Paduri Tropicale

Imagine preview
(7/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Paduri Tropicale.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 18 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Sava Daciana

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Cuprins

1. Introducere
2. Prezentare generala
2.1 . Geografie si clima
2.2 . Precipitatii
3. Structura unei paduri tropicale
2.1. Vegetatia naturala
4. Borneo
5. Bibliografie

Extras din document

1. Introducere

Padurile tropicale sunt areale caracterizate prin vegetatie vasta, temperatura ridicata si precipitatii tot timpul anului. Padurile tropicale sunt cele mai diversificate ecosisteme de pe Terra. Desi ocupa aproape 7% din intinderea uscatului ele contin mai mult de 50% din flora si fauna Pamantului. Un hectar de padure tropicala poate contine pana la 600 de specii de copaci. Si mai impresionant poate fi numarul animalelor, care intr-o singura padure pot fi mai multe decat animalele existente in toate insulele britanice.

Sunt un important habitat pentru diverse specii de animale si plante(50% din speciile existente pe Pamant) dar si culturi indigene unice. De asemenea, retin vaste cantitati de carbon si produc un volum semnificant de oxigen pentru intreaga planeta.

2. Prezentare generala

Sub denumirea de Padure tropicala se întelege vegetatia care creste în zonele cu clima tropicala umeda. Caracteristic acestei vegetatii este o vegetatie foarte deasa aproape de nepatruns, cu o clima calda si umeda, dupa atolul de corali urmeaza din punct de vedere a densitatii florei si faunei padurea tropicala. Regiunile padurilor tropicale cu o vegetatie verde tot timpul anului, alcatuiesc un sistem ecologic adaptat la clima calda cu o temperatura medie anuala de 25 °C, cu oscilatii de temperatura medie anuala de 0,5 - 0,6 °C si o cantitate de precipitatii de 2.500 mm.

In timp ce cu numai 25-30 ani in urma de estima ca padurile tropicale sunt o sursa inepuizabila de lemn,in prezent se pune tot mai acut problema conservarii acestor resurse,salvarii lor de la o exploatare irationala si de la o disparitie prematura,pentru a putea mentine la un potential de productie cat mai ridicat si pentru a-si putea exercita rolul lor ecologic de protectie a mediului ambiant,atat la nivel regional,cat si la nivelul Terrei in general

Intinderea padurilor tropicale în prezent sunt în America de Sud, America Centrala, Africa, Asia de Sud ca si zona ecuatoriala (10° latitudine nord si sud de ecuator) a Australiei, în general zona de întinere a acestor paduri sunt zona ecuatoriala, exceptie facând regiunea Amazonului, regiunea Anzilor Cordilieri prin evaporarea intensa a apei din Oceanul Pacific care sub forma de ceata ajunge regiunea Anzilor, sau regiunea Africi de est cauzat de efectul Pasat - Muson. In anul 1950 suprafata de întindere a padurii tropicale a fost apreciata la 16 - 17 Mio. km² ca 11 % din suprafata globului, pâna în anul 1980 50 % din aceasta suprafata a fost distrusa de catre om.

Padurile tropicale de pe glob sunt destul de diverse, dar impartasesc unele caracteristici importante cum ar fi clima, precipitatiile, structura coronamentului, complexe de realtii simbiotice si diversitatea speciilor. Fiecare padure tropicala nu se incadreaza neaparat la aceste caracteristici iar unele au chiar limite clare dar se pot amesteca si uni cu paduri de mangrove, paduri montane sau paduri tropicale de foioase.

Fisiere in arhiva (1):

  • Paduri Tropicale.doc

Alte informatii

Se bazeaza mai mult pe structura generala si conditiile de mediu intr-o padure tropicala. Disciplina pentru care a fost realizat este "Fitosociologie si Vegetatia Romaniei