Recalcularea Abaterilor si a Probabilitatii de Lovire pentru orice Distanta in Functie de Temperatura si Presiunea Aerului

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Recalcularea Abaterilor si a Probabilitatii de Lovire pentru orice Distanta in Functie de Temperatura si Presiunea Aerului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

1. Consideratii teoretice

Faptul că informaţia şi tehnologia schimbă natura conflictelor nu este un lucru nou, dar accentuarea, în prezent, a rolului computerului, ca instrument de putere, determină modificări extrem de importante nu numai în activitatea noastra cotidiana, ci şi la nivelul politicii de apărare, în activitatea organizaţiilor militare şi în instruirea la nivel inalt a militarilor.

Modelarea si simularea actiunilor de lupta a devenit o prioritate a sistemului militar in contextul integrarii Nord-Atlantice. Pregatirea militarului roman capata o noua dimensiune prin utilizarea calculatorului in procesele instructiv-aplicative.

Daca in privinta simularilor actiunilor de lupta armata romana dispune de modele complexe, in domeniul tragerii cu armamentul individual simularile ar trebui sa redea cat mai exact conditiile reale si ele sunt cu atat mai utile cu cat ajuta militarul in formarea aptitudinilor necesare.

Nu putem considera o simulare ca fiind eficienta daca nu luam in considerare cati mai multi factori ce pot influenta calitatea tragerii. Printre acesti factori, poate cei mai importanti ii reprezinta factorii meteorologici, vremea schimbatoare si diferentele de altitudine influentand considerabil traiectoria proiectilelor.

Vom avea nevoie asadar de cateva notiuni introductive despre meteorologie. Meteorologia este ştiinţa care se ocupă cu studierea fenomenelor fizice şi a proceselor ce se desfăşoară în atmosferă şi interdependenţa lor cu suprafaţa terestră. Obiectul de studiu al meteorologiei îl constituie atmosfera. Aceasta participă efectiv la mişcarea de rotaţie a Pământului în jurul Soarelui şi a axului său propriu. Pe lângă aceasta atmosfera mai execută şi mişcări complexe în raport cu suprafaţa Pământului. Fenomenele fizice care au loc în atmosferă sunt foarte complexe şi interdependente. Pentru caracterizarea stării fizice a atmosferei într-un anumit moment au fost adoptate o serie de noţiuni, care poartă denumirea de elemente meteo cum ar fi:

• temperatura aerului

• presiunea atmosferică

• densitatea şi umiditatea aerului

• viteza şi direcţia vântului.

Tragerile cu armamentul de infanterie se pot executa în condiţii normale, pe care in practica avem foarte putine sanse sa le intalnim, sau speciale.

Sunt considerate condiţii meteorologice de tragere normale următoarele:

- presiune atmosferică (barometrică) la orizontala armei egală cu 750 mm, care corespunde unei altitudini de 100 metri deasupra nivelului mării;

- temperatura la orizontala armei egală cu 15°C:

- umiditatea relativă a aerului de 50%:

- lipsa totală de vânt.

Pe langa aceste conditi normale, trebuie asigurate si conditii balistice optime:

-Armament de categoria a I;

-Greutatea glontului sa fie cea specificata in tabelele de tragere;

-Forma glontului corespunzatoare datelor de fabricatie;

-Pozitia aparatelor de ochire- cea stabilita la reglarea armamentului.

Conditii topografice:

-Obiectivul sa se gaseasca pe aceeasi orizontala cu arma;

-Lipsa totala a inclinarii laterale a terenului.

Conditiile de tragere normale sunt greu de obtinut atat in poligon cat mai ales pe campul de lupta, pregatirea militarilor pentru conditii speciale, altele decat cele normale, devenind mai mult decat o necesitate.

PRESIUNEA ATMOSFERICĂ.

Presiunea atmosferică este forţa cu care apasă aerul din atmosferă pe unitatea de suprafaţă. Cauza presiunii atmosferice este greutatea aerului

În funcţie de înălţimea la care se execută tragerea, presiunea atmosferică variază astfel:

Cu cât ne ridicăm în atmosferă, cu atât cantitatea de aer de deasupra noastră este mai mică. Dacă ne imaginăm că toată atmosfera este împărţită pe straturi, constatăm că, cu cât un strat este la o înălţime mai mare, cu atât presiunea straturilor superioare de deasupra lui este mai mică.

De acea pe măsură ce înălţimea creşte, presiunea atmosferică se micşorează după o anumită regulă. În straturile inferioare ale atmosferei presiunea se micşorează aproximativ cu 1 mm, dacă înălţimea creşte cu 10 m. această valoare este aproximativă, nu este constantă şi depinde de densitatea aerului.

Temperatura

Prin temperatura se intelege gradul de incalzire al aerului, sursele de incalzire fiind externe, in special soarele ca principala sursa.

Schimbarile bruste de temperatura modifica considerabil densitatea aerului si pot influenta foarte mult forma traiectorie.

Influenteaza presiunea atmosferica si implicit traiectoria glontului prin influentarea miscarii cinetice ale moleculelor din atmosfera.

Fisiere in arhiva (1):

  • Recalcularea Abaterilor si a Probabilitatii de Lovire pentru orice Distanta in Functie de Temperatura si Presiunea Aerului.doc

Alte informatii

Proiectul a fost prezentat in cadrul Universitatii "Nicolae Balcescu" din Sibiu