Lucrări hidrotehnice longitudinale

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 6236
Mărime: 2.90MB (arhivat)
Publicat de: Ortansa Miu
Puncte necesare: 7
UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRONOMICE SI MEDICINA VETEREINARA BUCUTESTI

Extras din referat

INTRODUCERE

In simbolismul magic sunt prezente partu energii care sunt responsabile pentru creaarea microcosmosuli cat si a marcoscomosului si sunt elementele responsabile pentru tot ce se afla pe Terra.

Apa reprezinta un lichid inodor,incolor si insipit care formeaza unul din cele patru invelisuri ale Pamantului.

Apa element esential al existentei omenirii,este conditionata de existent padurii.Pentru conservarea apei trebuie conservati arborii mai intai pe munti si apoi pe campii.Iizgonirea apei ,cu distrugerea padurii,produce regimul torrential,care rapeste fertilitatea solului si mareste secetele si vanturile uscate”(Florescu,1971).

In natura ,apa in miscare formeaza doua forte si anume o forta de cratie si una distrugere.In primul caz precipitatiile atmosferice creeaza conditii pentru cresterea plantelor,animalelor si proceselor metabolice iar apa ce scurge sub forma de rauri pot fi si o sursa de energie care poate fi stocata si folosita in productia silvica si in diverse activitati ale omului.

Aceiasi apa provenita din aceleasi precipitate atomsferice cu o intensitate mare cazute pe terenuri cu o pana mare si dezgolite din diverse cauze,furt sau aplicarea tratamentului taierilor rase,se aduna in diverse formatiuni torentiale care cu timpul pot evolua in formatiuni torentiale majore care pot spala stratul fertile al solului.

Apa ce se scurge in cantitati mari pe diferite pante cu unghiuri de peste 30 grade,antreneaza resturi vegetale si parti ale solului ce pot avea un efect negativ asupra suprafetelor cultivate,gospodarilor localizate in zonele calamitate si cailor de comunicatie iar apa infiltrate in sol poate da nastere la surpari si alunecari de teren datorita stratului de argila intr-o proportie ridicata.

Dupa ce s-a observat,pe parcsul existentei sale,suprafata terestra a suferit ,sufera si va suferii modificari variabile datorita actiunii factorilor endogeni si exogeni.Factorii endogeni precum ridicarile de teren si surparile pot duce la activarea factorilor exogeni cum ar fi coroziva si actiunea apei curgatoare.

Solul format in decursul a milioane de ani poate fi distrus intr-un interval de timp ce poate sa difere in functie de factorii care actioneaza asupra lui de exemplu catastrofe natural sau poate fii distrus in cateva zile sau ore.

“Terenurile pe care solul a fost partial sau total distrus sau a carei capacitate de productie vegetala a fost diminuata sau anulata se numesc terenuri degradate”(Traci,1977).

Activitatile torentiale produc dezechilibre atat ecologice cat si in activitatea de zi cu zi a omului,dar aceste activitati torentiale de multe ori ducand la producerea unor catastrofe.

“In anumite conditi naturale ,mai ales, in bazinele hidrografice mici,cu pante mari,cu vegetatie forestiera slab reprezentata sau inezistenta ,cu terenul irational gospodarit,afectat de procese intense de eroziune si alunecari,se formeaza viituri mari de apa dupa fiecare ploaie mai mare”(Traci,1977).

Interactiunea dintre factorii naturali si cei sociali-economici au dus la dezvoltarea torentilor din Romania.Tara noastra in acesta moment dispune de o mare energie de relief si de un regim hidrologic ce favorizeaza ploi torentiale in lantul carpatic.Formarea torentilor din Romania s-a intensificat in ultimile secole datorita unor actiuni inteprinse de activitatile omului si taierea padurilor din zonele montane si delutoase.

Domnul Ioan Clinciu in revista padurilor din anul 2012 citeaza pe domnul academician Victor Giurgiu care afirma ca,”torentalitatea este incompatibila cu dezvoltarea durabila’[…] si ín Romania aproape 60% din populatie fiind nemislocit si puternic influientata de procesele hidrologice din bazinele montane si de dealuri,influienta fiind puternic negative cand bazinele hidrografice sunt puternic torentializate”(Giurgiu,2000).

In cadrul primului inventar realizat pe baza HCM 201/1953 a scos in evidenta faptul ca o suprafata ocupata cu padure de aproape 420 mii hectare au fost identificate procese de degradare constand in procese de eroziune de suprafata si in adancime,alunecari de teren,etc.

Zece ani mai tarziu dupa realizarea acestui prim inventar cu ocazia elborarii temei “Studiul silvic de sinteza privind corectarea torentilor si amelirarea terenurilor degradate”(ISPF,1962),au fost identificate 3100 de formatiuni importante care include 850 mii hectare de terenuri afectae cu diferite procese ce in scurt timp vor duce la degradarea lor din care 377 hectare erau incluse in fondul forestier.

CAPITOLUL I

Lucrari hidrotehince longitudinale

Romania prin asejarea aproape central in cadrul continentului european si pe o suprafat de intindere redusa,aceasta dispune de o mare varitate de forme si tipuri de relief,datorita alcaturii geologice a stratului vechimea rocilor.

Datorita relifului variat ce poate varia de la 0 m pana la 2544 m sunt necesare o gama larga de lucrari de corectare in domeniul amenajarii torentiale.

Pentru clasificarea acestor lucrari sunt enumerate din trei criteria de clasificare si anume:

1 locul de amplasare a lucrarilor intr-un bazin;

2 natura lucrarilor;

3 functia principal a lor.

Lucrarile hidrologice sunt cele mai des utilizate in acest domeniu sunt incluse in criteriul numarul doi din clasificare.Aceste lucrari hidrologice se impart in lucrari hidrotehnice transversal ,definite ca lucrari hidrotehnice ce strabat albia torentului si lucrari hidrotehnice longitudinale ,definite ca lucrari ce sunt orientate in lungul axei torentului sau perpendicular pe acesta fara insa de a unii cele doua maluri.

In prezenta in Romania sunt reprezentate print-o pondere mai mica decat lucrarile hidrtehnice transversal dar asta nu inseamna ca nu sunt necesare deoarece in multe cazuri aceste sunt “component importante ale solutilor de amenajare a retelei hidrografice torentiale,component fara de care nu pot fi atinse obiectivele generale ale actiunii de amenajare”(Clinciu.2001).

“Lucrarile hidrologice longitudinale sunt general lucrari ce se pot amplasa in zona patului albiei,in lungul talvegului,pe suprafetele taluzurilor de mal,partial in maluri si partial in afara lor,in zonele limitrofe a malurilor,parallel cu linia de mal”(Munteanu,1993).

Bibliografie

1.Munteanu S. ,Traci C. ,Clinciu I. Lazar N. ,Untaru E. ,Gologan N. ,1993,Amenajarea bazinelor hidrografice torentiale prin lucrari silvice si hidrotehnice volumul II, Editura Academiei Romane,Brasov.

2.Clinciu I. ,2001,Corectarea torentilor,Editura Univeristatii din Brasov,Brasov.

3.Traci C. ,Marin A. ,Oprea C. ,1977,Cultura padurilor si corectarea torentilor,Editura Didactica si Pedagogica ,Bucuresti.

4.Abrudan V. ,Dumitru I. ,Grozavu H. ,Iorgu O. ,Iuncu H.,Megan S.,Parv O.,Preda C.,Prundurel P.,Rusu C.,Stanciu E.,Trifoi F., Toader C.F.,Verghelet M.,Voicu D.,Zotta M.,Iacob D .,Mihai D.,Dragoi M.,2004,Padurile Romaniei *Parcuri Nationale Si Parcuri Naturale,Editura INTACT,Bucuresti.

5.Mandrut O.,2004,Geografia Romaniei-manual pentru clasa a VIII-a,Editura Corint,Bucuresti.

6.Clinciu I.,Nita M.D.,Davidescu S.,2012,Starea amenajarii bazinelor hidrografice torentiale si rolul acesteia in reconstructia ecologica a tarii,Revista Padurilor,nr 6,pag 42-50.

7.Davidescu O.,Nita D.M.,Clinciu I.,Adorjani A.,Tudose C.N.,Ungureanu C,2012,Monitorizarea starii lucrarilor hiderotehnice utilizate in amenajarea bazinelor hidrografice torentiale si stabilirea urgentelor de interventie cu repartitii,Revista Padurilor,nr 3,pag 17-22.

8.Zlota N.I., 2012 Amenajarea bazinelor hidrografice torentiale in fondul forestier national administrat de Regia Nationala a Padurilor-Romsilva.Realitati si Perspective,Revista Padurilor,nr 3,pag8-10.

9.Clinciu I.,Ronteal I.,Zlota I.,2012,Lansarea temei de cerectare:Fundamente si solutii privind proiectarea si monitorizarea lucrarilor de amenajare a hidrografice torentale,predominant forestiere,Revista Padurilor,nr 3,pag37-46.

10.Arghiriade C.,Economii de materiale la construirea barajelor de zidarie din canalul de scurgere al torentilor,Editura silvica,analele ICAS.

11.Grudnicki F.,Ciornei I,2007,Amenajarea bazinelor hidrografice torentiale prin lucrari specifice,Suceava.

12. http://lightwicca.over-blog.com/article-7284304.html

Preview document

Lucrări hidrotehnice longitudinale - Pagina 1
Lucrări hidrotehnice longitudinale - Pagina 2
Lucrări hidrotehnice longitudinale - Pagina 3
Lucrări hidrotehnice longitudinale - Pagina 4
Lucrări hidrotehnice longitudinale - Pagina 5
Lucrări hidrotehnice longitudinale - Pagina 6
Lucrări hidrotehnice longitudinale - Pagina 7
Lucrări hidrotehnice longitudinale - Pagina 8
Lucrări hidrotehnice longitudinale - Pagina 9
Lucrări hidrotehnice longitudinale - Pagina 10
Lucrări hidrotehnice longitudinale - Pagina 11
Lucrări hidrotehnice longitudinale - Pagina 12
Lucrări hidrotehnice longitudinale - Pagina 13
Lucrări hidrotehnice longitudinale - Pagina 14
Lucrări hidrotehnice longitudinale - Pagina 15
Lucrări hidrotehnice longitudinale - Pagina 16
Lucrări hidrotehnice longitudinale - Pagina 17
Lucrări hidrotehnice longitudinale - Pagina 18
Lucrări hidrotehnice longitudinale - Pagina 19
Lucrări hidrotehnice longitudinale - Pagina 20
Lucrări hidrotehnice longitudinale - Pagina 21
Lucrări hidrotehnice longitudinale - Pagina 22
Lucrări hidrotehnice longitudinale - Pagina 23
Lucrări hidrotehnice longitudinale - Pagina 24
Lucrări hidrotehnice longitudinale - Pagina 25
Lucrări hidrotehnice longitudinale - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Lucrari Hidrotehnice Longitudinale.docx

Alții au mai descărcat și

Metode de Prevenire și Stingere Incendii

3.1.Accesul mijloacelor si al personalului pentru interventie in caz de incendiu se asigura in permanenta la toate: a) constructia unitatii cu...

Măsurători Directe de Aceeași Precizie

Masuratorile directe de aceeasi precizie, reprezinta un volum important de lucrari, executate pe teren în cadrul activitatilor geodezice,...

Biometria

Biometria reprezinta totalitatea metodelor prin care se face identificarea sau autentificarea unei persoane pe baza datelor biometrice: amprente...

Te-ar putea interesa și

Reabilitarea sistemului de irigații vameș și impactul asupra mediului

I. INTRODUCERE In anul 2005 în Romania reţeaua de irigaţii acoperea cca. 2,8 milioane de hectare, din care 1,5 milioane de hectare având...

Schimbările climatice, factor de risc pentru ecosistemele râurilor montane din Județul Argeș

Introducere Schimbările rapide din mediul înconjurător sunt cauzate de creșterea populației globului, de creșterea ratei de consum a resurselor de...

Corectarea Torenților

Tema proiectului Să se întocmească proiectul de execuţie privind lucrările de amenajare a bazinetului hidrografic torenţial Valea Buciniş numărul...

Corectarea Torenților

Tema proiectului Să se întocmească proiectul de execuţie privind lucrările de amenajare a bazinetului hidrografic torenţial Valea Buciniş numărul...

Poluarea Apei

1. Introducere: Planeta noastra, Pamantul, s-a nascut in urma cu 4,6 miliarde de ani. Dar, pe vremea aceea, nu avea aspectul de azi: rocile, apa...

Amenajarea antierozională a Ravenei Stirbat, Comuna Udești, Județul Suceava

A. Justificarea proiectului 1. Motivarea ideii de proiect Investiția ,,Amenajarea antierozională a ravenei Știrbăț, comuna Udești, județul...

Lucrările Hidrotehnice Necesare Amenajării Bazinului Hidrografic Torențial Ursu din Raza Ocolului Silvic Stulpicani

Tema proiectului Să se întocmească proiectul tehnic pentru lucrările hidrotehnice necesare amenajării bazinului hidrografic torenţial Ursu din...

Studiu hidraulic și hidrologic

STUDII HIDROLOGICE In vederea mentinerii in buna stare a elementelor constructive ale drumului (in special al terasamentelor si structurilor...

Ai nevoie de altceva?