China si interesele ei in zona Asia-Pacific

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie China si interesele ei in zona Asia-Pacific.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 19 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Cuprins

Introducere: 3
"Cartea Albă" a forţelor militare chineze 3
Primul portavion chinezesc 6
Tensiuni chinezo-nipone 8
Pretenţiile chineze şi reacţia SUA 9
Opinii diverse: 10
Puncte de vedere americane şi chineze: 12
În loc de concluzii 16
Bibliografie 19

Extras din document

Introducere:

Am ales să vorbesc despre această temă deoarece consider că Republica Populară Chineză este un stat foarte puternic din multe puncte de vedere. În primul rând, economia Chinei este singura economie care a cunoscut o creştere constantă de aproximativ 10% în fiecare an în ultima decadă. De asemenea nu a fost afectată de criza economică din 2008.

Având in vedere evenimentele recente şi anume intenţiile Chinei de a investi chiar şi în zona Centrală şi de Est a Europei putem afirma că Republica Populară Chineză este o forţă ce nu trebuie neglijată, ba chiar trebuie luată în considerare iar România, ca stat, să încerce încheierea unui parteneriat economic cu China.

În al doilea rând din punct de vedere militar China se situează în primele 3 poziţii, concurând cu SUA şi Rusia. Dar în anii care vin, Beijingul urmăreşte să investească în capabilităţile militare, anunţând de la an la an creşteri ale cheltuielilor din domeniul militar, ameninţând serios primul loc. Având de partea sa o economie care nu dă semne de oboseală consider că în 10 ani acest obiectiv poate fi atins. De asemenea gigantul asiatic stăpâneşte ce mai mare armată a lumii cu un număr de 850.000 de militari activi.

În lucrarea de faţă am abordat câteva dintre incercările Chinei de a-şi face din ce în ce mai simţită prezenţa în regiunea Asia Pacific şi urmările şi tensiunile inevitabile care nu au întarziat să apară între China pe de o parte şi pe de altă parte SUA, Japonia, Taiwan, India şi Coreea de Sud.

"Cartea Albă" a forţelor militare chineze

Autorităţile chineze au publicat "Cartea Albă" a forţelor militare în care este descrisă, în premieră, componenţa Armatei de Liberare a Poporului (PLA). Potrivit documentului, China se confruntă cu multiple şi complicate ameninţări şi provocări de securitate, în condiţiile în care unele ţări şi-au consolidat alianţele militare în regiunea Asia-Pacific, şi-au extins prezenţa militară în regiune şi de mult accentuează situaţia tensionată din regiune, fiind menţionate în mod expres Japonia şi SUA.

Documentul, al optulea de acest gen prezentat de Guvernul chinez începând cu anul 1998, avertizează că regiunea Asia-Pacific a intrat într-o etapă tot mai importantă pentru dezvoltarea economică mondială şi a interacţiunilor strategice dintre marile puteri. În acest context, "Statele Unite îşi adaptează strategia de securitate pentru zona Asia - Pacific, iar peisajul regional este în curs de transformări profunde", se arată în "Cartea Albă".

Potrivit agenţiei oficiale de presă chineze, XINHUA, PLA are un număr total de 850.000 de militari, distribuiţi în unităţi operaţionale mobile, 18 corpuri de armată, plus divizii operaţionale combinate, independente, suplimentare (brigăzi).

Corpurile combinate sunt compuse din divizii şi brigăzi, distribuite pe şapte comandamente militare: Shenyang (Corpurile combinate 16, 39, 40), Beijing (27, 38, 65), Lanzhou (21 şi 47), Jinan (20, 26, 54), Nanjing (1, 12, 31), Guangzhou (41 şi 42) şi Chengdu (13 şi 14).

Forţele Militare Marine ale PLA dispun de 235.000 de ofiţeri şi soldaţi şi trei flote: Flota Beihai, Flota Donghai şi Flota Nanhai. La rândul lor, fiecare flotă are la dispoziţie aviaţie şi baze aviatice de sprijin, flotile, garnizoane maritime, divizii de aviaţie şi brigăzi marine. În luna septembrie 2012, China a dat în exploatare primul său portavion, denumit Liaoning, acesta fiind considerat primul pas cu mare impact în construirea unei marine puternice, dar şi pentru programul de asigurare a securităţii maritime.

Forţele Aeriene ale PLA dispun de 398.000 de mii de ofiţeri şi soldaţi, comanda fiind distribuită pe şapte comandamente: Shenyang, Beijing, Lanzhou, Jinan, Nanjing, Guangzhou şi Chengdu. Fiecare corp de comandă aeriană dispune de divizii de aviaţie (brigăzi), diviziuni de rachete sol-aer, brigăzi de radar şi alte unităţi. Forţele de artilerie au în dotare baze de rachete, baze de formare, unităţi de asistenţă de specialitate, academii şi instituţii de cercetare. Potrivit documentului, aceste baze dispun de rachete balistice "Dong Feng" şi rachete de croazieră "Chang Jian".

În cadrul unei conferinţe de presă unice ca şi nivel de prezentare al informaţiilor, Chen Zhou, înalt oficial al Academiei chineze de Ştiinţe a Armatei de Liberare a Poporului şi co-autor al "Cărţii Albe", a declarat că "deşi aceste informaţii au fost prezentate în multe documente şi studii în şi în afara Chinei, aceasta este pentru prima dată când Guvernul şi Armata chineză le confirmă oficial şi le fac publice".

În prezent, China are stabilite mecanisme de consultare strategică cu departamente de apărare din 23 de ţări, cu care comunică pe teme de apărare naţională, de securitate şi misiuni militare prin intermediul diferitelor canale, inclusiv prin ofiţeri superiori.

"China nu va tranzacţiona suveranitatea, securitatea şi integritatea sa teritoriale, care reprezintă interesele sale de bază", a mai arătat Chen Zhou, în condiţiile în care China va persevera pentru o dezvoltare paşnică, dar nu va renunţa niciodată la drepturile sale legitime.

Fisiere in arhiva (1):

  • China si interesele ei in zona Asia-Pacific.docx

Bibliografie

www.hotnews.ro/
www.ziare.com/international/china
http://dantomozei.ro/
http://romanian.cri.cn