Monedele virtuale - Avantaje și riscuri

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1324
Mărime: 157.23KB (arhivat)
Cost: 4 puncte
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi

Extras din document

Istoria criptomonedelor a început odată cu anul 1983, atunci când un cercetător criptograf, David Chaum a extins conceptul de a folosi un sistem criptografic pentru a efectua tranzacții economice. Termenul de criptovalută, apare în anul 1998, fiind folosit de către Wei Dai, făcând referire la o nouă formă de bani, ce utilizează criptografia și este descentralizată.

Monedele virtuale, cunoscute și sub denumirile de criptomonede sau criptovalute reprezintă tipuri de monede digitale , care sunt nereglementate și puse în circulație la nivel mondial. Acestea reprezintă, totodată, un mijloc de plată, permițând deținătorilor să achiziționeze atât bunuri, cât și servicii. În mare parte, posesorii de criptomonede le utilizează ca formă de investiție.

Deși criptomonedele îndeplinesc funcții similare cu cele ale banilor, nu sunt considerate mijloc de plată legal în toate țările.

Criptovalutele sunt descentralizate, adică nu sunt emise de către nicio bancă, ci sunt emise de către o platformă virtuală, prin prisma unui proces complex, numit minare.

Monedele virtuale sunt valute digitale bine securizate, prin prisma tehnologiei de ultimă generație, pe care o utilizează, denumită blockchain. Această tehnologie este una dintre cele mai precise, fiind aproape imposibil de spart sau de falsificat.

Un lucru foarte important de precizat este că monedele virtuale sunt adesea confundate cu monedele electronice, însă cele două concepte sunt diferite. O primă deosebire este dată de tipul de control, monedele virtuale fiind descentralizate, iar cele electronice fiind centralizate. O altă diferență importantă se reflectă prin caracterul transparent al tranzacțiilor. În ceea ce privește criptovalutele, oricine poate vedea ce tranzacții au fost desfășurate, acestea fiind pe blockchain. În schimb, în cazul monedelor electronice, tranzacțiile nu pot fi vizualizate, neavând acces nimeni.

Monedele virtuale au devenit populare în ultima perioadă a anilor. Prima criptomonedă și cea mai cunoscută este Bitcoin, care a fost lansată în anul 2009, după o perioadă scurtă de timp de la marea criză financiară . Aceasta deține 54% din valoarea pieței criptomonedelor.

Evoluția monedelor virtuale a fost una marcantă, căci la scurt timp după lansarea Bitcoin-ului acesta valora 6 cenți, iar în anul 2017, această criptomonedă a înregistrat o valoare de vârf de 19.000 dolari .

Prima țară din lume, care a oficializat Bitcoin ca mijloc de plată legal, poartă denumirea de El Salvador, Bitcoin fiind folosit în paralel cu moneda oficială, dolarul american .

În prezent, există 6700 de criptomonede, care pot fi tranzacționate public, cele mai cunoscute fiind: Bitcoin, Ethereum, HEX, Binance Coin, Tether, Cardano, XRP, Solana, Polkadot, Terra(LUNA), SHIBA INU, Litecoin, Chainlink, Avalanche sau Elrond, monedă cu capital 100% românesc, iar valoarea totală a pieței crypto este estimată la 1500 miliarde de dolari.

Din propria mea perspectivă, folosirea monedelor virtuale are atât avantaje, cât și dezavantaje.

În prima fază, vom discuta principalele avantaje, pe care le-am constatat.

Un prim avantaj important este dat de lipsa autorităților centrale, sistemul fiind descentralizat, lucru care presupune că nimeni nu poate avea acces asupra activelor deținute. Faptul că nu sunt subordonate instituțiilor bancare centrale, monedele virtuale nu pot suferi modificări (inflația nu le poate afecta) sau nu pot fi manipulate.

Totodată, lipsa autorităților centrale aduce avantaje multiple, precum faptul că tranzacțiile se pot realiza instant, oriunde în lume și în orice moment al zilei, fără să fie impusă o limită de sumă în efectuarea transferurilor. De asemenea, deținătorii de criptomonede au control absolut asupra activelor deținute, deoarece se poate crea o copie de rezervă criptată asupra monedelor virtuale.

Bibliografie

- https://hu.wikipedia.org

- https://cryptoghidul.com/

- https://financer.com/

- https://www.zf.ro/

Preview document

Monedele virtuale - Avantaje și riscuri - Pagina 1
Monedele virtuale - Avantaje și riscuri - Pagina 2
Monedele virtuale - Avantaje și riscuri - Pagina 3
Monedele virtuale - Avantaje și riscuri - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Monedele virtuale - Avantaje si riscuri.docx

Te-ar putea interesa și

Cardul

INTRODUCERE Lucrarea de fata, ce urmeaza a fi prezentata, se intituleaza Cardul si reprezinta o încercare de a prezenta instrumentul care sta la...

Orientări bancare contemporane

Introducere Într-o economie de piață, banca este “actorul” principal pe piaţa capitalurilor și are un rol dublu. În primul rând, banca garantează...

Monedele virtuale și riscurile acestora

1. Istoric Putem vorbi în ziua de astăzi de moneda electronică datorită celebrului cercetător al sistemelor criptografice, și anume David Chaum....

Monedele virtuale - Avantaje și riscuri

Ce sunt monedele virtuale? Monedele virtuale sau criptomonedele sunt tipuri de monede digitale, virtuale și nebancare folosite ca mijloc de plată....

Monedele virtuale-criptomonede - Avantaje și riscuri

Banca Națională a României are ca obiectiv principal asigurarea și păstrarea echilibrului prețurilor. Aceasta este o instituție autonomă ce își are...

Ai nevoie de altceva?