Masurarea si Testarea Fibrelor Optice

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Masurarea si Testarea Fibrelor Optice.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Popov Natalia

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Cuprins

1. Introducere 3
2. Principiul de funcționare 4
3. Măsurarea dispersiei fibrei 4
4. Măsurarea în domenii de timp 5
5. Măsurarea în domeniul frecvenţei 5
6. Măsurarea aperturii numerice a fibrei 6
7. Măsurarea profilului indicelui de refracţie 7
8. Testarea pierderilor la conexiuni 7
9. Testarea pierderilor la îmbinări şi conectori 7
Bibliografie 9

Extras din document

1. Introducere

În referatul dat vom studia metodele de măsurare şi testare a fibrelor optice. Prin această denumire ne referim la măsurarea caracteristicilor fibrelor optice (de transmisie, geometrice, optice şi mecanice), precum şi la procesele de verificare a parametrilor de performanţă ai componentelor, sistemelor şi reţelelor cu fibre optice.

Testările de bază includ măsurările puterii optice emanate din fibră şi a pierderilor optice în fibră, cablu, conectori şi îmbinări. Testarea lărgimii benzii sau a dispersiei determină informaţia despre capacitatea de transmisie a fibrei sau a cablului optic. De asemenea, există o necesitate de repetare a majorităţii testelor pentru determinarea schimbărilor în parametrii măsuraţi sub acţiunea tensiunilor mediului înconjurător.

Vom analiza şi metodele de testare a principalelor componente şi sisteme cu fibre optice, inclusiv fibrele şi cablurile,îmbinările şi conectorii, cuploarele şi comutatoarele, emiţătoarele şi receptoarele, fotodiodele, legăturile şi reţelele, adică metodele de acumulare a informaţiei practice (a specificaţiilor de testat, echipamentul necesar, cum de testat etc.) necesare pentru lucrul cu componentele în producere, instalare şi utilizarea zi de zi. Sunt prezentate şi principiile monitorizării automate a sistemelor de comunicaţii prin fibre optice.

În prezent, existг un şir de metode folosite la măsurările în laborator a diferitelor caracteristici ale fibrelor optice, printre care un, interes mare îl prezintă atenuarea optică.

Pentru determinarea atenuării totale a fibrei pe o unitate de lungime se aplică metoda diferenţială (a scurtării inverse). în figura 1 este ilustrat schematic principiul de funcţionare a instalaţiei experimentale pentru măsurarea spectrului atenuării totale a fibrei.

După cum se observă din figura 1, instalaţia de măsurare a atenuării totale a fibrei optice constă dintr-o lampă cu halogen (lumină albă) al cărei fascicul este focalizat, apoi este mecanic tăiat la frecvenţe joase (cîteva sute de hertzi). Aceasta permite amplifi¬catorului de la repetor să îndeplinească detectarea senzitivă la fază.

2. Principiul de funcționare

Figura 1. Aranjamentul instalaţiei experimentale pentru măsurarea pierderilor spectrale în fibrele optice prin metoda scurtării inverse

După cum se observă din figura 1, instalaţia de măsurare a atenuării totale a fibrei optice constă dintr-o lampă cu halogen (lumină albă) al cărei fascicul este focalizat, apoi este mecanic tăiat la frecvenţe joase (câteva sute de hertzi). Aceasta permite amplifi¬catorului de la repetor să îndeplinească detectarea senzitivă la fază.

Apoi lumina trece printr-un monocromator, care selectează lungimea de undă la care se măsoară atenuarea, fiind în final filtrată înainte de a fi focalizată pe fibra optică. Deseori se foloseşte un separator de fascicul, care asigură lumină pentru optica de vizualizare şi pentru semnalul de referinţă utilizat la compensarea fluctuaţiilor puterii la ieşire.

Fisiere in arhiva (1):

  • Masurarea si Testarea Fibrelor Optice.docx

Bibliografie

1. https://ru.scribd.com/doc/137593503/TESTAREA-FIBRELOR-OPTICE
2. http://sursa.md/product_info.php/info/p963_Pierderi-optice-%C3%AEn-fibra-optica.html
3. http://etti.poly.ro/cursuri/anul%20IV/tstm/Medii_trans3.pdf
4. http://www3.agora.ro/index.php?qs_sect_id=807&qs_f_id=101&qs_art_id=2291
5. http://www.infinity-it.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=95:masuratori-fibra-optica&catid=37:articole&Itemid=237

Alte informatii

MINISTERUL EDUCAȚIEI REPUBLICII MOLDOVA COLEGIUL POLITEHNIC din CHIȘINĂU CATEDRA ’’TELECOMUNICAȚII’’