Salarizarea

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 6833
Mărime: 24.06KB (arhivat)
Publicat de: Arcadian Szasz
Puncte necesare: 8

Extras din referat

Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca, potrivit art. 154 din Codul Muncii.

Tipuri de salarizare:

- salarizarea in regie sau dupa timp- salarizarea in regie sau dupa timpul lucrat presupune stabilirea salariului in functie de timpul efectiv lucrat.

- salarizarea in acord

- salarizarea in accord direct pentru executarea unui produs se poate stabili o durata de timp necesara realizarii, denumita norma de timp si un salariu sau tarif pe fiecare bucata pornind de la salariu de incadrare pe ora, plata efectuandu-se in functie de numarul de produse executate.

De exemplu, pentru executarea fiecarui produs este necesra o durata de timp de realizare de 60 minute. Salariul pe produs va fi de 4,2 RON. Salariatul A va trebui sa realizeze cel putin 1 produs intr-o ora, salariul fiind de 4,2 lei pe ora. Un salariat in 8 ore de lucru, va trebui sa realizeze 8 produse (1 produs/ora) si va primi un salariu de 33,6 lei/zi de lucru de 8 ore (4,2/ora*8 ore). In cazul in care va realiza cu un produs mai mult in intervalul de lucru de 8 ore, salariatul va primi echivalentul salariului aferent numarului de produse executate, fiind interesat sa realizeze un numar cat mai mare.

- pentru executarea unui produs se poate stabili o durata de timp necesraa realizarii, denumita norma de timp si un salariu sau tarif pe pe fiecare bucata pornind de la salariu de incadrare pe ora, plata efectuandu-se in functie de timpul de lucru normat.

De exemplu, ambalarea in cutie de carton a 125 de produse finite necesita o durata de timp de realizare de 10 minute. Salariul pe cutie ambalata va fi de 1 leu. Salariatul A va trebui sa ambaleze intr-o ora cate 125 de produse finite, salariul fiind de 6 lei pe ora. In 8 ore de lucru, va trebui sa realizeze 48 de produse (6 cutii ambulate intr-o ora *8 ore) si va primi un salariu de 48 lei/zi de lucru de 8 ore (6 lei/ora 8 ore). Salariatul va primi salariul de incadrare (48 lei) daca executa numarul de produse (48) in timpul stabilit sau intr-un timp mai scurt.

- salarizarea in acord global presupune repartizarea bugetului de salarii conducatorului echipei care lucreaza pentru realizarea unui produs si care este raspunzator de distribuirea salariilor potrivit sarcinilor fiecarui salariat. Se folosete cu precadere in constructii, pe santiere navele, proiectare.

- salarizarea pe baza de tarife sau cota procentuala din venituri realizate

- salarizarea prin cote procentuale – plata se va face in functie de vanzari de produse sau de servicii, cu asigurarea salariului minim brut pe tara.

Salariul cuprinde:

- salariul de baza

- indemnizatiile

- sporuri la salariul de baza

- adaosuri la salariul de baza.

Angajatorul nu poate negocia su stabili salarii de baza prin contractul individual de munca sub salariul de baza minim brut orar pe tara. Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste prin hotarare a Guvernului. Astfel, prin contractul colectiv de munca unic incheiat la nivel national pe anii 2007-2010 a fost stabilit un salariu minim negociat de 440 RON, pentru un program complet de 170 de ore/luna, adica 2.1764 lei/ora.

In cazul in care programul normal de munca este mai mic de 8 ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara la numarul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.

Salariul se plateste in bani cel puitn o data pe luna. Data platii salariului este data stabilita prin contractul individual de munca, contractului colectiv de munca sau regulamentului intern.

Incasarea salariului este probata prin semnatura salariului pe statul de plata sau a altui document care atesta plata. Statul de plata se intocmeste lunar, pe baza documentelor de evidenta a muncii si a timpului lucrat efectiv, a documentelor privind retinerile legale, concediilor de odihna, a certificatelor medicale.

Statul de salarii contine informatii necesare completarii fisei fiscale:

- venitul brut

- contributia individuala de asigurari sociale

- contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj

- contributia pentru asigurari sociale de sanatate

- venitul net

- deducerea lunara de intretinere

- venitul baza de calcul

- impozitul calculat si retinut.

In temeiul legii contabilitatii nr. 82/1991, statele de plata se pastreaza timp de 50 de ani de la data incheierii exercitiului in cursul caruia au fost intocmite.

Pentru salariatii carora angajatorul, le asigura hrana, cazarea sau alte facilitati care pot fi considerate avantaje in natura, suma in bani cuvenita pntru munca prestata nu va putea fi mai mica decat salariul minim brut pe tara.

Plata drepturilor salariale se va face in ordinea prevazuta la art. 162 alin. (2) din Codul Muncii, respectiv:

- direct salariatului care este titularul drepturilor salariale

- persoanei imputernicite de acesta, pe baza unei procuri speciale sau generale autentificate

- sotul supravietuitor sau copiilor majori ai defunctului, parintilor acestuia, in cazul decesului unui salariat

- persoanelor care probeaza calitatea de mostenitor pe baza certificatului emis de notar sau a unei hotarari judecatoresti, in conditiile in care salariatul decedat nu a lasat in viata categoriile de persoane mentionate mai sus (sotul supravietuitor sau copii majori, parinti).

Preview document

Salarizarea - Pagina 1
Salarizarea - Pagina 2
Salarizarea - Pagina 3
Salarizarea - Pagina 4
Salarizarea - Pagina 5
Salarizarea - Pagina 6
Salarizarea - Pagina 7
Salarizarea - Pagina 8
Salarizarea - Pagina 9
Salarizarea - Pagina 10
Salarizarea - Pagina 11
Salarizarea - Pagina 12
Salarizarea - Pagina 13
Salarizarea - Pagina 14
Salarizarea - Pagina 15
Salarizarea - Pagina 16
Salarizarea - Pagina 17
Salarizarea - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Salarizarea.doc

Te-ar putea interesa și

Salarizarea în România

Capitolul I Considerații preliminare I.1.Evoluții istorice privind sistemul românesc de salarizare Primele reglementări legale ale salarizării...

Angajarea și Salarizarea Personalului

INTRODUCERE "Resursele umane sunt unice în ceea ce priveşte potenţialul lor de creştere şi dezvoltare, precum şi capacitatea de a-şi cunoaşte...

Studiu privind salarizarea personalului militar într-o unitate aparținând Ministerului Afacerilor Interne

INTRODUCERE În prezent, drepturile salariale reprezintă principala motivație a personalului militar în ceea ce privește satisfacerea nevoilor...

Salarizarea

CAPITOLUL I. PROBLEME GENERALE PRIVIND SALARIUL ŞI SISTEMUL DE SALARIZARE Secţiunea 1. Remunerarea muncii – instrument indispensabil dezvoltării...

Salarizarea resursei umane din sectorul public 2

Introducere Salarizarea resursei umane este un domeniu de mare actualitate cu influențe puternice atât asupra sectorului public, cât și asupra...

Sistemul de salarizare

INTRODUCERE Interesul tot mai mare pentru o politică eficientă din punct de vedere a salarizării izvorește din convingerea tot mai evidentă a...

Gândire critică - salarizare în regie vs salarizare după performanță

Conceptul de salariu De-a lungul timpului, nenumăraţi economişti au căutat să explice natura şi dinamica salariului, precum şi mărimea acestuia. E...

Salarizare în regie versus salarizare după performanță

1. Introducere ,,Când eram tânăr, credeam că banii și puterea mă vor face fericit. Aveam dreptate.” (Bill Gates) Piața cotidiană, nevoile îmbracă...

Ai nevoie de altceva?