Programele Life si LifePlus

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Programele Life si LifePlus.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 18 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

PROGRAMUL LIFE

LIFE este un instrument financiar comunitar care are ca scop protectia mediului, prin promovarea activitatilor de conservare a naturii, prin promovarea practicilor si tehnologiilor industriale nepoluante, amenajarea teritoriului si planificarea dezvoltarii zonelor urbane. A fost adoptat in 1992, singurul deschis si participarii statelor candidate la UE. LIFE sustine financiar dezvoltarea unor solutii novatoare pentru problemele de mediu cu care se confrunta UE, conservarea capitalului natural si dezvoltarea durabila. Gestionarea programului Life este centralizata la nivel european si este asigurata de catre Comisia Europeana, tocmai in vederea garantarii caracterului paneuropean al acestuia (Comisia Europeana lanseaza competitia de proiecte, evalueaza propunerile de proiecte din punct de vedere tehnic, selecteaza, cofinanteaza si monitorizeaza implementarea celor mai bune propuneri, in limita fondurilor alocate).

Suportul financiar care se acorda prin Programul LIFE reprezinta un credit

nerambursabil ce acopera o parte din costurile totale ale proiectului (pana la maxim 75%) aprobat de catre Comisia Europeana, cealalta parte fiind asigurata de catre beneficiarul proiectului.

Programul LIFE are trei componente diferite:

A. LIFE – Natura - care are ca scop co-finantarea actiunilor de conservare a naturii;

B. LIFE – Mediu - care are ca scop co-finantarea din alte domenii ale mediului;

C. LIFE – Tari Terte - care are ca scop co-finantarea actiunile specifice de mediu in afara Uniunii Europene.

A. LIFE – NATURA

In spriritul LIFE-ului, actiunile de conservare a naturii sunt cele necesare pentru mentinerea intr-o stare favorabila a habitatelor naturale si a populatiilor speciilor de flora si fauna salbatica sau reabilitarea acestora.

Guvernul a aprobat, în şedinţa din 15 septembrie, plata echivalentului în lei a sumei de 220.417 euro, reprezentând contribuţia participanţilor români la proiectele Programului LIFE-Natura al Comunităţii Europene, pentru anii 2005, 2006 şi 2007.

Conditiile pentru cofinantare

Contributia Uniunii Europene (credit nerambursabil) reprezinta:

- maxim 50% din costurile eligibile;

- sau maxim 75% din costurile eligibile, in cazuri exceptionale, pentru proiectele ce au ca scop protectia speciilor sau habitatelor naturale considerate prioritare (cele pe cale de disparitie, mentionate in Directiva 92/43/EEC).

Cine poate solicita finantare

LIFE-Natura este deschis tuturor persoanelor fizice si juridice stabilite în UE sau în tarile candidate asociate la Programul LIFE (in anul 2005 doar Romania).

Tipul de asistenta financiara: credit nerambursabil.

Valoarea maxima si valoarea minima a asistentei: Comisia Europeana finanteaza proiecte a caror alocare totala depaseste suma de 500000 Euro.

Banii provin din bugetul Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor aferent anilor respectivi şi vor fi alocaţi Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin - suma de 81.477 euro, din care 25.000 euro pentru anul 2005 şi 56.477 euro pentru anul 2006 - şi Administraţiei Naţionale Apele Române, Direcţia Ape - Dobrogea Litoral - suma de 138.940 euro, din care 42.000 euro pentru 2005, 50.000 euro pentru 2006 şi 46.940 euro pentru 2007. Sprijinul financiar reprezintă un credit nerambursabil care acoperă o parte din costurile totale ale proiectului aprobat de către Comisia Europeană. Diferenţa este asigurată din alte surse sau de către beneficiarul proiectului.

In functie de prioritatile lor, propunerile de finantare se disting in trei tipuri de proiecte LIFE-Natura (pentru proiecte derulate in Romania):

NA1 - avand ca obiectiv conservarea unuia sau mai multor situri de importanta internationala, ce gazduiesc tipuri de habitat sau specii indicate in Directiva Habitate, sau un tip de habitat sau specii care nu sunt prezente in Comunitate, insa sunt clasificate in rezolutiile relevante ale Conventiei de la Berna, ca avand nevoie de masuri specifice de conservare.

NA2 - avand ca obiectiv conservarea unuia sau mai multor situri de importanta internationala, ce gazduiesc specii de pasari indicate in Directiva Pasari sau specii de pasari migratoare prezente in Comunitate, sau specii de pasari care nu sunt prezente in Comunitate, dar sunt clasificate in rezolutiile relevante ale Conventiei de la Berna ca avand nevoie de masuri specifice de conservare.

NA3 - avand ca obiectiv conservarea unuia sau mai multor specii indicate in Directiva Pasari sau Habitate sau a speciilor care nu sunt prezente in Comunitate, insa sunt clasificate in Conventia de la Berna.

LIFE-Natura trebuie sa contribuie la implementarea directivelor “Pasari” (79/409/CEE din 2 aprilie 1979) si “Habitate” (92/43/CEE din 21 mai 1992) si, in special, la implementarea retelei europene de zone protejate – NATURA 2000, stabilita prin directiva 92/43 – avand ca scop managementul si conservarea in situ a celor mai valoroase specii de flora, fauna si habitate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Programele Life si LifePlus.doc