Educatia - la microscop

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Educatia - la microscop.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Conf. univ. dr. Camelia Vechiu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

Educația și implicit învățământul, împreună cu întreg procesul desfășurat la acest nivel se află, în prezent, sub o lupă mărită; fiind dur criticați de factori externi, educației și reprezentanților acesteia nu îi rămân decât arme defensive pentru a-și reocupa adevăratul loc și poate valoare în societatea actuală.

Lentila microscopică prin care, astăzi, este privit întreg procesul desfășurat la nivelul instituțiilor educaționale, nu caută elemente de valoare, aspecte de valoare sau performanța, ci încearcă să hrănească o societate înfometată de senzațional, sub cele mai grotești forme, unde incultura primează și non-valorile sunt ridicate la cel mai înalt rang.

Astfel, ne regăsim într-un mediu, în care, comportamentul cadrelor didactice este analizat și judecat la cel mai aspru nivel, părinții își creează pagini pe rețele de socializare în care evaluează actul educațional, persoane care nu și-au descoperit adevăratul loc în viață, consideră educația - floare la ureche și își încearcă norocul în învățământ, realizând la clasă o educație după ureche.

Media actuală, nu a iertat nici o formă de învățământ, fie el universitar sau preuniversitar, atunci când discutăm de critici și promovarea non-valorilor. De la îngrijitori de creșe sau grădinițe, până la profesori universitari, numele lor au fost implicate în scandaluri răsunătoare și s-au regăsit în reportaje umilitoare, uneori fără motiv, transmițându-se tare și clar, că, în prezent, sistemul educațional nu este bazat pe calitate și personal performant. Reacția autorităților și a demnitarilor specializați în acest domeniu, nu a fost nici ea de foarte mare ajutor, plasând învățământul într-un spațiu incert, cu fonduri și resurse sub media celorlalte instituții. Astfel, fiecare an aduce în învățământ noi reforme, din ce în ce mai ingenioase, ce nu țin cont de aspectele anterioare, programe ce nu respectă particularitățile de vârstă ale elevilor, zeci de noi manuale și auxiliare, birocrație exagerată ce nu are în vedere statutul cadrului didactic.

Într-un mediu, în care, specific societății actuale, până nu de curând, elementele de conducere erau desemnate prin numire politică, necesitatea unei schimbări era vitală. Era esențială promovarea valorilor și a competențelor manageriale, astfel încât, măcar în cercuri restrânse, la nivelul instituțiilor de învățământ, schimbările să apară. Necesitatea managerilor performanți, cu viziune educațională, cu idei inovatoare se impunea și în acest domeniu. În această direcție, concursurile pentru ocuparea funcțiilor în învățământ, prin care se verificau cunoștințele și competențele candidaților, au reprezentat un must have al educației. De la concursurile de titularizare și până la cele de ocuparea funcțiilor de conducere, toate urmăresc promovarea valorilor și bazarea învățământului pe calitate, performanțe și competențe.

Abia după promovarea unor examene și selectarea în urma unor concursuri, a celor mai valoroase elemente, putem afirma, că atât personalul didactic cât și cel managerial întrunesc la cel mai înalt nivel calitățile necesare actului educațional performant.

Viitorii candidați, care aspiră spre o carieră în acest domeniu și consideră că se pot dedica continuu educației, trebuie să vadă în învățământ un mediu credibil, performant și care oferă satisfacții mărețe. Acesta reprezintă unul dintre motivele pentru care, o atentă selecție a candidaților, care vor face parte din învățământul de masă cât și a celor care aspiră către funcții de conducere este imperativă. Doar prin promovarea elementelor valoroase, educația își poate recăpăta statutul, iar învățământul imaginea fără pată. Doar cadre didactice competente, cu viziune educațională, ce promovează performanțele, respectând în același timp, individualitatea elevilor, pot modela cu adevărat, generații de elevi, transformând societatea actuală în una prosperă. Abia când vom recunoaște valoarea cadrelor didactice și importanța educației putem progresa cu pași rapizi către succes.

Prezenta lucrare nu intenționează să stârnească polemici, să liniștească apele sau să evidențieze doar aspectele pozitive sau negative din acest domeniu și nici să descurajeze viitorii candidați care-și doresc o carieră în învățământ, ci doar să prezinte în manieră cât mai obiectivă modalitatea de desfășurare a concursului pentru ocuparea funcțiilor vacante de director și director adjunct în învățământul preuniversitar, punctând, pe alocuri, unele aspecte, ce ar putea - din perspectivă personală - fi îmbunătățite, astfel încât să avem certitudinea că ne aflăm în fața unui concurs în adevărat sens al cuvântului, ce caută să selecteze valoarea, competența și performanța.

Fisiere in arhiva (1):

  • Educatia - la microscop.docx

Bibliografie

- Bush,T. Leadership și management educațional, Teorii și practici actuale, Iași, Editura Polirom, 2015;
- Cosmovici, A., Iacob, L. Psihologie școlară , Iași: Polirom, 2008;
- Gherguț, A. Management general și strategic în educație. Ghid practic, Iași, Editura Polirom, 2007;
- http://www.isjbraila.ro/management_det.php?idm=5&f1=&f2=&p=2;
- LEGEA EDUCAȚIEI NAȚIONALE nr. 1/2011 cu modificările și completările ulterioare;
- OMEN 3969/2017-Metodologia privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director/dir. adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar și publicarea în M.O. 428/09.06.2017.