Calitatea mediului educațional al grădiniței - standarde și descriptori de performanță

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1841
Mărime: 27.33KB (arhivat)
Publicat de: Adela R.
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Rizoiu Adela
Specializare: Management Educațional

Extras din referat

Calitatea în educație desemnează un complex de principii și practici ce includ întregul mediu educațional, în totalitatea componentelor sale, spre obținerea de rezultate superioare, raportate la standarde și spre satisfacerea nevoilor și așteptărilor beneficiarilor educației.

Astfel, ,,o școală de calitate” vizează un ansamblu de factori: climatul școlar, mediul fizic (arhitectură și ambianța aranjată), curriculum, relațiile dintre profesori- elevi-comunitate. Oprindu-ne la nivelul de vârstă al preșcolarității, influența pe care o are mediul educațional asupra asigurării succesului școlar al copiilor este una majoră. Acesta, prin mărimea și formă mobilierului, obiectele realizate pe mărimea să, accesibilitatea materialelor, varietatea, caracteristicile, totul este perceput de către copil că pe locul sau personal, unde are putere de decizie, unde rolurile copil- adult sunt inversate. Mediul grădiniței se imprimă sub formă de trăiri subiective și reprezentări personale asigurând o imagine pozitivă a sinelui.

Gradinita este mediul unde copiii preșcolari sunt primiți, se mișcă și se joacă, unde spațiul intern și extern trebuie gândit si amenajat, astfel încât acesta sa fie o sursă din care copiii se inspiră si invață, un loc plăcut, frumos, in care se simt bine și în siguranță, accesibil tuturor, un loc care le vorbește lor si tuturor celor care îi vizitează, despre tot ce se întâmpla acolo.

Prin organizarea eficientă a mediului educational, procesul de învățare este unul activ, de socializare, in care copii interacționează direct cu materialele, cu alți copii, cu adulții, individual, in perechi sau in grupuri mici. Acest tip de organizare permite dezvoltarea liberă a copilului pe domeniile de dezvoltare: dezvoltare fizică, sănătate și igienă personală; dezvoltarea socio-emoțională; dezvoltarea capacitaților și atitudinilor în învățare; dezvoltarea limbajului, a comunicării și premisele citirii și scrierii; dezvoltarea cognitivă și cunoașterea lumii.

Mediul copilului constă în spațiile pe care el le ocupă, materiale pe care le poate atinge și folosi în voie, precum și experiențele vizuale dimprejur aflate la nivelul sau. O prima sarcină a instituției preșcolare o constituie structura ambientală cu caracter natural, ce încurajează o cultură educațională evidentă a copilului.

Privitor la standardele specifice de calitate pentru nivelul preșcolar cuprinse în documentele ARACIP, pe criteriul bazei materiale, se desprind următorii descriptori:

1.1.3. Adecvarea tipului laboratoarelor, al cabinetelor, al atelierelor/ fermelor școlare, al sălilor de demonstrație etc. la nivelul de școlarizare și profilul unității de învățământ.

1.1.3.1. Adecvarea terenului aferent curții unității de învățământ la specificul preșcolar și la standardele europene privind spațiile de joacă (SR EN 1176-2008).

1.1.3.2. Adecvarea tipului laboratoarelor, al cabinetelor, al atelierelor/ fermelor școlare, al sălilor de demonstrație etc. la nivelul de învățământ preșcolar și la oferta educațională a grădiniței.

1.1.4. Adecvarea tipului laboratoarelor, al cabinetelor, al atelierelor/ fermelor școlare, al sălilor de demonstrație etc. la disciplinele/ modulele cuprinse în planul de învățământ.

1.1.4.1. Existența spațiului educațional organizat pe zone/ sectoare/centre sau arii de interes, conform curriculum-ului preșcolar („Zona bibliotecii”; „Zona artei”; „Zona jocurilor de manipulare”; „Zona construcțiilor”; „Zona de creație”; „Zona științei”; Zona Informaticii”).

1.1.4.2. Organizarea spațiilor școlare conform particularităților tipului de unitate, prevederilor curriculumului specific și în acord cu principiile educației incluzive.

1.1.5. Folosirea eficientă a spațiilor școlare pe baza unei planificări riguroase.

1.1.5.1. Utilizarea eficientă a spațiilor școlare, conform programului zilnic de activitate în funcție de tipul de program din grădiniță (ON, OP, OS).

1.1.5.2. Folosirea eficientă a spațiilor școlare în funcție de condițiile particulare ale grădiniței/ spațiului clasei: clasă cu unică funcționalitate, dublă funcționalitate (sală de clasă și dormitor)/ multiple funcționalități (sală de clasă + sală de mese + dormitor + sală de sport ș.a).

Bibliografie

1. ARACIP (f.a.). Proiectul de dezvoltare instituțională. Asigurarea calității educației.Glosar. Termeni uzuali și relațiile dintre ei. Sistemul de asigurare a calității. Elementefundamentale. Autoevaluarea în cadrul spiralei calității. Ghidul Comisiei pentru evaluarea șiasigurarea calității în unitățile de învățământ preuniversitar. București

2. Magdalena, Dumitrana, Construirea spațiului educațional- componentă a managementului procesului educațional, Revista Științifică a Universității de Stat din Moldova, 2009, nr.5(25)

3. Curriculum pentru educația timpurie, MEN, Anexa la ordinul de ministru EN nr. 4694/02.08.2019

Preview document

Calitatea mediului educațional al grădiniței - standarde și descriptori de performanță - Pagina 1
Calitatea mediului educațional al grădiniței - standarde și descriptori de performanță - Pagina 2
Calitatea mediului educațional al grădiniței - standarde și descriptori de performanță - Pagina 3
Calitatea mediului educațional al grădiniței - standarde și descriptori de performanță - Pagina 4
Calitatea mediului educațional al grădiniței - standarde și descriptori de performanță - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Calitatea mediului educational al gradinitei - standarde si descriptori de performanta.docx

Alții au mai descărcat și

Metode de Prevenire și Stingere Incendii

3.1.Accesul mijloacelor si al personalului pentru interventie in caz de incendiu se asigura in permanenta la toate: a) constructia unitatii cu...

Măsurători Directe de Aceeași Precizie

Masuratorile directe de aceeasi precizie, reprezinta un volum important de lucrari, executate pe teren în cadrul activitatilor geodezice,...

Biometria

Biometria reprezinta totalitatea metodelor prin care se face identificarea sau autentificarea unei persoane pe baza datelor biometrice: amprente...

Ai nevoie de altceva?