Falsificarea cafelei și a derivatelor

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 4136
Mărime: 577.39KB (arhivat)
Publicat de: Adina Ioana A.
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. PREZENTAREA GENERALA A PRODUSULUI 4
  2. CE SPECIFICATII SE REGASESC PE ETICHETA PRODUSULUI? 5
  3. CAFEA SOLUBILA 7
  4. CAFEA DECAFEINIZATĂ 8
  5. TIPURI DE CAFEA 10
  6. DOZA RECOMANDATA 12
  7. EFECTE POZITIVE ALE CAFELEI 13
  8. EFECTELE NEGATIVE ALE CAFELEI 14
  9. PROBLEME DE AUTENTICITATE 15
  10. IDENTIFICAREA PROBLEMELOR ACTUALE DE AUTENTICITATE 15
  11. 1. ADULTERAREA PRIN ADAUGAREA DE INLOCUITORI 15
  12. 2.AMENINTARE POTENTIALA PENTRU SANATATEA PUBLICA 15
  13. METODE ANALITICE UTILIZATE PENTRU A TESTA AUTENTICITATEA 17
  14. METODE RECUNOSCUTE OFICIAL 17
  15. 1. DETECTAREA ADULTERATIEI CU CARBOHIDRATI 17
  16. 2. DETERMINAREA SUBSTITUITILOR CU CONTINUTUL DE CAFEINA 17
  17. 3. DETERMINAREA SPECIEI CU 16-O-METILCAFESTOL CONTINUT DE CAFFEA PRAJITA 18
  18. CONCLUZII 19
  19. BIBLIOGRAFIE 20

Extras din referat

PREZENTAREA GENERALA A PRODUSULUI

Arborele de cafea este un arbust tropical perenal, clasificat sub genul Coffea, și face parte din familia botanică Rubiaceae. Crește între Tropicele Racului și Capricornul. Cu toate că peste acest gen există peste 100 de specii , doar două dintre ele au o importanță economică reală pentru producerea cafelei de băuturi:

- C. arabica, numită cafea Arabica: zona de producție este în principal America de Sud și Centrală, cu excepția Etiopiei, țara de origine a cafelei;

- C. canephora, numita cafea Robusta: cea mai mare parte a lumii Robusta este cultivata in Africa Centrala si de Vest, in anumite parti din sud estul Asiei si in Brazilia.

Celelalte specii C. liberica (cafea Liberiană sau Liberica sau cafea Excelsa) sunt comercializate într-o măsură foarte limitată. Ponderea Arabica a scăzut de la aproximativ 80% din producția mondială din anii 1960 la aproximativ 60% în anii 2010.Initial,acest lucru s-a dat din cauza cresterii puternice a productiei de Robusta in Brazilia si in anumite parti din Africa,dar mai recent din cauza aparitiei Asiei ca regiune mondiala producatoare de Robusta.

Pe piața mondială, cafelele Arabica atrag cele mai mari prețuri. Arborii arabici sunt costisitori de cultivat, deoarece terenul ideal tinde să fie abrupt, iar accesul este dificil. De asemenea, deoarece copacii sunt mai predispuși la boli decât Robusta, ei necesită îngrijire și atenție suplimentară. Robusta este utilizat în principal în amestecuri și pentru cafele instant. Arborele Robusta are avantajul de a rezista la climatele mai calde, ceea ce îi permite să crească la altitudini mult mai mici decât Arabica. Față de Arabica, boabele Robusta produc o cafea care are un gust distinctiv și mai multă cofeină.

Cafeaua este cultivată la nivel global în aproximativ 70 de țări producătoare de cafea. În 2016/17, producția de cafea a fost de 159,1 milioane de saci (adică 9,5 milioane de tone, fiecare pungă conține 60 de kilograme de cafea verde), din care 98,8 au fost Arabica și 60,4 Robusta. Brazilia este cel mai mare producător: sectorul său de cafea contribuie cu 35,2% la producția totală mondială de cafea. Vietnam este al doilea mare producător de cafea din lume, reprezentând 16,8% din producția globală. Este principalul producător de Robusta. Columbia este al doilea mare furnizor de cafea Arabica după Brazilia, cu 15% și 46% din producția mondială. Indonezia este al doilea cel mai mare exportator mondial de Robusta. Etiopia este cel mai mare producător de cafea din Africa. Uniunea Europeană (UE) este piața primară, reprezentând 40% din importurile mondiale de boabe de cafea, urmată de Statele Unite cu 24% .

CE SPECIFICATII SE REGASESC PE ETICHETA PRODUSULUI?

Gustul cafelei depinde de mai mulți factori, de la tipul de boabe de cafea crude, până la echipamentul de prăjire și cât de fin este cafeaua măcinată, până la cât timp este preparată. Mulți consumatori nu sunt familiarizați cu detaliile producției de cafea și cât de diferită este o linie între cafea acră și delicioasă. De aceea, producatorii de cafea, trebuie să îsi împacheteze și să eticheteze produsul în mod corespunzător pentru a reflecta gustul său unic. Toți prăjitorii de cafea și proprietarii de cafenele au nevoie de etichete de cafea. Dacă aruncam o privire asupra mărcilor preferate de cafea și a etichetelor lor de ambalare a alimentelor, vom observa că toate au în comun autocolante de ochi. S-au pus multe gânduri, cercetări și eforturi în designul etichetei de cafea pentru a atrage noi băutori de cafea și pentru a se potrivi cu identitatea vizuală a producătorului de cafea cu gustul proaspăt și delicios al produsului.

Etichetarea băuturilor impune producătorilor să respecte reglementările stricte. Din fericire pentru producătorii de cafea care produc și vând cafea 100% pură, acestea sunt scutite de procesul complex de etichetare nutrițională. Administrația americană a produselor alimentare și a drogurilor afirmă că există „o scutire pentru alimentele care conțin cantități nesemnificative [ ] din toate elementele nutritive și componentele alimentare necesare pentru a fi incluse în eticheta nutrițională. Alimentele scutite includ boabele de cafea (întregi sau măcinate), frunze de ceai, cafea instantanee neîndulcite și ceai instant [...]. "

Urmatoarele informatii sunt necesare pe toate etichetele pentru pungile de cafea vandute in SUA:

-numele produsului;

-greutatea neta;

-informatii despre companie(nume si adresa);

-ingrediente;

-cod de bare.

Există diferite afirmații pe care producatorii le pot adăuga la ambalaj, dacă acestea sunt adevărate. De exemplu, dacă amestecul de cafea este 100% organic, pot afirma asta pe etichetă și să-si faca produsul mai atrăgător pentru persoanele care preferă mâncarea ecologică. Alte tipuri de revendicări care se regăsesc pe etichetele pungilor de cafea sunt: comerț echitabil, comerț direct, origine unică, calitate premium, prăjit proaspăt, prăjire medie etc. Dacă există suficient spațiu pe etichetă, producatorii pot adăuga o descriere seducătoare : aroma, gustul și textura produsului de cafea.Trebuie sa puna intotdeauna informatii complet exacte pe eticheta ambalajului produsului , deoarece etichetele nu ar trebui in niciun fel sa confunde sau sa induca in eroare consumatorii.

Bibliografie

1. https://www.washingtonpost.com/news/speaking-of-science/wp/2016/03/28/scientists-are-using-chemistry-to-fight-off-counterfeit-coffee/

2. https://www.eater.com/2016/3/29/11324140/counterfeit-coffee-beans-science

3. https://enjoyjava.com/arabica-coffee/

4. https://www.news18.com/news/buzz/your-coffee-could-be-fake-dont-worry-theres-a-test-to-detect-counterfeit-coffee-707296.html

5. file:///C:/Users/ale/Downloads/17_Coffee.pdf

Preview document

Falsificarea cafelei și a derivatelor - Pagina 1
Falsificarea cafelei și a derivatelor - Pagina 2
Falsificarea cafelei și a derivatelor - Pagina 3
Falsificarea cafelei și a derivatelor - Pagina 4
Falsificarea cafelei și a derivatelor - Pagina 5
Falsificarea cafelei și a derivatelor - Pagina 6
Falsificarea cafelei și a derivatelor - Pagina 7
Falsificarea cafelei și a derivatelor - Pagina 8
Falsificarea cafelei și a derivatelor - Pagina 9
Falsificarea cafelei și a derivatelor - Pagina 10
Falsificarea cafelei și a derivatelor - Pagina 11
Falsificarea cafelei și a derivatelor - Pagina 12
Falsificarea cafelei și a derivatelor - Pagina 13
Falsificarea cafelei și a derivatelor - Pagina 14
Falsificarea cafelei și a derivatelor - Pagina 15
Falsificarea cafelei și a derivatelor - Pagina 16
Falsificarea cafelei și a derivatelor - Pagina 17
Falsificarea cafelei și a derivatelor - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Falsificarea cafelei si a derivatelor.docx

Ai nevoie de altceva?