Perspectivele Tehnologiei Sistemelor Expert

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Perspectivele Tehnologiei Sistemelor Expert.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ioan Andone

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

Abstract

Expert systems have been noticed since the moment of their development in the scientific area because they can stimulate the process of human thinking. Nowadays they are capable to put at the disposal of the user the knowledge and the expertise, therefore they represent one of the most important aplication of the artificial intellgence.

1. Introducere

Progresele obţinute în tehnologia informaticii au trezit interesul specialiştilor de a înlocui omul şi în activitatea sa de gândire, care nu a fost satisfăcuta de actualele sisteme informatice, convenţionale. Astfel, evoluţiile informatice şi în general, ale ştiinţei calculatoarelor au determinat naşterea unei noi ştiinţe, inteligenţa artificială, care conferă calculatorului atribute ale gândirii umane în ceea ce priveşte procesarea expertizei umane prin aplicaţii practice, dintre care se remarca sistemele expert, care pot cel mai bine simula procesul de gândire umană.

2. Perspectiva istorică şi actuală a sistemelor expert

În vederea obţinerii unui grad înalt de automatizare şi de raţionament artificial este necesară introducerea la toate nivelurle sociale şi economice a sistemelor expert,care să poată înlocui omul în munca fizică şi intelectuală.

Cercetările din inteligenţa artificială au un deosebit succes la ora actuală şi poate cel mai semnificativ succes al inteligenţei artificiale a fost dezvoltarea sistemelor expert.

Se pot distinge trei perioade în dezvoltarea sistemelor expert şi anume:

- 1960-1969 – În această perioadă,sistemele expert au fost dezvoltate cu precădere în domeniul ştiinţific.Una dintre primele aplicaţii ale sistemelor expert în chime a fost DENDRAL, proiect în scopul interpretarii datelor provenite de la spectrometrele de masă, pentru determinarea structurii moleculelor. Tot în această perioada, a fost proiectat un sistem expert pentru întelegerea vorbirii, numit HEARSAY, cât şi rezolvitorul de probleme matematice MACSYMA.

- 1970-1979 – Sfârşitul anilor ’70 a fost marcat prin dezvoltarea câtorva sisteme expert din domeniul medicinii, cum ar fi MYCIN (proiectat pentru sprijinul diagnozei meningitelor şi a infecţiilor de sânge), XCON(proiectat pentru stabilirea configuraţiei unui sistem de calcul după cerinţele clientului – Compania Digital), DART(în scopul depanării echipamentelor de calcul – Compania IBM), PROSPECTOR(în vederea predicţiei unor posibile depozite de minerale.De aseamenea, primul sistem expert dedicat educaţiei a fost elaborat în aceasta perioada şi se numea SOPHIE.

- 1980-prezent – Această perioadă se caracterizeaza prin creşterea popularitătii şi interesului comercial a sistemelor expert proiectate în perioada anterioară.În acest sens, sistemele expert au fost dezvoltate şi comercializate sub forma unor medii de dezvoltare a sistemelor expert numite generatoare de sisteme expert.

Sistemele expert din prima şi a doua perioadă se caracterizau prin faptul că, toate componentele software cât şi baza de cunoştinţe, erau codificate de către conceptorii de sistem. Dezvoltarea tehnologiei sistemelor expert a implicat resusrse mari de oameni şi de calcul. În efortul lor de a reduce costurile de dezvoltare, cercetăorii au propus ideea generatoarelor de sisteme expert, care reprezintă un schelet al sistemului expert, cu toate componentele acestuia, cu excepţia cunoştinţelor dintr-un anumit domeniu. De exemplu, generatorul de sisteme expert EMYCIN este în esentă sistemul expert MYCIN fără baza de cunoştinţe. Sistemul EMYCIN a fost utilizat cu succes în dezvoltarea sistemului expert PUFF, care furnizează consultaţii şi diagnoză în domeniul bolilor pulmonare. El a fost dezvoltat în mod simplu, prin popularea bazei de cunoştinţe vide a sistemului EMYCIN, cu rezultatele expertizei din domeniul bolilor pulmonare şi utilizând diferitele funcţii ale sistemului expert, disponibile în EMYCIN.

Dacă sistemele expert au fost dezvoltate la început în domeniul tehnic şi medical, în ultimul timp asistăm la o extindere a acestora în domeniul economic şi în special în domeniul financiar-bancar. Din ce în ce mai multe companii apelează la companii producătoare de inteligenţă artificială pentru a le crea o bază de cunoştinţe din domeniul propriu de activitate. Eforturile în acesta direcţie s-au concretizat deja în numeroase sisteme on-line în banci, în companiile de asigurari, în sistemele de producţie, în sistemele de servicii, în marile întreprinderi care şi-au permis implementarea de tehnologii de ultimă oră. Sistemele inteligente sunt la mare preţ şi în agenţiile de asistenţă legală, financiară, contabilă care sunt principala piaţă de desfacere a sistemelor expert “de gata”, fabricate de companiile de soft pentru a veni în sprijinul celor ce practica meserii liberale, în care capitalul esenţial este cunoaşterea iar principalul serviciu oferit este raţionamentul profesionist.

Principalele servicii financiare oferite de agenţiile specializate sunt servicii bancare, brokeraj, investiţii şi asigurări.Sistemele expert tipice pentru aceste servicii oferă urmatoarele: asistenţa în planificarea financiară, analiza bugetelor pentru sesizarea erorilor şi discrepanţelor, analiza balanţei pentru a fundamenta politica financiară a întreprinderii, analiza împrumuturilor, analiza ratelor de schimb ale devizelor externe, analiza riscurilor în asigurări, asistentă în serviciile bancare.

Băncile mari sunt susţinătoare ale sistemelor expert pentru că, la nivelul sumelor vehiculate, chiar şi o îmbunataţire minoră în deciziile luate se poate traduce prin câştiguri mari ceea ce justifică eforturile de sponsorizare a cercetărilor ştiinţifice. Astfel, compania de software Syntelligence a implementat pentru mai multe bănci sisteme expert care au încorporat expertiza proprie fiecărei bănci, sisteme utilizate mai ales pentru diseminarea acestei expertize la nivelul filialelor dar şi pentru verificarea muncii tinerilor angajaţi în funcţii de răspundere. Exemple de bănci interesate, care au dezvoltat şi utilizează sisteme expert în analiza cursurilor de schimb valutar sunt: Security Pacific National Bank (oferă previziuni asupra ratelor de shimb ca un serviciu pentru clienti) şi Manufacter Hanover Trust Company.

Fisiere in arhiva (1):

  • Perspectivele Tehnologiei Sistemelor Expert.doc

Alte informatii

Referatul a fost prezentat in cadrul facultatii FEAA ,la disciplina Sisteme expert