Oenologie - Prezentarea Tipului de Vin Malbec

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1398
Mărime: 272.31KB (arhivat)
Publicat de: Alexe Gherman
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Caracteristici:

1. Tara: Argentina;

2. Regiunea: Mendoza;

3. Podgorie: Bodega Enrique Foster;

4. An: 2007;

5. Culoare: rosu;

6. Gust: sec;

7. Varsta medie a vitei de vie: mai mult de 30 de ani;

8. Soi de struguri: 100% Malbec;

9. Perioada recoltarii: a doua si a treia saptamana din Martie;

10. Recoltarea: recoltata manual in mici cutii de plastic de 18 kg;

11. Productia medie a podgoriei: 8.800 kg/hectar;

12. Fermentatie: alcoolica, la 24̊ C, timp de 8 zile; fermentatie malolcatica naturala;

13. Concentratie alcoolica: 14% vol;

14. Aciditate totala / Ph: 4,91 (g/l) / 3,8;

15. Zahar rezidual: mai putin de 1,8 g/l;

16. Productia: 160.000 sticle.

Soiul de strugure: generalitati, scurt istoric, zona geografica

Malbecul este un soi de struguri negri original din sud-vestul Frantei (in special zona din jurul Cahors), dar acum sunt mai bine cunoscuti ca struguri de vinificatie reprezentativi ai Argentinei. Prin succesul sau in podgoriile din Mendoza, in cateva decenii scurte Malbec a trecut de la obscuritate relativa la faima internaționala, aducand in acelasi timp o atentie si respect pentru Argentina ca o natiune producatoare de vin, vinuri din asa numita „Lume noua”.

Malbec se coace de obicei, la jumatatea sezonului de crestere si produce struguri mici, intens colorati. Deoarece este atat de sensibil la mediul in care creste, nivelul de maturitate are un efect considerabil asupra structurii eventuale a vinului. In general, Malbecul francez tinde sa fie mai carnos, rustic si tanic, in timp ce exemplele din Argentin par a fi uniform bogate, coapte si suculente. Pe ambele parti ale Atlanticului, vinurile Malbec sunt, in general, invechite in recipiente de stejar pentru a intensifica structura vinului si potentialul de invechire.

In Franta, Malbecul este strugurele specific zonei Cahors. Acesta constituie minim 70% din orice vin cu denumire de origine controlata din Cahors, insotit de bogatul Merlot si rusticul, tanicul Tannant. Mai este, de asemenea un ingredient comun in vinurile rosii de Bordeaux, ca un element constitutiv al amestecului clasic de Bordeaux. In Valea Loirei, Malbecul este amestecat cu Cabernet Franc si Gamay, iar uneori ca parte a vinului spumant Samur.

Secolul XX a prezentat unele esecuri semnificante pentru Malbec ca soi de vita de vie. Importanta sa in Bordeaux a fost redusa semnificativ dupa marele inghet din 1956, care a distrus multe soiuri vechi de struguri din regiune. In anii urmatori inghetului, majoritatea viticultorilor au ales sa nu replanteze in podgorii Malbec, ci alte soiuri, mai sigure, viabile economic, ca Merlotul. Malbecul a suferit pierderi similare in timpul procesului national de „rupere” a vitei de vie din Argentina, la finele anilor 1980, perioada in care un vast numar de vita de vie Malbec (inclusiv unele dintre cele mai vechi soiuri din America de sud) au fost dezradacinate.

Predispozitia la inghet si culoarea nu au facut soiul prea indragit pentru viticultorii europeni, insa in climatul uscat din America de sud, Malbecul a devenit intr-adevar in cont propriu.

Preview document

Oenologie - Prezentarea Tipului de Vin Malbec - Pagina 1
Oenologie - Prezentarea Tipului de Vin Malbec - Pagina 2
Oenologie - Prezentarea Tipului de Vin Malbec - Pagina 3
Oenologie - Prezentarea Tipului de Vin Malbec - Pagina 4
Oenologie - Prezentarea Tipului de Vin Malbec - Pagina 5
Oenologie - Prezentarea Tipului de Vin Malbec - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Oenologie - Prezentarea Tipului de Vin Malbec.docx

Ai nevoie de altceva?