Procese si Masini de Prelucrat Fire

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Procese si Masini de Prelucrat Fire.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 31 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Cuprins

Introducere.3
Capitolul. 1. Urzirea.5
1.1. Scopurile operatiei.6
1.2. Schema bloc a masinii de urzit.6
1.3. Urzirea in latime.7
1.4. Urzirea in benzi.9
1.5. Urzirea sectional.13
Capitolul 2. Incleierea urzelilor.14
2.1. Schema bloc a masinii de inlceiat.15
2.2. Apretul.15
2.3. Schema tehnologica a masinii de incleiat.17
Capitolul 3. Navadirea.19
3.1. Navadirea in ite.19
3.2. Navadirea in spata.20
3.3. Navadirea in lamele.21
3.4. Sisteme de navadire.22
Capitolul 4. Canetarea.25
4.1. Schema bloc a masinii de canetat.25
4.2. Schema tehnologica a masinii de canetat.27
Capitolul 5. Concluzii.28
5.1. Procese de transformare a firelor in tesatura.28

Extras din document

Introducere

Operatii de pregatire pentru tesere (preparatia firelor) prin care se imbunatateste calitatea firelor si se realizeaza trecerea lor pe formate specifice procesului de tesere: bobine, urzeli, canete;

-firele de urzeala sunt bobinate ,reunite (dublate) si rasucite, urzite, inceliate, navadite, lipite sau innodate;

-firele de batatura sunt bobinate si canetate;

Dupa care urmeaza operatia de tesere propiu-zisa prin care se obtine tesatura.

Procesele de prelucrare a firelor de urzela si batatura cuprind atat operatii comune, cat si operatii diferite, specifice destinatiei in functie de tipul tesaturii.

Numarul de operatii in cadrul procesului tehnologic de tesere este determinat de asemenea de felul tesaturii. Pentru tesaturile albite sau vopsite in bucata, procesul tehnologic de pregatire a firelor este mai scurt. Firele de urzeala sunt mai solicitate in procesul de tesere, din care cauza sunt supuse la mai multe operatii de pregatire.

Ordinea si numarul operatilor de pregatire a firelor pentru tesere depind de natura materiei prime prelucrate, de contextura si destinatia produsului finit: tesatura.

Operatii de pregatire pentru tesere (preparatia firelor)

Bobinarea firelor este operatia tehnologica prin care firele sunt trecute de pe tevi sau sculuri pe bobine sau mosoare. Scopul bobinarii este obtinerea unor formate, bobine sau mosoare cu lungimi mari de fir, ce asigura o functionare mai indelungata a masinilor de urzit sau canetat, unde firele sunt prelucrate ulterior. De asemenea, la bobinare se urmareste si eliminarea defectelor firelor produse in timpul filarii (portiuni groase, corpuri straine, noduri), care ar provoca ruperi in procesul de tesere. Se realizeaza, totodata, parafinearea si tratarea antistatica a firelor, reducand, astfel, solicitarile din timpul teserii. Se poate realiza, dupa cum se cunoaste, si in filatura, ca operatie de finisare mecanica a firelor.

Urzirea firelor se face prin infasurarea paralela, sub tensiune si de lungime constanta, cu depunerea echidistanta pe un suport cilindric denumit sul de urzeala.

Incleierea firelor de urzeala asigura protejarea firelor fata de solicitarile mecanice din timpul procesului tehnologic de tesere, prin depunerea unei pelicule de apret la suprafata firului.

Navadirea firelor de urzeala consta in trecerea firelor de urzeala prin lamelele sistemului de control, cocletii itelor si spata, intr-o anumita ordine pentru a obtine contexture data. In cazul in care pe aceeasi masina de tesut se va prelucra aceeasi tesatura, navadirea este inlocuita cu lipire sau innodare urzelii noi de urzeala veche .

Canetarea firelor de batatura consta in trecerea firului de batatura de pe bobina pe caneta, care are dimensiunile adecvata interiorului suveicii. Aceasta operatie lipseste la masinile de tesut pneumatice si hidropneumatice, pespectiv masinile care lucreaza cu microsuveica, alimentarea facandu-se de pe bobina de mare capacitate.

Teserea se face prin mai multe faze ca: alimentarea urzelii in zona de tesere, inserarea firului de batatura, formarea rostului, integrarea firului de batatura, tragerea tesaturii in zona de formare.

Schema generala a unui proces de tesere este redata in figura de mai jos. Aceasta include: succesiunea operatiilor de pregatire a firelor de urzeala, a operatiilor de pregatire pentru firele de batatura si procesul de tesere propriu-zis:

Procesul tehnologic de obţinere a ţesăturilor

CAPITOLUL 1.

URZIREA

Urzirea este operatia tehnologica de pregatire pentru tesere a firelor de urzeala care consta in infasurarea simultana si paralela a unui anumit numar de fire independente pe formate cilindrice numite suluri de urzeala sau bobine sectionale, obtinandu-se astfel urzeala necesara unei anumite tesaturi

Formate utilizate:

a) sul fara flanse b) sul cu flanse

c)bobina sectionala

Operatia de urzire se efectuaza pe masini de urzit, care sunt compuse din rastel pentru bobine si masina de urzit in sine.

In general, o urzeala are un numar de fire care nu pot fi urzite deodata si de aceea se urzeste fractionat, dupa care firele se reunesc pentru a forma urzeala finala.

La urzire se alimentează fire înfăşurate pe bobine şi se debitează fire înfăşurate pe sul de urzeală. Sulurile cu urzeală pot fi alimentate în continuare la maşina de încleiat, la vopsit, la năvădit sau la maşinile de ţesut.

1.1. Scopurile operatiei:

Infasurarea pe formatul de alimentare a unui numar calculat de fire, numar care depinde de latimea de tricotare, structura tricotului si tipul navadirii

Infasurarea pe formate a unei cantitati cat mai mari de fir pentru asigurarea functionarii masinii de tricotat o perioada cat mai mare

Uniformizarea si egalizarea tensiunilor din fire pe lungimea si latimea urzelii

In cazul firelor chimice, prin urzire se realizeaza lubrefierea si tratarea antistatica a acestora.

Pentru urzirea firelor destinate producerii teserii se utilizeaza 3 procedee:

- urzirea in benzi, realizată pe urzitorul în benzi; se aplică la pregătirea urzelilor din fire tip lână şi tip mătase;

- urzirea in latime (directă), realizată pe urzitorul în lăţime; se aplică la pregătirea urzelilor, din fire tip bumbac;

- urzirea sectionala, utilizată la pregătirea urzelilor pentru maşinile de ţesut circulare, maşinile de tricotat din urzeală şi a maşinile de ţesut din domeniul pasmanteriei (panglici, benzi, chingi).

Fisiere in arhiva (1):

  • Procese si Masini de Prelucrat Fire.doc

Alte informatii

Universitatea Aurel Vlaicu Arad Facultatea de Inginerie Specializarea: Tehnologia si designul produselor textile - anul IV