Aspecte Specifice Privind Sprijinul de Lupta in Operatia de Aparare

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Aspecte Specifice Privind Sprijinul de Lupta in Operatia de Aparare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc, ppt de 23 de pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Mr Ispas Lucian

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

In conflictele actuale operatiile integrate au o pondere din ce in ce mai mare, astfel creste importanta sprijinului de lupta in operatiile specifice luptei armate.

Sprijinul de lupta se refera la unitatile care ofera sprijin de foc sau asistenta operationala unitatilor luptatoare. Fortle de sprijin de lupta sunt:

unitatile de artilerie, unitatile de artilerie si rachete antiblindate, unitatile de artilerie si rachete antiaeriane, unitatile de geniu, unitatile de aparare chimica biologica radiological si nucleara, fortele aeriene, unitatile de elicoptere de atac, unitatile de cercetare, unitatile de comunicatii si informatica, unitatile de razboi electronic si unitatile de politie militara.

In operatia de aparare fiecare dintre unitatile enumerate mai sus executa misiuni specifice, de la sprijinul cu foc al fortelor luptatoare pana la asigurarea comunicatiilor.

Unitatile de artilerie constituie baza sistemului de lovire a marilor unitati, asigura sprijin general, sprijin nemijlocit si sprijin in interiorul dispozitivului fortelor proprii.

Sprijinul cu foc al artileriei constituie un element foarte important in indeplinirea cu success a misiunii, aceasta trebuie sa fie capabila sa neutralizeze principalele obiective ale inamicului determinate de sistemul informational propriu.

“Principalele misiuni ale artileriei sunt: nimicirea mijloacelor de atac CBRN, neutralizarea artileriei inamicului, neutralizarea personalului si tehnicii militare de pe principalele directii de ofensiva si din punctele de sprijin, acoperirea cu foc a flancurilor intervalelor, lovirea fortelor de angajare ulterioara sau a rezervei, sprijinul cu foc a detasamentelor inaintate si de intoarcere.”

In multe scenarii de lupta intre Statele Unite ale Americii si Rusia s-a presupus ca vor fi folosite loviturile nucleare la nivele tactic, cu rachete nucleare de putere relativ mica., efectele acestora urmand sa fie exploatate de catre trupele conventionale.

Aceste lovituri nucleare la nivel tactic sunt specifice doctrinelor rusesti. Totusi se presupune ca aceste lovituri nucleare vor determina un raspuns nuclear, mai puternic din partea inamicului. Astfel aceste lovituri nucleare pot degenera intr-un razboi nuclear mondial.

Unitatile de artilerie si rachete antiblindate sunt principala arma a marilor unitati in lupta cu blindatele, in protectia flancurilor, principalelor cai de comunicatie si cai de acces pentru blindatele inamice.

Unitatile de artilerie si rachete antiblindate intervin rapid in zonele unde prezenta acestora este necesara(cai de acces pentru blindatele inamice).

“Principalele misiuni ale unitatilor de artilerie si rachete antiblindate sunt neutralizarea personalului si mijloacelor de foc din punctele de sprijin, pe timpul pregatirii de foc a atacului, participarea la respingerea contraatacurilor inamicului, asigurarea aliniamentului de introducere in operatie a fortelor de angajare ulterioara sau a rezervei, acoperirea cu foc a flancurilor si intervalelor, consolidarea aliniamentelor cucerite”

Unitatile de artilerie si rachete antiaeriene au un rol extrem de important, acela al apararii antiaeriene a raioanelor de concentrare, a cailor de acces etc. Deasemenea ar trebui sa existe unitati de artilerie si rachete antiaeriene care sa imbunatateasca protectia blindatelor proprii. Unica arma a acestora impotriva elicopterelor de atac inamice fiind mitraliera de 12,7 mm in cazul tancurilor Tr-85m1 si Tr-55 si a masiniilor de lupta a infanteriei sau a vanatorilor de munte.

“Artileria si rachetele antiaeriene din compunerea Fortelor Terestre” executa urmatoarele misiuni: participa la riposta aeriana in spatial de responsabilitate, ducand lupta cu inamicul aerian pentru apararea principalelor forte si obiective pe timpul deplasarii, stationarii si pe timpul pregatirii si desfasurarii ofensivei”

Fortele aeriene executa numeroase misiuni in cooperare sau in sprijinul Fortelor Terestre. Inca din al doilea razboi mondial sprijinul aerian s-a dovedit a fi decisive in indeplinirea cu succes maxm a anumitor misiuni. Sprijinul aerian apropiat (close air suport) a eficientizat actiunile ofensive, reducandu-se astfel numarul pierderilor in randul proprilor trupe si economisirea de resurse .Tot fortele aeriene pot executa apararea antiaeriana a anumitor zone, interdictia aeriana, transportul sau cercetarea.

Unitatile de elicoptere de atac “executa misiuni de sprijin aerian apropiat si cercetare aeriana si participa la cucerirea superioritatii aeriene si la apararea aeriana la inaltimi mici si foarte mici. Atacul la sol vizeaza blindatele, personalul, tehnica si mijloacele de foc ale inamicului dispuse in puncte de sprijin sau aflate in raioane de dispunere, punctele de comanda, centrelede transmisiuni etc.” . Elicopterele de atac prin mobilitatea lor extrem de mare si datorita greutatii blindatelor de a le nimici prin mijloace proprii sunt principalele arme de lovire impotriva blindatelor a armatelor moderne si cea mai eficienta metoda de neutralizare sau nimicire a acestora.

Fisiere in arhiva (2):

  • Aspecte Specifice Privind Sprijinul de Lupta in Operatia de Aparare.doc
  • Aspecte Specifice Privind Sprijinul de Lupta in Operatia de Aparare.ppt

Alte informatii

ACADEMIA FORTELOR TERESTRE “NICOLAE BALCESCU”- SIBIU Catedra de stiinte militare si manageriale Elemente de Arta Militara - Tactica