Geopolitica Mării Negre

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 5353
Mărime: 45.59KB (arhivat)
Publicat de: Romanenco M.
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cornea S

Cuprins

  1. 1. Evoluţii geopolitice şi geostrategice în regiunea extinsă a Mării Negre.
  2. 2. Principalii actori geopolitici la Marea Neagră
  3. 3. Marea Neagră – spaţiu de frontieră euro-atlantic.
  4. Concluzii
  5. Bibliografie

Extras din referat

1. Evoluţii geopolitice şi geostrategice în regiunea extinsă a Mării Negre.

Marea Neagră reprezintă unul dintre cele mai importante leagăne ale civilizației, iar istoria umanității este legată adesea, de evenimentele care s-au desfășurat pe malurile ei. Marea Neagră a fost dintotdeauna puntea de legătură dintre Europa și Asia; a fost ringul războaielor, dar și barieră apărătoare pentru statele din jurul ei și nu numai.

În ultimii ani, în special după destrămarea Uniunii Sovietice și căderea regimurilor politice autoritare din Europa Centrală și de Sud- Est, la nivel internațional, realitatea geopolitică a Regiunei extinse a Marii Negre a devenit un subiect din ce în ce mai sensibil. Fapt cauzat în mare de apariția unor problematici noi (ce țin de politica, de securitate și de economie) care au modificat semnificația geopolitică a bazinului pontic și au presupus intensificarea eforturilor actorilor strategici internaționali și regionali în tentativa de a le soluționa conform propriilor interese. De multe ori însă interesele actorilor (statali sau non-statali) au fost (și sunt în continuare) divergente și drept urmare au transformat Regiunea extinsă a Mării Negre într-un spațiu de dispută geopolitică, întreținut îndeosebi de Federația Rusă, SUA și Uniunea Europeană (UE) .

Odată cu încheierea revoluțiilor ce au avut loc între anii 1989-1991, și care au dus la căderea regimurilor comuniste din Europa de Est, dar și la desființarea URSS-ului, s-a deschis un nou capitol în istoria regiunii Mării Negre.

Atenția deosebită de care s-a bucurat această regiune se datorează nu numai poziționării geografice avantajoase și a rutelor de transport, ci și potentialului de dezvoltare a securității în regiune.

După apariția pe harta politică regională, a noilor state independente, desprinse din fostul URSS, situația din Marea Neagră s-a schimbat radical. URSS – principalul actor, care în ultimele decenii ale secolului XX a condus regiunea alături de Turcia, a dispărut. Astfel, Rusia, Ucraina, Georgia, România și Bulgaria, s-au trezit într-o poziție geopolitica nouă și mai mult decât atât, una foarte avantajoasă, aducând cu sine beneficii și posibilități majore pentru statele mici din regiune.

Sfârșitul secolului al XX-lea, a conturat un nou tablou geopolitic și geostrategic al Europei de Est, și a demonstrat cât se poate de clar că pricina și originea conflictelor din regiune s-a schimbat. Au apărut astfel conflictele de origine etnică și religioasă, dar și cele cauzate de problemele economice și resurse .

Situaţia geopolitică din Bazinul Mării Negre este în continuă schimbare. „Redescoperită” la începutul secolului XXI de geostrategii euroatlantici care au văzut în această regiune o zonă ideală pentru tranzitul de hidrocarburi din Marea Caspică şi un teren fertil de afirmare a „frontierelor libertăţii”, dar şi un spaţiu propice pentru îngrădirea Rusiei, bazinul Mării Negre a ajuns să fie un vulcan geopolitic treptat trezit din semiamorţire. Constituirea acestei regiuni a inclus tranziţia de la statutul de „lac sărat” al Rusiei, contrabalanţate de Turcia, la etapa de afirmare a pretenţiilor euroatlantice, prin stabilirea unor aşa-zise „frontiere a libertăţii” şi ajungînd în cele din urmă la o articulare a unei opoziţii de blocuri geopolitice.

În aceste condiţii, Republica Moldova este obligată din nou să oscileze între diverse blocuri cu configuraţii încă incerte, în situaţia în care rivalităţile geopolitice se înteţesc, iar zona Mării Negre devine, dintr-o regiune „neinteresantă” şi un ipotetic „tărîm al cooperării”, un teren de lupte cu final nedeterminat .

Regiunea Extinsă a Mării Negre a fost caracterizată, indiferent de timp, regimuri politice şi/sau blocuri politico-militare, de propria sa „balanţă” de putere, determinată de câteva „chei” care au particularizat-o şi care au contribuit la reliefarea importanţei sale geopolitice şi geostrategice.

Dacă în perioada Războiului Rece cele două blocuri politico-militare - NATO şi Tratatul

de la Varşovia - au demonstrat că echilibrul mondial de putere exista de facto şi era tratat cu foarte mare atenţie, după prăbuşirea blocului sovietic manifestările de insecuritate determinate de situaţiile conflictuale din zona Mării Negre au determinat începerea construcţiei unei noi balanţe de putere, însă cu actori noi (statali şi non-statali). Astfel, reaşezările de natură geopolitică şi geostrategică sunt reliefate de intense şi confuze frământări ale căror evoluţii au devenit greu de prevăzut, dar care evidenţiază cât de concentrate sunt interesele din zonă.

Vulnerabilităţile actorilor regionali, fie că ne referim la entităţi statale, instituţionale sau chiar la iniţiative regionale, se pot constitui ca premise pentru manifestarea unor ameninţări externe pentru alţi actori, totul depinzând de contextul în care acestea devin active sau de perioada şi intensitatea cu care acestea se desfăşoară. De exemplu, o vulnerabilitate a unui sistem economic aflat în curs de implementare - specifică unui anumit actor din regiune – manifestată intens, pe termen lung, într-un spaţiu cu turbulenţe politice şi sociale, poate deveni o ameninţare de natură externă pentru vecinii acestuia.

În ceea ce priveşte ameninţările, în REMN acestea sunt reprezentate atât de dependenţa de resurse a unor actori, culminând cu o etapă de cronicizare a stării de insecuritate, determinată de dinamica economică regională şi/sau internaţională (ex.: încetarea asistenţei economice a UE pentru anumite state, recrudescenţa grupurilor radicale şi acţiunea lor prin intermediul pârghiilor financiare etc.), cât şi de transformarea competiţiei pentru creşterea influenţei în regiune în conflicte politico-economice, care pot degenera chiar în conflicte militare clasice, directe sau indirecte.

Bibliografie

1. Aelenei, Victor, Vecinătatea şi Managementul la Frontierele Europene extinse, Strategii de Apărare şi Securitate la Frontiera Răsăriteană a NATO şi UE, Editura Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, Bucureşti, 2006.

2. Alexandra Sarcinschi, Cristian Băhnăreanu, Redimensionări şi configurări ale mediului de securitate regional (zona Mării Negre şi Balcani), Editura Universităţii Naţionale de Apărare Bucureşti, 2005.

3. Ciurea Cornel, Regiunea Mării Negre – continuitate sau mutații geopolitice. În: Buletin de politică externă al Moldovei, IDIS Viitorul nr.7 iulie 2009.

4. I.Munteanu, I.Chifu, I.Fruntaşu, N.Chirtoacă, V.Prohniţchi, D.Dungaciu, I. Naval, R. Gorincioi, B.Asarov, Moldova pe calea democraţiei şi stabilităţii, Editura Cartier, Chişinău, 2005.

5. Pinţa, Florian, Actualitatea securităţii în regiunea Mării Negre, Securitate şi stabilitate în bazinul Mării Negre, Editura Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, Bucureşti, 2005.

6. Silvia-Alexandra MATACHE-ZAHARIA, Parteneriatul estic și geopolitica Mării Negre: provocări pentru securitatea europeană, Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I“, iunie 2015.

Webografie:

7. http://www.cadranpolitic.ro/?p=4007 (accesat la 09.01.2017)

8. http://geopolitics.ro/marea-neagra-si-noul-peisaj-geostrategic-al-europei-de-est/ (accesat la 09.01.2017)

Preview document

Geopolitica Mării Negre - Pagina 1
Geopolitica Mării Negre - Pagina 2
Geopolitica Mării Negre - Pagina 3
Geopolitica Mării Negre - Pagina 4
Geopolitica Mării Negre - Pagina 5
Geopolitica Mării Negre - Pagina 6
Geopolitica Mării Negre - Pagina 7
Geopolitica Mării Negre - Pagina 8
Geopolitica Mării Negre - Pagina 9
Geopolitica Mării Negre - Pagina 10
Geopolitica Mării Negre - Pagina 11
Geopolitica Mării Negre - Pagina 12
Geopolitica Mării Negre - Pagina 13
Geopolitica Mării Negre - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Geopolitica Marii Negre.docx

Alții au mai descărcat și

Rolul actorilor instituționali în combaterea terorismului

INTRODUCERE Fenomenul terorist constituie una dintre principalele ameninţări la adresa societăţii umane şi a stării de siguranţă naţională a...

Metode de Prevenire și Stingere Incendii

3.1.Accesul mijloacelor si al personalului pentru interventie in caz de incendiu se asigura in permanenta la toate: a) constructia unitatii cu...

Măsurători Directe de Aceeași Precizie

Masuratorile directe de aceeasi precizie, reprezinta un volum important de lucrari, executate pe teren în cadrul activitatilor geodezice,...

Biometria

Biometria reprezinta totalitatea metodelor prin care se face identificarea sau autentificarea unei persoane pe baza datelor biometrice: amprente...

Te-ar putea interesa și

Politica externă a marilor puteri în bazinul Mării Negre și sud-estul Europei - realități și controverse

INTRODUCERE Actualitatea lucrării. Având în vedere, că Republica Moldova este un stat tînăr, cuprins în prezent de procesele complexe de tranziţie...

Geopolitica Mării Negre în timpul războiului rece

Introducere Aspectele pe care le vom discuta în lucrarea de faţă aparţin unei perioade deosebit de importante din istoria relaţiilor...

Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice

INTRODUCERE Actualitatea şi importanţa problemei abordate. În ultimii ani se poate observa la nivel regional un interes sporit pentru ţările din...

Mediul de Securitate în Spațiul de Interes Strategic al României

INTRODUCERE Mediul de securitate, amplu monitorizat, analizat şi cu instituţii dedicate pentru previzionarea evoluţiilor acestuia, pare a fi...

Zona geopolitică a Mării Negre și a balcanilor

Bazinul Marii Negre si regiunile de litoral au fost de-a lungul vremii un punct constant de interactiune intre diferite grupuri etnice, natiuni si...

Geopolitica Mării Negre și Razboiul Rece Dus de Statele Riverane pentru Obtinerea Dominatiei Asupra Acestei Zone

Prezent şi viitor privind securitatea la Marea Neagră Zona Mării Negre, spaţiu între Europa şi Asia, între Occident şi Orient, între creştinism şi...

Zona geopolitică a Mării Negre

1. Introducere Geopolitica este o ştiinţă politică ce studiază impactul aşezării şi poziţionării geografice a unui stat asupra politicii sale...

Marea Neagră - Trecut Prezent Viitor

INTRODUCERE Motivul pentru care am ales această temă de licență este acela că Marea Negră reprezintă un factor important pentru țara românească...

Ai nevoie de altceva?