Poluarea cauzată de autoturisme

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 5646
Mărime: 165.61KB (arhivat)
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Aceste elemente de baza vietii omenesti se pare ca sunt si cele mai afectate de actiunile iresponsabile ale fiintei omenesti.

Solul, ca si aerul si apa este un factor de mediu cu influenta deosebita asupra sanatatii. De calitatea solului depinde formarea si protectia surselor de apa, atât a celei de suprafata cât mai ales a celei subterane.

Apa este un factor de mediu indispensabil vietii. Ea îndeplineste în organism multiple functii, fara apa toate reactiile biol 11511j95l ogice devenind imposibile. Lipsa de apa sau consumul de apa poluata are multiple consecinte negative asupra omului si sanatatii sale.

Poluarea reprezinta modificareacomponentelor naturale prin prezentaunor componente straine, numite poluanti, ca urmare a activitatii omului,si care provoaca prin natura lor, prin concentratia în care se gasesc si printimpul cât actioneaza, efecte nocive asupra sanatatii, creeaza disconfortsau împiedica folosirea unor componente ale mediului esentiale vietii. (Conferinta Mondiala a O.N.U., Stockholm, 1972)

Din cuprinsul definitiei se poate constata clar ca cea mai mare responsabilitate pentru poluarea mediului o poarta omul, poluarea fiind consecinta activitatii mai ales social - economice a acestuia.

Privita istoric, poluarea mediului a aparut odata cu omul, dar s-a dezvoltat si s-a diversificat pe masura evolutiei societatii umane, ajungând astazi una dintre importantele preocupari ale specialistilor din diferite domenii ale stiintei si tehnicii, ale statelor si guvernelor, ale întregii populatii a pamântului. Aceasta, pentru ca primejdia reprezentata de poluare a crescut si creste neîncetat, impunând masuri urgente pe plan national si international, în spiritul ideilor pentru combaterea poluarii.

Poluarea,printre alte clasificari, este clasificata în poluare naturala sipoluare artificiala.

Sursele naturale principale ale poluarii sunt eruptiile vulcanice,furtunile de praf, in-cendiile naturale ale padurilor si altele cum ar figheizerele sau descompunerea unor substante organice.

Eruptiile vulcanice care genereaza produsi gazosi, lichizi si solizi exercitând influente negative asu pra puritatii atmosferice. Cenusilevulcanice, împreuna cu vaporii de apa, praful vulcanic si alte numeroasegaze, sunt suflate în atmosfera, unde formeaza nori grosi, care pot plutipâna la mari distante de locul de emitere. Timpul de ramânere înatmosfera a acestor suspensii poate ajunge chiar la 1-2 ani.

Furtunile de praf sunt si ele un important factor în poluarea aerului.Terenurile afâ-nate din regiunile de stepa, în perioadele lipsite deprecipitatii, pierd partea aeriana a vegeta-tiei si ramân expuse actiunii deeroziune a vântului. Vânturile continue, de durata, ridica de pe sol o partedin particulele , care sunt retinute în atmosfera perioade lungi de timp.Depunerea acestor particule ca urmare a procesului de sedimentare sau aefectului de spalare exercitat de ploi, se poate produce la mari distantefata de locul de unde au fost ridicate.

Incendiile naturale sunt o importanta sursa de fum si cenusa, care seproduc atunci când umidita-tea climatului scade natural sub pragul critic.Fenomenul este deosebit de raspândit, mai ales în zona tropicala, desi, îngeneral, gradul de umiditate al padurilor din aceasta zona nu este denatura sa favorizeze izbucnirea incendiului.

Din punct de vedere al felului surselor de poluare, produse de om(artificiale) se disting:

- poluare industriala -20 - 25%

- poluare casnica -50 - 60 %

- poluare datorata mijloacelor de transport -20- 25 %

Industria este, la momentul actual, principalul poluant la scaramondiala

Procesele de productie industriala si productia deenergie a industriei, sunt principalele surse alepoluarii atmosferice dar la acestea putem adaugaorice arderi din care rezulta substante poluante.

Gazele industriale, gazele rezultate din arderi, fie ca e vorba de incalzirea locuintelor sau de gazele de esapament eliminate de autovehicule, polueaza atmosfera cu numeroase substante daunatoare sanatatii, aceste substante provoaca, printre altele, boli respiratorii si alergii, precum si ploi acide ce distrug padurile.

Praful, cenusa si fumul au o proportie destul de mare în totalitateapoluantilor care exista în atmosfera.

Sursele artificiale generatoare de praf, cenusa si fum cuprind, îngeneral, toate activitatile omenesti bazate pe arderea combustibililorlichizi, solizi sau gazosi. O importanta sursa industriala, în special de praf, o reprezinta industria materialelor de constructie, care are la bazaprelucrarea unor roci naturale (silicati, argile, calcar, magnezit, ghips etc.)

Monoxidul de carbon(CO) este un gaz foarte periculos, ce are opondere din ce în ce mai mare printre poluantii devastatori.

Aerul pe care il inspiram este parte din atmosfera ,amestecul de gaze ce acopera globul pamântesc.Acest amestec de gaze asigura viata pe pamânt si ne protejeaza de razele daunatoare ale Soarelui.

Echilibrul natural al gazelor atmosferice,este amenintat acum de activitatea omului.Aceste pericole ar fi efectul de sera ,încalzirea globala ,poluarea aerului, subtierea stratului de ozon si ploile acide.

Stratul de ozon din stratosfera ne protejeaza retinand razele ultraviolete ale soarelui.Deoarece în zilele noastre a crescut foarte mult folosirea ,frigiderelor ,detergentilor etc.,aceste gaze au ajuns în aer în cantitati mai mari decât cele care ar putea fi suportate de atmosfera.Pe masura ce se ridica ,se descompun , si distrug stratul de ozon

O mare gaura in ozon (ilustrata la mijloc cu albastru inchis si gri) se dezvolta deasupra Antarticii, timp de câteva luni, în fiecare an.

Preview document

Poluarea cauzată de autoturisme - Pagina 1
Poluarea cauzată de autoturisme - Pagina 2
Poluarea cauzată de autoturisme - Pagina 3
Poluarea cauzată de autoturisme - Pagina 4
Poluarea cauzată de autoturisme - Pagina 5
Poluarea cauzată de autoturisme - Pagina 6
Poluarea cauzată de autoturisme - Pagina 7
Poluarea cauzată de autoturisme - Pagina 8
Poluarea cauzată de autoturisme - Pagina 9
Poluarea cauzată de autoturisme - Pagina 10
Poluarea cauzată de autoturisme - Pagina 11
Poluarea cauzată de autoturisme - Pagina 12
Poluarea cauzată de autoturisme - Pagina 13
Poluarea cauzată de autoturisme - Pagina 14
Poluarea cauzată de autoturisme - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Poluarea cauzata de autoturisme.docx

Te-ar putea interesa și

Analiza poluarii produsa de motoarele cu ardere internă

CAPITOLUL I INTRODUCERE 1.1. Impactul automobilului asupra mediului În anul 2000 circulau în lume circa 800 de milioane de autovehicule, dintre...

Uniunea Europeană

Introducere Lucrarea de faţă îşi propune să prezinte câteva din cele mai importante aspecte legate de aderarea României la Uniunea Europeană,...

Politică de transport în România și Uniunea Europeană

Istoricul politicii de transport în Uniunea Europeană Principiile fundamentale ale Politicii Comune de Transport (PCT) au fost stabilite în 1957...

Analiza Impactului asupra Mediului a Sistemului de Transport Public

INTRODUCERE Oamenii s-au deplasat dintotdeauna, iniţial pe distanţe mai mici şi pentru procurarea hranei, mai apoi pe distanţe mai mari pentru a...

Calcularea poluării la mașinile cu aprindere interna

CAPITOLUL 1 : NOȚIUNI PRIVIND POLUAREA MAȘINILOR CU APRINDERE INTERNĂ 1.1. Motoare cu combustie internă. Generalități Motoarele cu combustie...

Impactul Emisiilor Poluante ale Autovehiculelor Asupra Mediului

ARGUMENT Apariţia şi dezvoltarea societăţii omeneşti a impus nevoia de transport. Astfel că la nivelul acestui deceniu, activitatea de transport a...

Transporturile Multimodale

Transporturile, in general, au devenit in lumea contemporana un lucru indispensabil; existenta vietii moderne fiind practic de neconceput in lipsa...

Poluarea Aerului și Controlul Zgomotelor în Ecosistemele Urbane

2. INTRODUCERE Poluarea reprezintă contaminarea mediului înconjurător cu materiale care interferează cu sănătatea umană, calitatea vieții sau...

Ai nevoie de altceva?