Lucrul in Echipa

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Lucrul in Echipa.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

Viata, munca si jocul în societatea umana presupun cooperarea cu ceilalti. În cardul grupurilor si organizatiilor ne exprimam atât identitatea colectiva cât si individualitatea. De-a lungul timpului am, am trait, am iubit si am lucrat în echipe. Experienta comuna de a trai si de a munci îmreuna ne leaga unii de altii si de predecesori. Progresele uimitoare ale omenirii se datoreaza tocmai faptului ca oamenii au învatat sa lucreze împreuna. Lucrând impreuna facem mult mai mult decât per cont propriu. Acesta e principiul sinergiei grupului: contributia întregului grup e mai mare decât suma contributiilor individuale ale membrilor. Nu individul, ci grupul e vazut tot mai mult k U de baza a organizatiilor.

Munca în echipa depaseste granitele organizationale si nationale. Cercet din diverse domenii de activit kr implica efort uman arata ca lucrul în echipa poate duce la cresterea eficientei sau eficacitatii

Relatiile ce se stabilesc între oameni sunt printre cele mai importante elemente kr concura la un leadership eficient. De ce? pt k relatiile cu alti oameni si alte organizatii / institutii sunt mijloacele prin kr se va reusi indeplinirea scopurilor.Mai ales în contextul în kr au loc numeroase schimbari sociale si de mediu – în kr oamenii sunt determinantii schimbarilor–relatiile bune între oameni si între organizatii si institutii reprezinta fundatia pe kr asemenea schimbari se pot construi si dezvolta. Acest lucru se aplica la fel de bine si schimbarilor si dezvoltarii interne a unei orgz sau instit.

Din pozitia de lider al unei organizatii / institutii sau de lider comunitar se lucreaza cu diverse persoane. Acest lucru înseamna sa ai de-a face cu angajatii si voluntarii, colegii, membrii consiliului administrativ sau director, membri ai comunitatii, alti lideri, persoane cu functii publice, legiutori, oameni de afaceri, oameni de presa etc. Fie k ne sunt aliati sau adversari, cei cu kr venim în contact joaca un anumit rol în dorinta noastra de a ne atinge scopurile. Angajatii si voluntarii vor fi persoanele kr vor lucra în mod direct la atingerea obiectivelor organizationale sau comunitare, persoanele cu functii publice si legiutorii sunt cei kr elaboreaza si implementeaza politici publice si regulamente, iar mediul afacerilor, fundatiile si în general organizatiile neguvernamentale pot oferi suportul financiar si expertiza legala pt munca noastra . De aceea e vital k sa încercam sa stabilim relatii cât mai bune cu toti acestia.

De ce avem nevoie de relatii?

Exista numeroase motive pt construirea unor relatii cât mai bune cu cei cu kr venim în contact în munca noastra. Dintre acestea câteva sunt cruciale, mai ales pt noi, k lider comunitar sau organizational.

În primul rând se poate spune k daca noi, k lider, nu suntem în stare sa ne conectam la ceilalti, sa ne relationam bine cu ei atunci probabil k nici nu vom reusi sa îi conducem într-un mod eficient. În al doilea rând atunci când avem de colaborat cu oameni, relatiile sunt modul primordial de a determina schimbarile dorite. În al treilea rând, încurajarea si întretinerea relatiilor e una din caile cele mai bune de a câstiga noi aliati kr sa se alature cauzei noastre sau sa încurajam indivizi sa lucreze pt atingerea unui scop comun.

Si, în cele din urma, relatiile sunt cruciale pt a construi o coeziune la nivel organizational sau comunitar. Un alt motiv important pt kr trebuie sa construim relatii cât mai bune e reducerea riscurilor de aparitie a conflictelor si problemelor în interiorul organizatiei sau comunitatii respective. Cu cât sunt mai puternice relatiile existente între colegi, angajati, între organizatii si institutii, si între noi si cei cu kr avem puncte de vedere diferite asupra unor chestiuni cu atât va fi mai usor sa evitati aparitia unor conflicte. Construirea unor relatii de parteneriat va conduce în mod inevitabil la cresterea încrederii între oamenii kr colaboreaza si de aceea depasirea unor situatii dificile sau conflictuale va fi mult mai usoara.

Un beneficiu important al existentei unor relatii bine închegate – mai ales în cazul unei

organizatii sau comunitati – e faptul k poate crea premisele pt o „atmosfera de echipa în kr fiecare membru poate lucra la maximum de capacitate personala în beneficiul organizatiei / comunitatii”. În momentul în kr vom încuraja alte persoane – angajati, voluntari, colegi – sa depuna toate eforturile de kr sunt capabili, sansele noastre de reusita vor fi mult mai mari daca acest lucru se întâmpla într-o atmosfera de încredere si întelegere recripoca.

Grupuri si echipe

O echipa e formata dintr-un grup de persoane kr colaboreaza pt a atinge un scop comun sau pt a îndeplini o sarcina asumata de catre toti. O echipa presupune în mod necesar ca fiecare membru al ei va avea o anumita responsabilitate fata de ceilalti, responsabilitate kr e proportionala cu nivelul de cunostinte si abilitati personale ale fiecaruia. Deciziile sunt luate într-un mod deschis, si, de câte ori e posibil, echipa va folosi metoda consensului k principala cale de a lua decizii. Construirea unei echipe necesita timp si experienta. De aceea putem spune ca nu orice grup de persoane e si o echipa. Un grup, prin definitie, e format dintr-un numar de persoane între kr exista o anumita relatie de unificare.

Exista un numar de factori specifici kr separa o echipa de un grup:

Fisiere in arhiva (1):

  • Lucrul in Echipa.doc