Relatiile Nord-Sud

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Relatiile Nord-Sud.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

Prin acest concept înţelegem relaţiile dintre ţările industrializate şi ţările sub-dezvoltate, eliberate de sub dominaţia colonială, dar rămase totuşi într-o situaţie de inegalitate economică. Colonizare = dominaţie a unui stat sub formă culturală, ideologică, politică care atrage după sine o stare dedependenţă economică a coloniei.

Încă din antichitate grecii şi romanii au întemeiat colonii în nordul Africii din motive economice. În secolul XVI exploratori europeni au stabilit colonii mai mici pe coastele Africii. Din secolul XVII Olanda a început colonizarea Africii de Sud deschizând calea către colonizarea europeană a întregii Africi. Marile puteri ale Europei şi-au împărţit Africa între ei. Tările care au avut colonii în Africa sunt:

- Franţa – în nord şi Madagascar;

- Marea Britanie – Egiptul, sudul Africii, şi Coasta de Fildeş

- Portugalia – în centrul Africii

- Germania – în centrul Africii

- Belgia – în centrul Africii

- Spania – în coasta de nord-vest al Africii

- Italia – în nord

În al doilea Război Mondial au fost lupte importante în nordul Africii pentru deţinerea coloniilor.

La douăzeci de ani după cel de-al doilea Război Mondial, odată cu progresul adus de colonizatori, aproape toate popoarele colonizate au obţinut independenţa lor.

Dar această independenţă a avut şi efecte negative asupra fostelor colonii: deoarece economia acestor ţări a depins în totalitate de ţara colonizatoare. Aceste relaţii economice păstrându-se în mare parte şi după proclamarea independenţei. În lipsa

investiţiilor fostelor ţări colonizatoare economia acestor ţări sa-u degradat în timp.

Cel mai elocvent exemplu în acest sens este Zimbabwe. În această ţară rata şomajului este de 94% iar inflaţia este de 165.000%. Zimbabwe a fost a colonie engleză până în anul 1980.

Între 2000 şi 2007 economia naţională a scăzut cu 40%, inflaţia a fost peste 66.000% şi a existat o lipsă de combustibili, medicamente şi hrană. GDP-ul a scăzut cu 40%, producţia agriculturii a scăzut cu 51% şi producţia industrială s-a diminuat cu 47%. Investiţiile străine aproape au dispărut: în timp ce în anul 1998 investiţiile străine au fost de 400 milioane dolari, în 2007 această sumă a scăzut la 30 milioane de dolari. Câţiva observatori atribuie dificultăţile economice a ţării sancţiunilor impuse de puterile vestice. Din această cauză au scăzut şi investiţiile străine.

Fisiere in arhiva (1):

  • Relatiile Nord-Sud.doc