Centre de Frezat

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Centre de Frezat.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Tonoiu Sergiu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

O maşină de frezat este o masina unealta utilizata la prelucrare de materiale solide Maşini de frezat sunt adesea clasificate în două forme de bază, pe orizontală şi pe verticală, care se referă la orientarea axului principal. Ambele tipuri de masini-unelte sunt în mărimi de la mici,pana la dimensiunile unei camera. Spre deosebire de o masina de gaurit , care tine o piesa de prelucrat staţionara iar burghiul se deplasează axial pentru a penetra materialul, masini de frezat muta, piesa de prelucrat, radial împotriva rotatiei frezei, care taie pe laturile sale, precum şi vârful acesteia. Piesei şi mişcarea de tăiere sunt precis controlate la mai puţin de 0.001 în (0,025 mm), de obicei prin intermediul unor slide-uri la sol sau tehnologie similară. Maşini de frezat pot fi acţionate manual, mecanic ,automate, sau digitale, de control automatizat prin intermediul calculator numeric (CNC).

Maşini de frezat poate efectua un număr mare de operaţiuni, de la simplu (de exemplu, fantă, tăiere ,canal de pană,) la complexe (de exemplu, conturare,). Lichidul de taiere este adesea pompat pe zona de frezare astfel incat sa fie racit si suprafata sa fie curata .

Procesul tehnologic ( (se definește ca totalitatea operațiilor concomitente sau ordonate în timp, necesare fie pentru obținerea unui produs prin prelucrare sau/și asamblare, fie pentru întreținerea sau repararea unui sistem tehnic (de exemplu: mașină, vehicul etc.).

Dicționarul enciclopedic (2004) definește procesul tehnologic ca fiind "totalitatea operațiilor care comportă prelucrări mecanice sau chimice, tratamente termice, impregnări, montaje etc. și prin care materiile prime sau semifabricatele etc. sunt transformate în produse finite." Procesele tehnologice pot modifica forma, structura, proprietățile fizico-mecanice sau compoziția chimică a materiilor prime, materialelor sau semifabricatelor de prelucrat.

Procesele tehnologice se clasifică după diferite criterii:

٭după modul de folosire a utilajelor se deosebesc procese tehnologice manuale, mecanizate, automatizate sau mixte;

٭după scopul urmărit : PT de construire, de dezmembrare, de distrugere, de elaborare metalurgică, de încercare, de întreținere, de măsurare, de montare-demontare, de prelucrare, de recondiționare, de reparare, de transport;

٭după procedeul caracteristic care intervine în cursul desfășurării operațiilor se disting : PT mecanice, termice, electrice, chimice, electrochimice, termochimice, biochimice.

Procesul de fabricație este un proces de producție prin care se obține un produs fabricat. Dicționarul explicativ al limbii române oferă următoarea definiție : Procesul de fabricație este "totalitatea procedeelor folosite pentru transformarea materiei prime și a semifabricatelor în produse finite".

Procesul de fabricație cuprinde diferite procese tehnologice între care există legături funcționale, procese prin care se realizează transformarea succesivă a materiei prime sau semifabricatelor în produse finite. În cazul produselor mecanice,procesul de fabricație este constituit din următoarele categorii de procese tehnologice.

Procesul de elaborare a semifabricatelor trebuie să asigure calitatea materialului și proprietățile fizico-mecanice impuse. Obținerea semifabricatelor se poate realiza prin debitare din laminate, turnare, deformare la cald (forjare liberă, matrițare), deformare la rece sau sudare.

Procesul tehnologic de prelucrare (Machining process -în l. engleză; Usinage -în l. franceză) are ca funcție modificarea formei geometrice și a dimensiunilor piesei de prelucrat, a stării suprafețelor (calității suprafețelor) materialului sau semifabricatului, în scopul obținerii piesei finite - ca rezultat al prelucrărilor prin așchiere pe mașini-unelte. Piesa este prelucrată prin așchiere, prin diferite procedee: strunjire, frezare, rabotare, mortezare, găurire etc.

Alegerea între masina de frezat cu ax vertical şi ceea cu ax orizontal în design depinde de forma şi dimensiunea unei piesei de prelucrat şi numărul de laturi ale piesei care necesită prelucrare. Un centru de prelucrare,prin frezare,rezultatul adaugirii la o masina de frezat a unui sistem automat pentru schimbarea sculelor si a altor dispozitive pentru manipularea pieselor

Exista mai multe tipuri de centre de prelucrare ,diferentierea facandu-se in functie de numarul de axe programabile.

Fisiere in arhiva (1):

  • Centre de Frezat.docx