Salmonelele

Referat
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 78 în total
Cuvinte : 25128
Mărime: 1.09MB (arhivat)
Publicat de: Georgian Szabo
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. CAPITOLUL 1
  3. NOTIUNI GENERALE DESPRE ZOONOZE 6
  4. 1.1. Clasificarea zoonozelor 8
  5. 1.2. Tendinte in zoonoze 13
  6. 1.3. Cai de transmitere a zoonozei de la animale la om 14
  7. CAPITOLUL 2
  8. DESCRIEREA BOLII 18
  9. 2.1. Istoricul bolii 21
  10. 2.2. Agentul etiologic 22
  11. 2.2.1. Taxonomie (clasificarea agentului infectios) 22
  12. 2.2.2. Biologie moleculara si genetica 31
  13. 2.2.3. Necesitati de depistare 36
  14. 2.3. Patogeneza si agresivitate 36
  15. 2.4. Epidemiologie 43
  16. 2.4.1. Raspandire 43
  17. 2.4.2. Geografie 44
  18. 2.4.3. Surse si transmitere 45
  19. CAPITOLUL 3
  20. MANIFESTARILE CLINICE SI ANATOMO-PATOLOGICE ALE BOLII LA OM SI ANIMALE 57
  21. CAPITOLUL 4
  22. REZULTATE PRIVIND EVOLUTIA BOLII IN PERIOADA 2010-2013 72
  23. CONCLUZII 75
  24. BIBLIOGRAFIE 77

Extras din referat

INTRODUCERE

Bolile cu origine alimentară ocupă pondere însemnată în patologia actuală, numărul îmbolnavirilor datorate alimentelor fiind în continuă creştere.

Cele mai frecvente microorganisme întâlnite în alimente sunt bacteriile, urmate de mucegaiuri şi drojdii, iar virusurile sunt transmise de obicei în mod direct de la purtător la persoana receptivă sau prin intermediul alimentelor contaminate de purtători.

Bacteriile din genul Salmonella sunt frecvent întâlnite, având importanţă majoră pentru alimentaţia şi sănătatea publică.

Salmonelozele au răspândire universală şi reprezintă zoonoze specifice, unele tulpini fiind ubicvitare, iar altele având caracter regional. Exista o diversitate impresionantă de serotipuri (multe din acestea putând coexista pe acelaşi animal) cu grad diferit de patogenitate.

Rezervoarele de Salmonella sunt reprezentate de animalele domestice, sălbatice şi om (purtători de salmonele). In răspândirea infecţiei un rol important îl deţin şobolanii şi şoarecii care sunt frecvent purtători de Salmonella typhimurium şi Salmonella enterididis. Salmonelele eliminate de aceste animale prin fecale rămân viabile, se multiplică în mediu şi realizează astfel contaminarea solului, apei, furajelor, alimentelor devenind surse secundare de infecţie, care difuzează la distanţe mari.

De asemenea circulaţia intensă a turiştilor poate declanşa focare de epidemie, ştiut fiind faptul că Salmonella rezistă pe haine pâna la 200 zile.

Posibilitatea de infecţie a omului este în creştere în contextul vehiculării produselor alimentare contaminate prin intermediul materiei prime sau pe parcursul fluxului tehnologic, depozitării, distribuţiei alimentelor, în special celor de origine animală.

Incidenţa salmonelozei este în creştere, mai ales în ţările industrializate.

Izolările speciei Salmonella enterididis la om au evidenţiat o creştere dramatică în ultimii ani (în SUA, de exemplu apar 2-4 milioane de cazuri de salmoneloză anual) şi sunt corelate cu izbucniri violente de epidemii legate de activitatea din unităţi de abatorizare, procesare, depozitare, unităţi de alimentaţie publică.

Alimentele asociate infecţiei cu Salmonella sunt reprezentate de cărnuri crude,ouă, lapte şi produse lactate, peşte, pui de baltă, creveţi, drojdie, nucă de cocos, sosuri şi creme pentru salate, creme pentru prajituri, glazuri, gelatină uscată, ulei de alune, cacao, ciocolată, legume şi fructe proaspete (prezentă în roşii si în sucul de portocale proaspăt, nepasteurizat a adus dovada surprinzătoare a faptului că acest microorganism se poate dezvolta şi în produse cu grad de aciditate ridicat).

Epidemii majore cu Salmonella au fost declanşate cu precădere de consumul ouălor, cărnii de pasăre, laptelui pasteurizat şi îngheţatei.

Dintre sectoarele industriale producătoare, carnea de pasăre este cel mai intens contaminată. In SUA, în 1987 costurile implicate de salmonelozele determinate de carnea de pasăre au fost apreciate la aproximativ 1 miliard de dolari. Deficientele igienice din prelucrarea carnii crude de pasăre, pornind chiar de la abataj, creează posibilităţi imense de contaminare, generate de imposibilitatea practică de a menţine efective integral indemne de Salmonella. Furajele potenţial contaminate, intervenţia rozătoarelor, insectelor si a altor vectori, transmiterea uneori verticală a unor salmonele ca de exemplu serotipul enterididis sunt factori care întreţin şi amplifică magnitudinea portajului aviar.

Toxiinfecţii sunt produse în urma consumului de ouă de galinacee, dar mai ales de raţă şi gâscă, din cauza contaminării cojii oului sau chiar a conţinutului acestuia, prin pătrunderea salmonelelor pe la nivelul porilor naturali în condiţiile depozitării defectuoase ( mediu cald şi umed).

Utilizarea ouălor în număr mare fără prelucrare termică, în foarte multe produse alimentare: creme, maioneză, sosuri, îngheţată sau cu prelucrare termică insuficientă (ciocolată) creează posibilităţi imense de contaminare, accentuată în mare masură de păstrea inadecvată a alimentului înainte de consum. Supravieţuirea şi chiar multiplicarea salmonelelor în maioneze şi salate cu ou crud la temperaturi de 4°C explică multe dintre situaţiile în care "păstrarea la rece" nu a fost suficientă pentru siguranţa igienică a produselor.

În izbucnirile mari de toxiinfecţii alimentare, procesarea alimentului a avut un rol esenţial. Deficienţele igienice, ca de exemplu folosirea aceloraşi utilaje fără igienizare după prelucrarea ouălor au determinat izbucniri de mare amploare prin alte alimente a căror procesare aparentă a fost corectă. Exemple: focarul din SUA cu peste 224.000 consumatori determinat de îngheţată al cărui premix fusese transportat într-o cisternă neigienizată, după utilizarea ei la transportul amestecului de ouă; de asemeni episodul din ţara noastră cu peste 900 cazuri apărut în 1989, având la origine o prajitură a cărei cremă (fară ou) fusese preparată într-un malaxor anterior utilizat pentru prepararea blatului (conţinând ou) şi neigienizat.

Laptele şi produsele lactate reprezintă surse importante de transmitere a acestor bacterii la om, fiind posibilă contaminarea materiilor prime în timpul mulsului , procesării, manipulării.

Laptele, lactatele şi mai ales branzeturile au fost de asemenea frecvent la originea unor izbucniri de mare extindere.

În 1985, una din cele mai mari izbucniri epidemice salmonelozice determinată de Salmonella serovarul typhimurium prin consumul de lapte pasteurizat a însumat 16.234 cazuri în SUA, iar în Canada brânza Cheddar infectată cu acelaşi serovar care supravieţuieşte în acest sortiment 10 luni la 7°C a însumat 2.700 cazuri.

Contaminarea laptelui şi derivatelor din lapte se realizează prin procesare. În brânză salmonelele se pot multiplica în primele săptămâni de maturare.

Accidentele cu lapte pasteurizat ori lapte praf au fost eminamente tehnologice. Este de remarcat ca în cadrul unei fabrici de lapte praf, o tulpină de Salmonella poate să reziste mai multi ani. În procesul de preparare a brânzeturilor şi a lactatelor fermentate a fost implicat preponderent factorul uman fie ca purtător, fie prin ignorarea unor reguli igienice elementare.

Preview document

Salmonelele - Pagina 1
Salmonelele - Pagina 2
Salmonelele - Pagina 3
Salmonelele - Pagina 4
Salmonelele - Pagina 5
Salmonelele - Pagina 6
Salmonelele - Pagina 7
Salmonelele - Pagina 8
Salmonelele - Pagina 9
Salmonelele - Pagina 10
Salmonelele - Pagina 11
Salmonelele - Pagina 12
Salmonelele - Pagina 13
Salmonelele - Pagina 14
Salmonelele - Pagina 15
Salmonelele - Pagina 16
Salmonelele - Pagina 17
Salmonelele - Pagina 18
Salmonelele - Pagina 19
Salmonelele - Pagina 20
Salmonelele - Pagina 21
Salmonelele - Pagina 22
Salmonelele - Pagina 23
Salmonelele - Pagina 24
Salmonelele - Pagina 25
Salmonelele - Pagina 26
Salmonelele - Pagina 27
Salmonelele - Pagina 28
Salmonelele - Pagina 29
Salmonelele - Pagina 30
Salmonelele - Pagina 31
Salmonelele - Pagina 32
Salmonelele - Pagina 33
Salmonelele - Pagina 34
Salmonelele - Pagina 35
Salmonelele - Pagina 36
Salmonelele - Pagina 37
Salmonelele - Pagina 38
Salmonelele - Pagina 39
Salmonelele - Pagina 40
Salmonelele - Pagina 41
Salmonelele - Pagina 42
Salmonelele - Pagina 43
Salmonelele - Pagina 44
Salmonelele - Pagina 45
Salmonelele - Pagina 46
Salmonelele - Pagina 47
Salmonelele - Pagina 48
Salmonelele - Pagina 49
Salmonelele - Pagina 50
Salmonelele - Pagina 51
Salmonelele - Pagina 52
Salmonelele - Pagina 53
Salmonelele - Pagina 54
Salmonelele - Pagina 55
Salmonelele - Pagina 56
Salmonelele - Pagina 57
Salmonelele - Pagina 58
Salmonelele - Pagina 59
Salmonelele - Pagina 60
Salmonelele - Pagina 61
Salmonelele - Pagina 62
Salmonelele - Pagina 63
Salmonelele - Pagina 64
Salmonelele - Pagina 65
Salmonelele - Pagina 66
Salmonelele - Pagina 67
Salmonelele - Pagina 68
Salmonelele - Pagina 69
Salmonelele - Pagina 70
Salmonelele - Pagina 71
Salmonelele - Pagina 72
Salmonelele - Pagina 73
Salmonelele - Pagina 74
Salmonelele - Pagina 75
Salmonelele - Pagina 76
Salmonelele - Pagina 77
Salmonelele - Pagina 78

Conținut arhivă zip

  • Salmonelele.doc

Alții au mai descărcat și

Metode de Prevenire și Stingere Incendii

3.1.Accesul mijloacelor si al personalului pentru interventie in caz de incendiu se asigura in permanenta la toate: a) constructia unitatii cu...

Măsurători Directe de Aceeași Precizie

Masuratorile directe de aceeasi precizie, reprezinta un volum important de lucrari, executate pe teren în cadrul activitatilor geodezice,...

Biometria

Biometria reprezinta totalitatea metodelor prin care se face identificarea sau autentificarea unei persoane pe baza datelor biometrice: amprente...

Te-ar putea interesa și

Culturi starter de microorganisme

DEFINIŢIE Culturile starter sunt definite ca acele culturi care se obţin plecând de la o cultură pură stoc şi care prin trecere prin culturi...

Microbiologie alimentară

I.1.INTRODUCERE Microbiologia este stinta care studiaza organismele ale caror dimensiuni sunt sunt prea mici pentru a putea fi vazute cu ochiul...

Șucuri din fructe

CAPITOLUL I INTRODUCERE. JUSTIFICAREA DOMENIULUI ABORDAT Sucurile de fructe sunt băuturil obţinute din diferite specii de fructe, coapte şi...

Genul Salmonella

Caracterizarea genului Salmonella 1. DEFINIŢIE, ÎNCADRARE. ISTORIC. Genul Salmonella aparţine familiei Enterobacteriaceae, regnul Procariota...

Pesta porcină clasică și pesta porcină africană

Cap. 1. Scurtă descriere a bolii Pesta porcina clasica 1. Definiţie, răsâandire, importanță Pesta porcină este o boală infecto-contagioasă...

Toxiinfetii alimentare - Salmonella

Introducere Igiena a fost considerată ca o ştiinţă de sine stătătoare,după care s-a modificat, plasându-se ca o ramură a ştiinţelor medicale care...

Poluarea Biologică a Apei

INTRODUCERE Conform legii 458/2002 apa potabilă trebuie să fie sanogenă şi curată, ceea ce înseamnă că trebuie să fie lipsită de orice fel de...

Studiu Epidemiologic Privind Evoluția Salmonelozei ca Zoonoză în Europa și în România

Capitolul I Scurtă descriere a salmonelozei 1.1 Definiţie. Importanţă. Etiologie. Salmoneloza este o boala infecţioasa a oamenilor şi a...

Ai nevoie de altceva?