Monitorizarea Apelor Transfrontaliere

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Monitorizarea Apelor Transfrontaliere.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 19 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Cuprins

Cap.1. Generalităţi pag 3
Sistemul de monitorizare pag 3
Monitorizarea apei pag 3
Apa. Generalităţi pag 3
Cap.2. Studiul monitorizării apelor transfrontaliere la graniţa cu V-SV a României pag 5
Descrierea judeţelor de graniţă pag 5
Încadrarea judeţelor de graniţă ín regiuni de dezvoltare pag 8
Euroregiunile din care fac parte judeţele de granţă pag 9
Râurile de la graniţă vest-sud,vest a României pag 10
Prezentarea tabelelor şi graficelor pag 11
Cap.3. Concluzii pag 18
Bibilografie pag 19

Extras din document

Cap. 1. Generalităţi

Sistemul de monitorizare

Sistemul de monitorizare reprezintă supravegherea evoluţiei în timp, estimeaza sau semnalarea depăşirii valorilor limită a unor indicatori sau parametri, diagnoza stării prezente şi eventual elaborarea unor procnoze in momentul de faţă, pe glob funcţionează o reţea densă de staţii de monitorizare a mediului înconjurator [

Monitorizarea apei

Sistemul de monitorizare al apei este o sursă principală de date cu privire la calitatea apelor la nivel mondial, orientat spre adunarea de cunostinţe privind problemele de calitate a apelor continentale din întreaga lume [2].

Sistemul national de monitorizare a calităţii apei este împărtit în trei tipuri: monitoringul de supraveghere, monitoringul operaţional, monitoringul de investigare.

Monitoringul de supraveghere evaluază starea tuturor apelor din cadrul fiecărui bazin sau sub-bazin hidrografic [3].

Monitoringul operaţional – are ca scop stabilirea stări ecosistemelor acvatice ce prezintă riscul de a nu îndeplini obiectivele de mediu , dar şi evaluarea schimbărilor în starea unor astfel de ecosisteme acvatice, schimbări care rezultă din programele de maăuri [3].

Monitoringul de învestigare - „trebuie efectuat pentru:

- identificarea cauzelor depăşirilor limitelor prevăzute în standardele de calitate şi iîn alte reglementări din domeniul gospodăririi apelor,

- stabilirea impactului poluarilor accidentale” [4].

Apa. Generalități

Apele reprezintă o resursă naturală regenerabilă, vulnerabilă şi limitată, ea este un element indispensabil pentru viaţă şi pentru societate, materie primă pentru activităţi productive, sursă de energie si cale de transport, factor determinant în menţinerea echilibrului ecologic. Apele fac parte integrantă din patrimoniul public. Protecţia, punerea lor în valoare atat şi dezvoltarea durabilă a resurselor de apă sunt acţiuni de interes general .

Apa este o substanţă indispensabilă vietii, indiferent de forma acesteia, ea este unul dintre cei mai universali solvenţi. Apa este substanţa cea mai raspandită pe planeta Pământ, formeaza una din invelişurile acesteia, apa este inodora, insipida si incolora .

Pe pământ apa se afla sub mai multe forme: lichidă; solidă; gazoasă [5].

Fig. nr .2. Formele de apa (figură preluată din [http://ro.wikipedia.org/wiki/Ap%C4%83])

Cap. 2 Studiul monitorizării apelor transfrontaliere

la graniţa cu Sud a României

Descrierea judeţelor de graniţă

Judeţele şi regiunile de la graniţă de sud româniei sunt: Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Constanța (în România), Vidin, Montana, Vrata, Pleven, Veliko Tarnovo, Ruse, Silistra (în Bulgaria).

Județul Mehedinți este situat în provincia istorică Oltenia, drumul spre Banat, are ca suprafață 4933 〖km〗^2 ceea ce reprezintă 2,1% din suprafața țării, reședinta de județ al acestuia este Drobeta Turnu Severin .

Fisiere in arhiva (1):

  • Monitorizarea Apelor Transfrontaliere.docx