Pregatirea Navei pentru Calatorie

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Pregatirea Navei pentru Calatorie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 18 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

Pregatirea si incarcarea navei

Incarcarea corecta a navei pune comandantului si ofiterilor de punte o serie de probleme care trebuie rezolvate inainte de plecarea din port si pe timpul navigatiei in balast pana la terminal. Tinand seama de rata mare de incarcare, durata de stationare in dana este scurta si practic nu ofera timpul necesar rezolvarii acestor probleme pe timpul operatiunii de incarcare.

PREGATIREA PETROLIERULUI PENTRU INCARCARE

In aceasta faza trebuie sa se execute urmatoarele activitati importante care, in ansamblul lor, asigura o buna incarcare si elimina riscurile pe timpul transportului. Presupunand ca nava este apta pentru navigatie obisnuita, aceste activitati sunt urmatoarele:

a) spalarea tancurilor de marfa care urmeaza sa incarce produse albe, dupa ce au transportat titei in voiajul anterior;

b) controlul tubulaturii si al valvulelor din fiecare tanc care se executa periodic si necesita pe langa spalarea tancurilor si degazarea acestora pentru a permite accesul oamenilor; dupa verificare si efectuarea eventualelor reparatii, valvulele se sigileaza si se certifica buna lor functionare in registrul de incarcare;

c) verificarea functionarii pompelor de marfa;

d) verificarea serpentinelor de incalzire cu abur (care se executa odata cu activitatea de la punctul b), ori de cate ori petrolierul va urma sa incarce produse petroliere cu vascozitate inalta;

e) debalastarea pertiala a navei (la sosirea in rada terminalului) pentru a se asigura pescajele si asiata impuse si pentru a se permite o stationare normala in dana.

De regula, dupa executarea primelor patru activitati, se inspecteaza toate tancurile de marfa si instalatia de incarcare, dupa care navei i se va elibera certificatul de libera incarcare (free loading certificate).

CALCULE PRELIMINARE ASUPRA CANTITATII DE MARFA SI A ALEGERII TANCURILOR

Prin aceste calcule trebuie sa se rezolve si sa se puna la dispozitia personalului de punte urmatoarele elemente, pe baza ordinului de incarcare in care se mentioneaza de regula:

- cantitatea estimata ce trebuie incarcata;

- sortul sau sorturile de produse;

- densitatea relativa la +15⁰C sau la 60⁰F;

- temperatura marfii care urmeaza sa se incarce;

- porturile de destinatie pentru fiecare lot de marfa.

Cantitatea exacta de marfa pe care o poate incarca petrolierul se calculeaza in functie de capacitatea disponibila de transport (tinand seama de cantitatile existente de combustibil, lubrifianti, apa si materiale, de cantitatea reziduurilor ramase din voiajul anterior si de greutatea echipajului cu bagajele sale).

La tancurile de marfa in care se va incarca titeiul sau produsele petroliere se va urmari realizarea, in final, a pescajului (mai precis a bordului liber) si a asietei necesare, in vederea nesolicitarii excesive a rezistentei navei in unele sectiuni.

Cantitatea de marfa ce poate fi incarcata depinde de trei factori principali si anume:

- linia de incarcare regulamentara pentru portul respectiv;

- cantitatile de combustibil si apa existente la bord si consumul lor pana la descarcare;

- linia de incarcare admisa cu care nava trebuie sa ajunga la destinatie.

Dintre acesti factori, rolul hotarator il are linia de incarcare regulamentara care impune un anumit bord liber ce trebuie respectat cu strictere in functie de zonele de operare si de anotimp. Informatiile asupra liniilor de incarcare regulamentare sunt furnizate de harta cu zonele in care acestea sunt obligatorii pentru anumite anotimpuri. Din aceasta harta rezulta ca petrolierele pot incarca la un bord liber mai mic, adica pot lua o cantitate mai mare de marfa (in zonele tropicale), dar pe timpul de navigatie spre destinatie pot trece prin zone, sau trebuie sa descarce in zone, ce impun un bord liber mai mare (zona de vara, iarna). Pentru a se rezolva aceasta problema, este necesar sa se coreleze cat mai judicios cantitatea de marfa incarcata cu consumul de combustibil, apa si materiale, astfel ca, in noua zona, nava sa ajunga cu bordul liber regulamentar. De exemplu, daca un petrolier intra in voiajul de inapoiere intr-o zona de iarna atunci, pentru a nu se gresi in ceea ce priveste cantitatea de marfa incarcata, nava respectiva va trebui sa incarce la capacitatea deadweight de iarna plus greutatea combustibilului, apei si materialelor estimata a fi consumata de la plecarea din portul de incarcare pana la limita zonei de iarna; acest consum estimat defineste toleranta tropicala.

Fisiere in arhiva (1):

  • Pregatirea Navei pentru Calatorie.doc

Alte informatii

Pregatirea navei pentru calatorie