Parlamentul

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Parlamentul.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Corina Barbarosa

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Cuprins

Cap.1 Parlamentul.3
1.1 Constituirea Parlamentului.3
1.2 Structura Parlamentului.4
1.3 Organizarea Parlamentului.5
1.4 Functionarea Parlamentului.10
Cap. 2 Statutul parlamentarilor.12
Cap. 3 Functiile Parlamentului.15
Cap. 4 Actele Parlamentului.17
Concluzie.20
Bibliografie.21

Extras din document

CAP.1 PARLAMENTUL

1.1 Constituirea Parlamentului:

Conform dispozitiilor art.61, alin(1) „Parlamentul este organ reprezentativ suprem si unica autoritate legiuitoare in Romania”.Trebuie retinut insa ca desi Parlamentul este instituit ca „ organ reprezentativ suprem”, nu este implicata nicidecum subordonarea celorlalte organe fata de acesta.Fiind „ unica autoritate legiuitoare”, Parlamentul poate reglementa prin lege in orice domeniu al vietii sociale, dar limitele puterii sale legislative sunt cele stabilite in Constitutie.

Formarea Parlamentului presupune alegerea membrilor camerelor prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, potrivit legii electorale. ( Legea 35/2008 privind alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului).Numarul deputatilor si al senatorilor este stabilit in raport cu populatia tarii: un deputat corespunde unui numar de 70.000, iar unui senator un numar de 160.000 de locuitori.

Pentru a candida in alegerile parlamentare, un cetatean roman trebuie sa indeplineasca urmatoarele coditii:

1) sa aiba cetatenie romana si domiciliul in tara;

2) sa aiba drept la vot;

3) sa nu-i fie interzisa asocierea in partide politice;

4) sa fi implinit, pana in ziua alegerilor inclusiv, varsta de 23 de ani pentru a fi ales in Camera Deputatilor, si varsta de 33 de ani pentru a fi ales in Senat.

1.2 Structura Parlamentului:

In privinta structurii Parlamentului, sistemul bicameral este specific organizarii statale federale.Existenta si manifestarea paralela a statului federal si a statelor federate impune cu necesitate un sistem de reprezentare care sa conduca la un echilibru intre interesele fiecarui stat federat in parte, si interesele tuturor alegarorilor din statul federal.

Sistemul bicameral construit astfel conduce la impletirea intereselor statelor membre ale federatiei cu interesele tuturor membrilor ( cetatenilor) federatiei si impiedica autoritatile centrale sa incalce prerogativele statelor federate, balansand permanent doua tendinte de intensitate diferita.

In plan teoretic, parlamentul bicameral are avantajul echilibrului, conduce la stabilitatea vietii politice si a legislatiei,dar presupune costuri mai mari in raport cu cel unicameral, precum si o procedura legislativa mai greoaie ( complexa).

Parlamentul unicameral este in aceste conditii mai potrivit in plan teoretic pantru statele unitare, putand fi intalnite in Danemarca, Grecia, Luxemburg, Ungaria, Finlanda sau Portugalia.

In Romania, ca stat unitar, nu exista teoretic argumente pentru un Parlament bicameral, dar traditia noastra a condus la solutia constituantului din 1991, care a stabilit ca „ Parlamentul este alcatuit din Camera Deputatilor si Senat”, numarul senatorilor si deputatilor acestora fiind stabilit in raport cu populatia tarii.

1.3 Organizarea Parlamentului:

Cat priveste organizarea Parlamentului, in vederea activitatii parlamentare, Camerele isi vor alege : cate un presedinte, cate un birou permanent , un numar de comisii parlamentare , stabilit prin regulamentul propriu.La nivelul fiecarei Camere se vor constitui si grupuri parlamentare , in conditiile stabilite de Regulament.

Presedintele Camerei este ales pentru intreaga legislatura, prin vot secret, la propunerea grupurilor parlamentare, in conditiile in care fiecare grup parlamentar face o singura propunere.

Presedintii Camerelor au urmatoarele atributii principale:

- convoaca pe membrii Camerei in sesiuni ordinare si extraordinare;

- conduc lucrarile Camerei de care apartin, asistati de cate doi secretari;

- acorda cuvantul, modereaza discutia, sintetizeaza problemele puse in dezbatere, stabilesc ordinea votarii si anunta rezultatul votarii.

- conduc lucrarile sedintelor Biroului permanent;

- reprezinta Camera in relatiile interne si externe;

- sesizeaza Curtea Constitutionala.

Fisiere in arhiva (1):

  • Parlamentul.doc

Alte informatii

a fost prezentat in cadrul facultatii Alexandru Ioan Cuza