Institutul de criogenie și separări izotopice Râmnicu Vâlcea

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1888
Mărime: 16.32KB (arhivat)
Publicat de: Marcheta Sabău
Puncte necesare: 0

Extras din referat

Este o unitate de cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica a Ministerului Cercetarii si Tehnologiei,constituita in scopul verificarii si perfectionarii tehnologiilor de separare a apei grele si ulterior a tritiului.

Intreaga activitate de cercetare-dezvoltare a institutului se desfasoara pe programe propii de cercetare,caracterul cercetarilor fiind de interfata intre stiinta si tehnologie.Cercetarile efectuate au avut ca prim rezultat omologarea tehnologiilor de separare si producere a apei grele,aplicate cu succes la construirea si punerea in functiune a fabricii de apa grea ROMAG Drobeta Turnu-Severin.

In paralel,s-a acordat o deosebita atentie cercetarilor pentru dezvoltarea criogeniei,a tehnologiilor si echipamentelor specifice pentru separarea tritiului si deuteriului.

Rezultatul cercetarilor s-a materializat in punerea in functiune a "Instalatiei pilot experimentala pentru separarea tritiului si deuteriului" necesara detritierii apei grele din centralele nucleare de la Cernavoda.

Caracterul aplicativ al cercetarilor nu exclude insa si cercetarea fundamentala care asigura noile directii de dezvoltare ale institutului.

Domeniul principal de activitate al institutului este structurat pe urmatoarele directii:

- cercetarea echilibrelor si proceselor de separare a izotopilorhidrogeniului(tritiu,deuteriu) inclusiv la nivel de instalatii instalatii pilot industriale.

- cercetarea echilibrelor si proceselor de separare a gazelor,tehnologia purificarii si recuperarii inaintate.

- dezvoltarea de metode,aparatura,echipamente pentru controlul proceselor de separare izotopica,de purificare inaintata a gazelor si de realizare a temperaturilor criogenice.

- dezvoltarea de utilaje statice si dinamice specifice proceselor de separare izotopica si de realizare a temperaturilor criogenice.

- valorificarea direct in productia cercetarilor propii( gaze ultrapure si amestecuri de gaze,echipamente,sulfura de sodiu,aparatura de analiza,studii de risc,expertizari).

- transfer de tehnologii.

Intreaga activitate de cercetare-dezvoltare a institutului se desfasoara pe rograme propii de cercetare,caracterul cercetarilor fiind de interfata intre stiinta si tehnologie.

Tematica abordata face parte integranta prin programele nationale de cercetare-dezvoltare,valorificarea rezultatelor fiind deregula incheiata prin transfer tehnologic.

Institutul are capabilitatea aplicarii interne a propiilor cercetari pana la nivel de instalatie pilot.Punerea la punct a unei tehnologii necesita intre 7-12 ani incluzand si perioada de cercetare,fondurile de finantare reprezentand,de regula,circa 5% din costurile de aplicare industriala.In prezent se afla in crs de realizare investitia"Instalatie pilot experimentala pentru separarea tritiului si deuteriului" necesara detrifierii apei grele sau detritierii apei grele din centralele nucleare de la Cernavoda.

Caracterul aplicativ al cercetarilor nu exclude insa cercetarea fundamentala care in conceptia noastra trebuie sa asigure noile directii de dezvoltare.In procente cercetarea fundamentala se situeaza in jurul a 7% din volumul de activitate.Deoarce programele propii dee dezvoltare intersecteaza Programele Nationale de Cercetare-Dezvoltare optam pentru abordarea acestora pe orizontala si in scopul dezvoltarii numai a acelor cercetari care pot beneficia de sprijin uman si tehnic corespunzator,care aduc un caracter de noutate si care totodata sunt recunoscute in tara si strainatate.

CERCETARE-PROIECTARE-KNOW HOW:

Pentru separarea tritiului din moderatorul reactorilor de tip CANDU, I.C.S.I. RM.VALCEA, a elaborat si omologat o tehnologie complexa prin asocierea tehnologiei de schimb izotopic catalizat cu distilarea criogenica a hidrogenului ssi izotopilor sai.Rezultatele experimentale au stat la baza intocmirii documentatiei de executie a Instalaiei Pilot,de nivel semiindustrial si pe care se desfasoara lucrarile de punere in functiune incepand din trimestrul II 1997.Pricipalul obiectiv este definitivarea tehnologiei de detritiere a moderatorului reactorilor CANDU precum si verificarea echipamentelor si utilajelor specifice lucrului in domeniu criogenic si in medii tritiate.In acest scop se realizeaza studii si programe de calcul prin metoda elementului finit al schimbatoarelor criogenice,proiectarea si intocmirea de documentatii de executie a schimbatoarelor de caldura detip criogenic,studii privind comportarea materialelor la temperaturi criogenice,proiectare si executie de armaturi pentru instalatii criogenice(robineti criogenici si de laminare),echipamente dinamice pentru instalatii criogenice(turbine de detenta cu lagare gazodinamice sau cu ulei).De asemenea ofera consultanta de specialitate in domeniul criogeniei aplicate.

ATELIER DE PROIECTARE

EXECUTA:

- Documentatie tehnica(conform STAS 6296-90"Documentatia tehnica in constructia de masini.Clasificare".),de studiu de baza(constructiva),de exploatare,de certificare si auxiliara.

-Asistenta tehnica de fabricatie,incercari si colaborari.

Executa documentatie si asistenta tehnica pentru:

- utilaje,instalatii,aparatura de cercetare,necesare realizarii fazelor la contractele de cercetare ale institutului.

- modernizari,modificari si perfectionari la utilajele,instalatiile si aparatura de cercetare existenta.

- proiecatre standuri sau montaje speciale pentru incercari de model experimental sau omologare prototip.

Executa proiecte revizii si reparatii la utilaje dinamice si statice din institut,in cadrul planului de revizii si reparatii.

Acorda consultanta tehnica privind contractele economice realizate de Atelierul Mecanic al Institutului.

Acorda consultanta privind activitatea de proiecatre.

Elaboreaza lucrari de editare a documentatie de executie.

LABORATORUL DE INFORMATICA

Administreaza baze de date de fiabilitate si evenimente de exploatare si realizeaza programe de calcul complexe in domeniul riscului industrial.

Administreaza o retea de calculatoare avand in dotare un server inzestrat cu sistemul de operare Novell Netware 4.1. si 50 utilizatori.Reteaua de calculatoare este in tottalitate alcatuita din componente Hewlett Packard ( calculatoare,imprimante,scanere,hub-uri),majoritatea calculatoarelor fiind de tip Pentium(75-233 MHz) si este legata la internet printr-un routter Cisco 2500 si un server Linux-HP Vectra VL 166 MHz,64 MB RAM.

Listarea documentelor se face cu ajutorul imprimantelor laser de retea de tip HP(Laser Jet6P/ MP, 5P / MP,5L,4P) si a unui plotter HP DesignJet 600( destinat proiectelor CAD) avand o memorie de pana la 32MB RAM.

Creeaza pagini de WEB (http://www.icsi.ro) si ofera servicii de INTERNET ( E-mail,FTP) altor useri externi.

Preview document

Institutul de criogenie și separări izotopice Râmnicu Vâlcea - Pagina 1
Institutul de criogenie și separări izotopice Râmnicu Vâlcea - Pagina 2
Institutul de criogenie și separări izotopice Râmnicu Vâlcea - Pagina 3
Institutul de criogenie și separări izotopice Râmnicu Vâlcea - Pagina 4
Institutul de criogenie și separări izotopice Râmnicu Vâlcea - Pagina 5
Institutul de criogenie și separări izotopice Râmnicu Vâlcea - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Institutul de Criogenie si Separari Izotopice Ramnicu Valcea.docx

Alții au mai descărcat și

Metode de Prevenire și Stingere Incendii

3.1.Accesul mijloacelor si al personalului pentru interventie in caz de incendiu se asigura in permanenta la toate: a) constructia unitatii cu...

Măsurători Directe de Aceeași Precizie

Masuratorile directe de aceeasi precizie, reprezinta un volum important de lucrari, executate pe teren în cadrul activitatilor geodezice,...

Biometria

Biometria reprezinta totalitatea metodelor prin care se face identificarea sau autentificarea unei persoane pe baza datelor biometrice: amprente...

Te-ar putea interesa și

SC Oltchim SA

OLTCHIM SA este liderul industriei chimice si petrochimice din Romania, fiind in acelasi timp cel de-al doilea mare producator de PVC de pe piata...

Ai nevoie de altceva?