Conceptul de Lege in Viziunea lui H.L.A. Hart

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Conceptul de Lege in Viziunea lui H.L.A. Hart.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

Herbert Lionel Adolphus Hart (1907-92) a fost un filosof britanic, profesor de jurisprudenta la Universitatea Oxford. Cele mai importante scrieri ale sale au fost : Causation in the Law (1959, with A.M. Honoré), The Concept of Law (1961), Law, Liberty and Morality (1963), Of Laws in General (1970), si Essays on Bentham .

The Concept of Law (1961) este o analiza a relatiei dintre drept, constrangere si morala. Este de asemenea o incercare de a gasi raspunsul la intrebarea daca toate legile ar trebui conceptualizate in sens de ordine constrangatoare sau de comenzi morale. Hart sustine ca nu exista o legatura logica necesara intre lege si constrangere, nici intre lege si morala. Mai departe, afirma ca a clasifica toate legile ca ordine constrangatoare sau comenzi morale ar insemna o simplificare a relatiei dintre drpt, constrangere si morala. El mai explica faptul ca o conceptualizare a legilor in acest fel, de ordine coercitive sau comenzi morale ar impune ideea falsa a uniformitatii diferitelor tipuri de legi si a functiilor sociale diverse pe care dreptul le are. O astfel de conceptualizare a dreptului ar avea ca efect o interpretare gresita a scopului si functiilor acestuia, dar si o intelegere deformata a continutului, originii si criteriilor de clasificare a legilor.

Legile sunt reguli care interzic indivizilor sa actioneze intr-un anume mod le-ar putea impune diverse obligatii. Legile impun pedepse asupra indivizilor care au facut vreun rau altor indivizi. De asemenea specifica modul in care trebuie facute contractele, dar si felul in care documentele oficilae trebuie create. Pot specifica de asemenea modul de convocare al legislaturilor sau modul de functionare al curtilor de judecata. Specifica modul in care noile legi sunt activate,dar si modul in care legile vechi pot si modificate. Pot exercita o putere coercitiva asupra indivizilor prin impunerea unor penalitati asupra acelora care nu isi indeplinesc datoriile si obligatiile. Cu toate acestea, nu toate legile pot fi considerate niste ordine constrangatoare deoarece unele legi pot sa confere unor indivizi puteri sau privilegii, fara sa le impuna acestora datorii sau obligatii.

Hart critica conceptul de drept formulat de John Austin in The Province of Jurisprudence Determined (1832), care sustine ca toate legile sunt comenzi ale unui suveran nelimitat din punct de vedere juridic. Austin sustine ca toate legile sunt ordine de natura sa constranga si care le impun indivizilor. Hart vine cu contra-argumentul ca legile pot sa difere de ordinele unui suveran, deoarece pot fi aplicate si acelor indivizi care le elaboreaza. De asemenea, legile difera de ordinele unui suveran prin aceea ca nu impun datorii si obligatii in mod necesar, ci pot sa confere puteri si privilegii.

Legile care impun indivizilor datorii si obligatii sunt descrise de Hart ca "legi primare de obligatie". Pentru ca un sistem al unor astfel de legi sa functioneze efectiv, "legile secundare" sunt de asemenea necesare pentru a conferi o formulare autoritativa tuturor legilor primare. Legile secundare sunt necesare pentru a permite legislatorilor sa modifice legile primare, daca acestea sunt defectuoase sau inadecvate. Un alt motiv pentru care legile secundare sunt necesare este pentru a permite curtilor sa rezolve dispute de interpretare sau aplicare a legilor primare. Legile secundare includ:

1) reguli de recunoastere

2) reguli de modificare

3) reguli de adjudecare

Pentru ca legile primare dintr-un sistem de drept sa functioneze, regulile trebuie sa fie suficient de clare si inteligibile pentru acei indivizi carora li se adreseaza. In caz contrar, pot aparea confuzii cu privire la obligatiile care au fost impuse indivizilor. O exprimare vaga si ambigua legilor secundare poate avea ca efect confuzia in ce privesc puterile si privilegiile conferite indivizilor in concordanta cu cerintele statutare, dar si confuzie in ce priveste autoritatea legislatorilor de a schimba legile. Un alf efect al unei exprimari vagi sau confuze a legilor secundare este ca nu se poate raspunde la intrebarea daca judecatoria, curtea sau tribunalul are vreo jurisdictie asupra disputelor cu privire la interpretarea si aplicarea legilor.

Legile primare nu sunt suficiente pentru a stabili un sistem de drept care poate fi recunoscut oficial, modificat, sau adjudecat, afirma Hart. Legile primare trebuie combinate cu legile secundare pentru a se putea realiza trecerea de la stadiul pre-legal la cel legal al determinarii. Astfel, un sistem de drept poate fi realizat prin uniunea legilor primare cu cele secundare ( desi Hart nu afirma ca aceasta uniune este singurul criteriu valid al unui sistem de drept, sau ca un sistem de drept trebuie descris in acesti termeni pentru a fi definit corect).

Fisiere in arhiva (1):

  • Conceptul de Lege in Viziunea lui H.L.A. Hart.doc

Alte informatii

Acesta este un eseu, de aceea nu a fost nevoie de un indrumator. A fost prezentat in cadrul seminarului special de Rationalitate strategica in stiintele sociale, in cadrul Facultatii de Studii Europene, Babes Bolyai, Cluj Napoca.