Etichetarea Produselor - Masini de Etichetat

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Etichetarea Produselor - Masini de Etichetat.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

Eticheta reprezinta totalitatea informatiilor care însotesc un produs ambalat sau o marfa si care sunt, de regula, înscrise pe ambalaj si care ofera consumatorului detaliile privind caracteristicile produsului cum ar fi: masa, lista ingredientelor, numele si adresa producatorului, instructiuni de utilizare, data de expirare, etc.

Este foarte important sa se ofere consumatorului aceste informatii, deoarece, numai în urma cunoasterii caracteristicilor produsului respectiv, consumatorul poate lua o hotarâre: sa cumpere sau sa nu cumpere acel produs, si sa aleaga acel produs care corespunde exigentelor sau dispozitiei lui de moment.

Eticheta reprezinta orice material scris, imprimat, litografiat, gravat sau ilustrat care contine elementele de identificare a produsului si care însoteste produsul sau este aderent la acesta.

Scopul etichetarii produselor este de a furniza consumatorilor toate informatiile necesare, verificabile si usor de comparat, pentru ca acestia sa poata efectua în cunostinta de cauza o alegere corecta, alegând acel produs care corespunde cel mai bine cu nevoia si exigenta lor, cu posibilitatea lor financiara sau cu interesul lor de moment.

Totodata, eticheta trebuie sa informeze consumatorii asupra riscurilor la care acestia ar putea fi expusi. Consumatorii au dreptul de a fi informati complet, corect si precis asupra caracteristicilor esentiale ale produselor si serviciilor, astfel încât decizia pe care o adopta în legatura cu acestea sa corespunda cât mai bine nevoilor lor. Informatia inscriptionata trebuie sa fie de asa natura mentionata încât sa fie usor de înteles de catre oricine.

Referitor la acestea, legislatia interzice notarile prin codificare.

Informatiile care trebuie sa fie incluse pe etichetele produselor sunt:

a. denumirea produsului

b. numele si adresa producatorului, a importatorului sau a distribuitorului înregistrat în

România

c. data de expirare

d. cantitatea neta

e. conditiile de depozitare si de folosire (daca este cazul)

f. locul de origine (daca este cazul)

g. concentratia alcoolica pentru bauturile la care aceasta este mai mare de 1,2%

h. lista ingredientelor folosite

i. cantitatea ingredientelor evidentiate pe eticheta prin desene sau cuvinte (daca este

cazul; exista si exceptii)

j. instructiunile de utilizare

k. mentiunile suplimentare pe grupe de produse.

Elementele a, c, d si g se înscriu în acelasi câmp vizual, exceptie facând produsele ale caror ambalaje sau recipiente nu au nici una dintre fete mai mare de 10 cm2.

Denumirea produsului se refera la natura, genul, sortul si starea produsului. Citind denumirea produsului, consumatorul îsi face o impresie imediata asupra naturii acestuia.

Nu întotdeauna denumirea produsului mentionata pe eticheta corespunde cu denumirea reala a acestuia. De exemplu, iaurt se numeste numai acel iaurt care contine la vânzare fermenti lactici. De asemenea, în Uniunea Europeana, unt se numeste numai acel unt care contine cel putin 80% grasime animala din substanta uscata. Produsele care contin îndulcitori artificiali, precum Cyclamate, Saccharin sau Aspartam se afla sub semnul obligatiei de a include mentiunea „cu îndulcitori” alaturi de denumirea produsului.

Denumirea produsului trebuie sa includa, sa fie însotita sau sa faca referiri la:

- informatii descriptive si, daca este necesar, informatii referitoare la utilizare;

- starea fizica a produsului sau tratamentele specifice la care acesta a fost supus

(refrigerare, congelare, afumare, etc.);

- mentiunea "tratat prin ionizare" sau "tratat cu radiatii ionizante", daca este cazul;

- mentiunea "ambalat în atmosfera protectoare" daca s-a utilizat pentru

conservare un gaz avizat sanitar.

Marca de fabrica, marca comerciala sau alte denumiri nu pot înlocui denumirea produsului, iar termenii "mod", "tip", "gen" nu pot fi folositi alaturi de denumirea specifica. Denumirea produselor tratate trebuie sa fie suficient de clara pentru a "permite cumparatorului sa cunoasca natura produsului si sa îl deosebeasca de alte produse cu care ar putea fi confundat".

Produsul nu poate include în denumirea sa mentiunea "fabricat dupa metode

traditionale" daca nu îndeplineste aceasta conditie.

Data de expirare. Pentru data de expirare a produselor se folosesc 2 termeni:

a) termenul de valabilitate, pentru produsele foarte perisabile, care reprezinta data

limita de consum. Dupa aceasta data producatorul nu mai garanteaza sanatatea consumatorului sau caracteristicile optime ale produsului, chiar daca acesta a fost pastrat în conditii corespunzatoare;

Fisiere in arhiva (1):

  • Etichetarea Produselor - Masini de Etichetat.doc