Codificarea Marfurilor

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Codificarea Marfurilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: CONF. DR. ANCA ATANASE

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Alte Domenii, Economie

Extras din document

Abordarea în scopuri practice a multimii marfurilor, în continua diversificare, a determinat intensificarea preocuparilor pentru elaborarea unor sisteme de clasificare, potrivit cerintelor specifice ale unui domeniu sau altul de activitate.

Pe masura dezvoltarii industriei si comertului, cresterii nivelului si importantei schimburilor internationale, introducerii pe scara larga a informaticii în practica economica, aceste sisteme de clasificare au fost încontinuu perfectionate, în directia unei mai bune corelari cu structura productiei si a comertului, cu cerintele statice, vamale si de alta natura.

Concomitent cu aceste preocupari, în conditiile în care devenea tot mai pregnanta necesitatea unui limbaj unitar cu privire la marfuri, s-a urmarit, printr-o larga cooperare internationala, armonizarea diferitelor sisteme de clasificare a marfurilor. Diferitele tipuri de clasificare a produselor sunt asociate cu sisteme de codificare specifice.

Codul este o combinatie de elemente simbolice prin care se reprezinta o informatie. Aceste elemente pot fi litere (cod alfabetic), cifre (cod numeric) sau litere si cifre (cod alfanumeric).

Codificarea reprezinta, prin urmare, operatia de transpunere în cod a elementelor definitorii ale unor obiecte, servicii, fenomene etc. Principalul obiectiv al codificarii, care determina si functia sa de baza, este identificarea marfurilor.

În conditiile proliferarii unei mari diversitati de clasificari ale produselor, a devenit necesara gasirea unor solutii de uniformizare a lor pe plan mondial, obiectiv atins prin elaborarea sistemelor Codul universal al produselor (Universal Product Code - UPC) si Codul european al articolelor (European Article Numbering - EAN). Ambele sisteme utilizeaza codificare cu bare.

CODIFICAREA CU BARE

Codul de bare este o modalitate de reprezentare grafica a caracterelor numerice sau alfanumerice, prin alternarea unor bare de culoare închisa cu spatii albe de dimensiuni diferite.

1. ISTORIC

In 1946, un tânar absolvent de facultate inventa un cod care urma sa schimbe întreaga fata a universului comercial din toata lumea - codul de bare. Ideea de a inventa un cod care sa poata defini toate produsele si caracteristicile lor nu era noua. Joseph Woodland fusese martor la o discutie în care o solutie tehnica de acest gen ii era ceruta decanului de la Drexel Institute of Technology. Decanul o refuzase, dar pentru Woodland a devenit o obsesie.

Cea mai probabila solutie i s-a parut ca respectivul cod sa fie un fel de adaptare a codului Morse, o noua utilizare a linioarelor si punctelor care dictasera istoria telegrafului, însa metodele erau restrânse de lipsa tehnologiei.

Timp de trei ani, Woodland a lucrat la dezvoltarea conceptului, împreuna cu asociatul sau, Bernard Silver, iar in 1949 cei doi au primit brevetul de inventie din partea Oficiului American pentru Brevete si Inventii.

Prima idee a lui Woodland a fost aceea de a folosi un tip de cerneala, care sub actiunea radiatiilor ultraviolete va deveni stralucitoare. Woodland si Silver au creat un dispozitiv care functiona, dar sistemul avea probleme cu instabilitatea cernelii, iar tiparirea modelelor era foarte costisitoare. În 20 octombrie 1949, Woodland si Silver au publicat o lucrare intitulata Classifying Apparatus and Method (Aparat si metoda de clasificat). Inventatorii au descris inventia lor ca fiind arta de clasificare a produselor pe baza modelelor.

Majoritatea codurilor de bare pe care Woodland si Silver le-au descris erau formate dintr-o serie de spirale circulare. În timp ce cei doi le descriau ca simboluri, simbologia de baza a codurilor de bare se asemana foarte mult cu codurile de bare unidimensionale din prezent.

Simbologia era realizata dintr-un model format din 4 linii albe pe un fundal închis. Prima linie era linia de control, iar celelalte 3 linii erau fixate la distante variabile fata de prima linie. Informatia era codata prin prezenta sau absenta uneia sau mai multor linii. Astfel se puteau realiza 7 clasificari diferite de produse. Prin adaugarea mai multor linii erau posibile mai multe clasificari de produse. La un numar de 10 linii erau posibile 1023 (210-1) de clasificari diferite.

Modelul de cod de bare realizat de Woodland si Silver la 7 octombrie 1952 a început sa fie folosit ca model general de identificare a produselor.

În 1962, Silver moare la vârsta de 38 de ani, înainte de a putea vedea utilizarea codurilor de bare în comert. În 1992 Woodland a fost distins cu National Medal of Technology ("Medalia nationala a tehnologiei") de catre presedintele Bush.

Codurile de bare început sa fie folosite în comert numai dupa 1966. National Association of Food Chains (Asociatia nationala a lanturilor alimentare) a comandat unui producator de echipamente electronice realizarea unui echipament ce sa poata realiza citirea codurilor de bare pentru o evidenta si un inventar mult mai rapid al produselor. În 1967 a fost instalat primul cititor de coduri de bare la un magazin din Cincinnati. Codurile de bare erau reprezentate dupa modelul realizat de Woodland si Silver. Aceste coduri de bare nu erau imprimate direct pe ambalaje ci pe etichete pe care angajatii magazinului le lipeau pe produse. Astfel sistemul a fost recunoscut ca un model de automatizare si identificare a produselor si a fost adoptat de toti producatorii si distribuitorii de produse.

Fisiere in arhiva (1):

  • Codificarea Marfurilor.doc

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI FACULTATEA DE COMERT