Big Data in guvernare

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Big Data in guvernare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

Abstract

Secolul XXI este considerat de mulți cercetători ca fiind secolul vitezei și al cunoașterii, în care activitățile și evenimentele se desfășoară într-un ritm accelerat.

Descoperirile din domeniul tehnologiei au contribuit într-un mod semnificativ la evoluția și progresul tuturor aspectelor legate de mediul economico-social, conducând totodată la creșterea nivelului performanței și a viziunii a ceea ce înseamnă inovație și schimbare.

Cuvinte cheie: date, tehnologie, inovație, progres, guvern, aplicații, analiză

Introducere

Societatea de astăzi este puternic dominată de progresul tehnologic. Digitalizarea a atins toate domeniile, aducând numeroase beneficii ce ne ușurează existența atât pe plan profesional, la locul de muncă cât și în viața personală.

De la apariția Internetului, ce a declanșat această revoluție, tehnologia a avansat tot mai mult și în această eră vorbim de inteligența artificială, internetul lucrurilor, senzori, folosirea amprentei digitale, mașini automate, printare 3D, roboți.

Atât oamenii cât și organizațiile trebuie să se adapteze la noul val tehnologic, să privească cu deschidere această evoluție. Ceea ce cu ani în urmă ni se părea de domeniul ficțiunii,

astăzi este o realitate ce ne influențează existența.

Tehnologia în general, se manifestată prin crearea de software și diferite platforme care oferă multiple oportunități sociale și economice, redefinind maniera în care comunicăm și lucrăm. La baza fiecărei tehnologii se află diferiți algoritmi, învățare automată, analize predictive, toate acestea asigură funcționalitatea software-ului. Însă un alt aspect important este dat de fluxul datelor. Acestea au un rol semnificativ pentru orice platformă, fiind “materialul” pe care algoritmii îl prelucrează și îi oferă o semnificație.

Datele au un impact semnificativ și gestionate într-un mod corespunzător devin soluția multor organizații, chiar și a sectorului public. Volumul imens de date este obținut din diferite surse precum platformele de socializare, site-urile pe care indivizii navighează, senzori, sisteme inteligente. Această cantitate imensă de informații brută și nestructurată poate conduce la descoperiri, la crearea de valoare. Datele implică și provocări pe măsură, legate de complexitate, riscuri privind confidențialitatea și securitatea.

Big data în mediul afacerilor versus big data în guvernare

Conceptul Big Data a fost definit de către Gartner ca fiind “un activ de informații cu volum ridicat, viteză și varietate, care necesită forme inovatoare de procesare a informațiilor rentabile și eficiente pentru o mai bună perspectivă și luare a deciziilor.”

Astfel această definiție evidențiază cele 3 aspecte principale ale conceptului. Volumul se referă la o cantitate deosebit de mare de date, din surse diferite. Cea de-a doua trăsătură evidențiază rapiditatea fluxurilor de date, astfel se pot obține informații într-un timp foarte scurt. Important este să prelucrăm datele obținute în timpi utili, pentru a putea fi relevante în demersul realizat. Ultima caracteristică se referă la tipul datelor, acestea pot fi sub formă de text, cifre, pot fi structurate, de asemenea se pot obține fie din email-uri, din documente, din video-uri.

Fenomenul Big data, în mediul de afaceri este bine implementat, astfel întreprinderile au conștientizat importanța și beneficiile aduse de analizarea cantităților mari de date. Considerând că este un concept în plină dezvoltare și ascensiune, organizațiile au investit în tehnologiile ce colectează și analizează datele, în vederea utilizării acestora în activitatea desfășurată. Astfel software precum Hadoop sau Apache Spark reprezintă soluții pentru companiile ce doresc să-și gestioneze datele și să le analizeze.

Dacă mediul privat privește cu deschidere diferitele tehnologii și este dispus să încerce inovațiile apărute pe piață, sectorul public este mai sceptic și mai precaut. Această atitudine este una firească și normală, deoarece un guvern trebuie să asigure și să protejeze interesele cetățenilor săi, să ofere încredere și credibilitate.

Mediul privat este condus în principal de dorința profitului, de deținerea avantajului competitiv. În schimb guvernul are menirea de a asigura liniștea populației, o dezvoltare pe termen lung. Schimbările în cadrul întreprinderilor sunt binevenite, iau decizii pe termen scurt și care de cele mai multe ori implică un număr restrins de persoane. Sectorul public este condus de precauție, astfel toate proiectele demarate sunt bine calculate, se desfășoară pe o perioadă îndelungată de timp și vizează o masă mare de oameni. De aceea, atunci când se dorește realizarea unor schimbări, procesul este structurat în etape bine definite, dorindu-se eliminarea oricărui risc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Big Data in guvernare.docx

Bibliografie

1.Aggarwal, A., Managing Big data integration in the public sector, 2016, p.50
2. Cavanillas., J.M., Wahlster., Wolfgang, New Horizons for a Data-Driven Economy, Springer Open, 2016, p.195-208
3. Gang-Hoon., K., Trimi., Silvana., Big data applications in the government sector, vol.57, 2014, p.78-85.
4. Gregory, R., Big data and analytics applications in government, CRC Press, 2017, p.25
5. Parmar, H., Applications of big data in government, 2018
https://www.academia.edu/5092180/APPLICATIONS_OF_BIG_DATA_IN_GOVERNMENT_SECTOR
6. Perricos, C., Preempting problems through predictive analytics, 2019
https://www2.deloitte.com/us/en/insights/industry/public-sector/government-trends/2020/predictive-analytics-in-government.html
7. Trimi, S., Big Data Applications in the Government Sector, 2017
https://www.academia.edu/15810345/Big_Data_Applications_in_the_Government_Sector_A_Comparative_Analysis_among_Leading_Countries
8. ***, Government use cases, https://mapr.com/solutions/industry/government-use-cases/
9. ***, The case for the government investment in analytics
https://datasmart.ash.harvard.edu/news/article/case-government-investment-analytics
10. ***, Five ways government is using big data to make your life better, 2017
https://apolitical.co/en/solution_article/five-ways-big-data-changing-government
11.***, The power of government big data, 2017
https://gcn.com/Articles/2014/05/28/Big-data-use-cases.aspx?Page=2