Dispozitiv de prelucrare prin vibrorulare a suprafețelor profilate

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1937
Mărime: 135.56KB (arhivat)
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Fenomenul de deformare plastică la rece se impune din ce în ce mai mult în construcția de mașini datorită avantajelor pe care le oferă din punct de vedere tehnico – economic prin obținerea unor produse diversificate de înalt nivel calitativ, față de prelucrările similar prin așchiere și cu indici tehnico – economici ridicați.

Din acest punct de vedere se impune un studiu amplu și detaliat al fenomenului de deformare plastică superficială și, în special, al celui de vibrorulare.

Cuvinte cheie :vibrorulare, rulare,netezire,

microgeometrie,deformare plastica

1.INTRODUCERE

Vibrorularea este un procedeu de obtinere a unei suprafete ecruisate cu o rugozitate mica. Calitatea pieselor este constanta, iar dimensiunile la care se obtine suprafața vibrorulată este usor controlabil prin reglajul micrometric al sculei.

In domeniul mecanic , cercetarile facute de diverse tari au vizat in special optimizarea cuplelor de frecare .Imbunatatirea parametrilor de exploatare si mai ales a rezistentei la uzura a subansamblelor de masini in care intra cuple de frecare depinde , in mare masura, de starea suprafetelor de contact a pieselor componente.

Este cunoscut faptul ca prin procedee de prelucrare clasice, posibilitatea de a obtine un microrelief al suprafetelor prelucrate sunt limitate , datorita neajunsurilor specific acestor procedee, bazate pe aschierea cu o cinematic relative simpla. Microrelieful suprafetei prelucrate prin astfel de procedee este caracterizat prin neregularitati foarte diferite ca dimensiune , forma , dispunere si dispunere reciproca.

Totodata singurii parametric privind starea suprafetei care se reglementeaza prin standardele romanesti se prescriu in documentatia constructive si se asigura prin tehnologia de prelucrare sunt rugozitatile si . (Pruteanu,1980)

In aceste conditii , in ultimul timp au capatat o mare extindere procedeele de prelucrare de finisare bazate pe deformarea plastic superficial a metalelor prin rulare cu bila , cu role, cu varf de diamante sau

element toroidal si s-au elaborate si dezvoltat procedee noi de prelucrare , bazate pe o cinematic mai complexa intre care si vibrorularea cu scula vibratoare.

2. DISPOZITIVUL DE VIBRORULARE A SUPRAFEȚELOR PROFILATE

1.1 2.1. Recomandări generale:

Metoda rulării vibratorii asigură formarea unei microgeometrii regulate pentru care toți parametrii se calculează analitic, în funcție de regimul utilizat și se reglează independent unul față de altul, foarte fin, în limitele largi.

Acest procedeu se folosește ca operație finală pentru formarea unei microgeometrii impuse, în cazul când dimensiunile și abaterile de forma ale piesei sunt menținute între limitele precise la operația de așchiere anterioară.

La formarea prelucrării prin vibrorulare stă procesul de deformare plastică superficială la rece și se deosebește de schema cunoscută rulării prin faptul că elementul de deformare, bilă sau element sferic de diamant, înafara mișcării de avans longitudinal, f , efectuează o mișcare oscilatorie suplimentară în lungul generatoarei suprafeței de prelucrat a cărei viteză este caracteristică de frecvența și amplitudinea oscilaților. În urma acestei prelucrări se creează suprafețe cu diferite elemente constructive, de diferite sisteme de canale dispuse regulat până la un anumit microrelief regulat complet nou. Microgeometria cu sisteme de canale poate fi considerată regulată, doar convențional, deoarece între canalele dispuse regulat rămân porțiuni de microgeometria inițială neregulată (de la așchiere).

Bibliografie

1.Adrian,M.,s.a.-Bazele proceselor de deformare plastic ,Editura Tehnica ,Bucuresti,1993.

2.Odintov,L.G.-Uprocinenie I otdelka detalei povernostivi plasticeaski in defornirovaviern (Durificarea si finisarea prin deformare plastic superficiala)Spravocinic ,Editura Masinostrovenio ,Moscova,1987.

3.Papsev,D.D. – Uprovinenie detalei obkatkoi saricanei ,Editura Masinostrovenio, Moscova,1968.

4.Kiricek,P.A. ,s.a. – Ustroistvo dlia obrabotki detalei vibranakati vaniem (Dispozitiv pentru prelucrarea pieselor prin vibrorulare),Brevet de inventive,URSS,nr.165498, 2001.

5. Conf. Dr. Ing. Octavian Pruteanu , Sef Lucr. Ing. Laurentiu Slatineanu , Sef Lucr. Ing. Vasile Braha , Sef Lucr. Traia Gramescu – “Tehnologia constructiei de masini. Indrumar de proiectare” , Institutul Politehnic Iasi , 1980. (PRU,1980)

6.Nagit, Gh.,Slatineanu,L.,Dodun,O.,Rusu B.,Reserch of the degre of harding by vibrorolling,in volumul 14 al conferintei internationale, “Progressivnîe tehnologii i sistemî masinostroenia”, Donetk,Ucraina,2000,vol.14,pag.231-236.

7. Nagît, Gh., Negoescu, F., Chirica, G., Florean, M., About the increase of surface quality by vibro-hardening, în revista „Meridian Engineering” Editura „Tehnica – Info”, ISSN 1683 – 853X, Organ al Universitatii Tehnice a Moldovei si Asociatiei inginerilor din Moldova, Chisinau, nr. 1, 2003, pag. 61-64;

Preview document

Dispozitiv de prelucrare prin vibrorulare a suprafețelor profilate - Pagina 1
Dispozitiv de prelucrare prin vibrorulare a suprafețelor profilate - Pagina 2
Dispozitiv de prelucrare prin vibrorulare a suprafețelor profilate - Pagina 3
Dispozitiv de prelucrare prin vibrorulare a suprafețelor profilate - Pagina 4
Dispozitiv de prelucrare prin vibrorulare a suprafețelor profilate - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Dispozitiv de prelucrare prin vibrorulare a suprafetelor profilate.doc

Ai nevoie de altceva?