și perceapă propriul viitor numai în cadrul acestuia, teama de a nu fi abandonați, din diferite motive, fiind una din spaimele majore.

Grupurile teroriste sunt îndeobşte restrânse ca număr, ele putând deveni mici unităţioperative în cadrul unor organizaţii mai mari. Termenul de “grup” este înţeles în sensul său social-psihologic şi, mai puţin, în cel strict organizaţional. În această idee, se poate consideraun grup terorist ca o entitate suborganizaţională, întrucât cu cât un grup operaţional semăreşte, cu atât va fi mai greu de menţinut disciplina şi mistica grupală, de evitat posibilităţilede infiltrare şi demascare din interior.

Între caracteristicile organizaţionale ale grupurilor teroriste se înscrie şi faptul căacestea sunt, în general, constituite pe criterii subnaţionale, în vederea realizării unor scopurisubnaţionale, motiv pentru care loialitatea faţă de stat sau naţiune este practic inexistentă lanivelul acesta de organizare. De regulă, teroriştii provin din rândul minorităţilor naţionale,sociale, economice sau de altă factură, care urmăresc atingerea ţelurilor prin mijloaceviolente, acoperite (clandestine) şi criminale, acţionând independent de orice naţiune-stat, chiar dacă dispun de un sponsor important din această categorie.

Bibliografie

1. ARĂDĂVOAICE Gheorghe, Sfârşitul terorismului ?, Bucureşti, Editura Antet, 2001;

2. ARĂDĂVOAICE Ghe.; ILIESCU D., NIŢĂ L., Terorism, antiterorism, contraterorism, Editura Antet, Oradea 2002;

3. ATANASIU, Mirela, Terorismul internaţional – o ameninţare crescândă pentru Uniunea Europeană, Sesiunea anuală de comunicări ştiinţifice cu participare internaţională a Centrului de Studii Strategice de Apărare şi Securitate „Dinamica mediului european de securitate”, Bucureşti, 22-23 noiembrie 2007, Secţiunea 5: NATO-UE. Generatoare de securitate, Editura Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, Vol. 2, 2007;

4. Colectiv CSSAS, Terorismul. Dimensiune geopolitică şi geostrategică. Războiul terorist. Războiul împotriva terorismului, Editura Academiei de Înalte Studii Militare, Bucureşti, 2002;

5. DUMITRESCU, Corina Adriana; VASIU, Ioana, Aspecte privind strategia de prevenire şi combatere a finanţării terorismului, articol publicat în Revista Orizonturi ale cunoaşterii, Ştiinţe juridice şi socialeconomice nr.1 din 2009, Editura ProUniversitaria, Bucureşti, 2009;

6. DELCEA Cristian, Psihologia terorismului.Cine devine terorist şi de ce?, Ed.Cartimpex: Cluj-Napoca, 2003;

7. NĂSTASE, Sorin, De ce devin oamenii terorişti?, lucrare prezentată la Simpozionul naţional de psihologie al Poliţiei Române – ediţia a IV-a – „Direcţii şi perspective psihologice în abordarea unicităţii umane şi sintalităţii”, Bucureşti, 5–6 mai 2010, Editura MAI, Bucureşti, 2010;

8. REPEZ, Filofteia, Bioterorismul - ameninţare de actualitate la adresa securităţii, în Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” nr. 1/2012, Editura Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, Bucureşti, 2012;

9. SCHMID, Alex P. şi JONGMAN, Albert J., Political Terrorism, Editura North Holland Publishing Company, Amsterdam, 1988, apud, 51 Terorismul – istoric, forme, combatere. Culegere de studii, Editura Omega, Bucureşti, 2001.

Infografie

1. http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/jha/113068.pdf;

http://www.sri.ro/, Sistemul naţional de alertă teroristă;

2. http://www.nato.int/docu/pr/2004/p04-096f.htm.

Preview document

Apărare împotriva terorismului - Pagina 1
Apărare împotriva terorismului - Pagina 2
Apărare împotriva terorismului - Pagina 3
Apărare împotriva terorismului - Pagina 4
Apărare împotriva terorismului - Pagina 5
Apărare împotriva terorismului - Pagina 6
Apărare împotriva terorismului - Pagina 7
Apărare împotriva terorismului - Pagina 8
Apărare împotriva terorismului - Pagina 9
Apărare împotriva terorismului - Pagina 10
Apărare împotriva terorismului - Pagina 11
Apărare împotriva terorismului - Pagina 12
Apărare împotriva terorismului - Pagina 13
Apărare împotriva terorismului - Pagina 14
Apărare împotriva terorismului - Pagina 15
Apărare împotriva terorismului - Pagina 16
Apărare împotriva terorismului - Pagina 17
Apărare împotriva terorismului - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Aparare impotriva terorismului.doc

Alții au mai descărcat și

Caracterul imprevizibil al acțiunilor teroriste contemporane și efectele profund negative ale acestora asupra echilibrului societal

INTRODUCERE 6 CAPITOLUL 1. STUDIU REFERITOR LA GENEZA ȘI EVOLUȚIA TERORISMULUI 8 1.1 Terorismul - fenomen dificil de definit într-o accepțiune...

Mecanisme de securitate în lupta împotriva terorismului

INTRODUCERE „Teama este principala sursă a superstiţiei şi una din principalele surse ale cruzimii.” Bertrand Russell Terorism înseamnă, în...

Metode de Prevenire și Stingere Incendii

3.1.Accesul mijloacelor si al personalului pentru interventie in caz de incendiu se asigura in permanenta la toate: a) constructia unitatii cu...

Măsurători Directe de Aceeași Precizie

Masuratorile directe de aceeasi precizie, reprezinta un volum important de lucrari, executate pe teren în cadrul activitatilor geodezice,...

Biometria

Biometria reprezinta totalitatea metodelor prin care se face identificarea sau autentificarea unei persoane pe baza datelor biometrice: amprente...

Te-ar putea interesa și

Terorismul

INTRODUCERE Terorismul nu a apărut recent. El este foarte vechi – a precedat strategia terorii exercitată de legiunile romane asupra populaţiilor...

Mutații Semnificative în Fizionomia Războiului Secolului XXI

INTRODUCERE Pe fundalul transformărilor fundamentale determinate de cunoaştere, războiul îşi schimbă fizionomia - concepţia, tipologia, paradigma...

Terorismul

Introducere De ce această teamă? De ce această preocupare? În genere „consum” micile evenimente din jurul meu cum ar fi cele cotidiene, оn...

Terorismul

Introducere Rațiunea alegerii acestei teme rezidă din importanța pe care o reprezintă pericolul terorist pe secena internațională. Astfel cea mai...

Mecanisme și Procedee de Asigurare a Securității Internaționale

Introducere Identitatea terorismului este rezultatul procesului de explorare şi structurare a propriilor caracteristici în urma căruia rezultă...

Terorism

COOPERARE ÎMPOTRIVA TERORISMULUI „Ceea ce pentru o persoanã reprezinta un terorist, pentru alta este un luptator pentru libertate”. 1....

Problemele Rezistenței Contra Terorismului în Lumea Contemporană

INTRODUCERE În lumea contemporană, majoritatea statelor lumii manifestă preocupare pentru redefinirea strategiei lor de securitate în condiţiile...

Strategiile de luptă anti-terorism - Uniunea Europeană vs Statele Unite ale Americii

ABSTRACT Datorită dezvoltării continue, lumea a ajuns să fie invadată de o serie de probleme, pentru care în momentul de față nu există o...

Ai nevoie de altceva?