Asigurarile Private de Sanatate

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Asigurarile Private de Sanatate.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: COSMIN SERBANESCU

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Alte Domenii, Economie

Extras din document

Conform unui studiu al CEA (Comité européen des assurances), industria europeana a asigurarilor detine, in medie, o pondere de 8.5% din PIB-ul statelor membre UE 25.

In Romania aceasta pondere se situeaza sub 2% ca urmare a faptului ca nu exista inca o cultura a asigurarilor, dar si pentru ca preturile politelor sunt deocamdata prea mari.

Fara nici o indoiala, mentalitatile romanesti se vor alinia treptat celor europene, ceea ce va duce la o crestere a constientizarii nevoii de asigurare.

Asigurarile private de sanatate au aparut ca urmare a dorintei anumitor companii de a oferi un pachet salarial motivant pentru pozitiile de management. Astazi insa, acest tip de asigurari s-a extins, tot mai multe companii oferind angajatilor asigurari private de sanatate.

Concret despre ce este vorba? Lunar, angajatorul achita anumite sume catre asigurator pentru acoperirea anumitor riscuri cum ar fi: spitalizare, interventie chirurgicala, tratament ambulatoriu, investigatii medicale, incapacitate temporara sau totala de munca, etc. In cazul in care evenimentul asigurat se produce, asiguratul beneficiaza de respectivele servicii medicale, iar compania de asigurari le deconteaza catre furnizorul de servicii medicale.

Legea 212/ 2004 reglementeaza 3 tipuri de asigurari private:

Asigurarile private de sanatate de tip complementar - pachet suplimentar care se adauga la pachetul de asigurari sociale de stat (acopera costul medicamentelor necompensate de sistemul public, al analizelor care nu sunt gratuite etc.);

Asigurarile private de sanatate de tip suplimentar - pe langa pachetul de servicii de stat, se poate incheia o polita de asigurare privata pentru sporirea gradului de confort, asigurarea de servicii medicale in strainatate etc.;

Asigurari private de sanatate de tip substitutiv - poate deconta total sau partial orice tip de servicii medicale, inclusiv cele acoperite prin asigurarea sociala de sanatate, conform prevederilor legale.

Daca este sa vorbim despre preturi, in functie de pachetele de servicii oferite preturile variaza intre un minim de 10 Euro/luna la 50 de Euro/luna in functie de asigurator.

Exista insa si asigurari medicale de top, asa numitele polite de evacuare medicala, emisa de firmele mama ale mai multor companii straine de asigurari si doar comercializate la noi in tara. In baza unor astfel de polite ale caror costuri pornesc de la 1.800 Euro si ajung la 5.000 de euro anual, se poate beneficia de serviciile enuntate anterior, dar in cadrul unor unitati spitalicesti din strainatate. In plus, in caz de urgenta, se ofera transport de urgenta cu elicopterul din locul in care se afla asiguratul pana la spitalul din strainatate unde are loc interventia chirurgicala. Acest gen de polita de sanatate este oferita insa in principiu personalului de conducere venit din strainatate sau top managerilor romani.

CAUZE

Cauzele alegerii unei astfel de asigurari pot fi diverse, privind atat cresterea puterii de cumparare a populatiei, dar mai ales, deteriorarea constanta si continua a calitatii serviciilor oferite de catre sistemul public de sanatate si nevoia legitima a unor persoane de a beneficia de servicii de calitate.

In acest moment la nivelul intregii tari nu sunt mai mult de 7-8 spitale private la care se adauga asa numitele "rezerve" din cadrul mai multor spitale din tara in care sa se poate beneficia in baza unor astfel de polite de asigurare de servicii de spitalizare si tratament la un nivel calitativ superior.

Pe masura ce acest gen de asigurari se va dezvolta vor aparea tot mai multe unitati medicale care vor oferi asistenta medicala la un nivel calitativ superior, sau, pe masura ce aceste vor aparea, tot mai multi asiguratori vor oferta astfel de pachete de servicii. Exista deci o interdependenta clara intre aceste doua domenii de care vom putea beneficia in anii ce vor urma.

Pentru o asigurare individuala, de exemplu, un roman trebuie sa plateasca, cu mici variatii intre o societate de asigurare si alta, intre 300 de euro si 1.000 de euro pe an - diferentele tinand de varsta asiguratilor, sanatatea acestora, venituri ori pretentii. Exista, fireste, si polite mai ieftine, dar ele includ o arie restransa de servicii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarile Private de Sanatate.doc