Programul Erasmus - Erasmus Mundus

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Programul Erasmus - Erasmus Mundus.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Lect. univ. drd. Eugen Dabu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

Erasmus este cel mai important dintre programele europene de educare si formare, aproape 180.000 de studenti fiind implicati anual. Acest program nu este destinat numai studentilor, ci si profesorilor si personalului universitar ce dorește a participa.

Programul este denumit astfel după numele umanistului si teologului Desiderius Erasmus de Rotterdam (1465-1536), care obișnuia sa calatoreasca, pentru a studia, intre marile centre culturale ale erei, precum Paris, Cambridge, Leuven. Ca si persoana care i-a dat numele, programul Erasmus pune mare pret pe mobilitate si pe perspectivele unei cariere bazate pe studiu. Lasandu-si averea Universitatii din Basel, el a devenit pionierul bursei de mobilitati ce astăzi ii poarta numele.

Studiile demonstrează ca o perioada petrecuta in străinătate nu numai ca imbogateste viata studentilor in plan academic, ci si in planul acumulării de experienta interculturala si încredere in fortele proprii. Aceste schimburi aduc beneficii ambelor parti, atât studentilor cat si universitatilor ce ii găzduiesc.

In plus, pe langa mobilitati, Programul sprijină institutiile de invatamant superior sa colaboreze intre ele prin programe intensive si proiecte multilaterale.

Este singurul program dintre cele lansate de Uniunea Europeana care sa fi avut o asemenea anvergura ; aproape 90% dintre universitătile europene participa la Erasmus, si peste 2 milioane de studenti au participat de la începutul acestuia in 1987. Programul Erasmus are un buget anual de 440 milioane de euro, 4000 de universitati din 31 de tari participa si chiar si mai multe așteaptă sa se alăture.

Participând la acest program in 2009, la Universitatea Jean Monnet, Saint Etienne, Franta, ca student al Universitatii Danubius,Galati, Romania, mi-am dat seama ca sunt un student privilegiat: desi sunt multi cei care participa, sunt si mai multi cei care nu o fac, iar daca la început eram putin temător, pe parcursul stagiului mi-am dat seama ca e o experienta unica, din care poti invata enorm, nu numai in plan academic, dar si in cel cultural si in special in plan social.

Obiectivele Erasmus

Erasmus a devenit vârful de lance al modernizării educatiei superioare in Europa si a inspirat crearea Procesului Bologna. Principalul scop al Programului este acela de a crea o zona europeana a educatiei superioare si de a promova inovarea in întreaga Europa.

Erasmus a devenit parte a programului Uniunii Europene, Lifelong Learning, in 2007 si sa extins pana la plasarea studentilor in întreprinderi (caracteristica transferata de la programul da Vinci).Programul tinde sa isi extindă mobilitătile in următorii ani, având ca tinta cifra de 3 milioane de studenti Erasmus pana in anul 2012.

Mobilitătile Erasmus oferă sprijin pentru :

- Studenti

- Universitati

- Personalul universitar

- Întreprinderi

Mobilitătile pentru studenti, piesa centrala a programului Erasmus, pot fi accesate de orice student al unei universitati ce detine Carta Universitara Erasmus.

Aceste mobilitati pot avea o perioada cuprinsa intre 3 si 12 luni si au ca scopuri instruirea studentilor pentru a beneficia cat mai bine de experienta lor de a trai si studia intro tara străina, promovarea cooperării intre institutii si dezvoltarea tinerilor ca viitori profesioniști experimentati la nivel international.

Fisiere in arhiva (1):

  • Programul Erasmus - Erasmus Mundus.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA „DANUBIUS” din GALAŢI FACULTATEA de RELAŢII INTERNAŢIONALE şi STUDII EUROPENE ANUL III, ZI