Sănătatea mintală

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2596
Mărime: 14.52KB (arhivat)
Publicat de: Sorina Iancu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Olear Carmen

Extras din referat

Sanatatea mintala inseamna mult mai mult decat absenta bolii psihice. Atunci cand vorbim despre fericire, pacea mintii, bucurie ori satisfactie, ne referim de fapt la sanatatea mintala.

Sanatatea mintala este o parte a vietii noastre, inseamna modul in care oamenii se inteleg in familie, la scoala, la serviciu, la joaca, in comunitate cu semenii lor.

Inseamna modul in care fiecare isi poate armoniza dorintele, ambitiile, capacitatile, idealurile, sentimentele si constiinta pentru a putea face fata cerintelor vietii. Nu exista o delimitare neta intre sanatatea si boala mintala.

Nici una dintre caracteristicile ei nu poate fi luata singura drept o dovada de sanatate mintala si nici absenta vreuneia nu este o dovada de boala mintala. Nimeni nu poseda in orice moment toate trasaturile caracteristice ale unei sanatati mintale perfecte.

Boala psihica in perceptia societatii

Persoanele cu probleme psihice pot primi ajutor medical, fara prea mari costuri. Cu toate acestea, o mare parte dintre ei nu-l primesc. Multi sufera in tacere, marginalizati de societate din cauza unor conceptii eronate. Nu este nici o justificare in a ignora, marginaliza si exclude persoanele care sufera de asemenea boli. Este loc pentru toti pe pamant. Un rol important in viata acestor bolnavi il are medicul, dar nu inseamna ca toti cei care au probleme de sanatate mintala ar trebui tinuti in sanatorii, departe de lumea civilizata. Este de datoria noastra sa fim alaturi de ei si sa avem grija ca respectivii bolnavi sa se adreseze medicului. Cu cat mai devreme, cu atat mai bine pentru ei, pentru noi toti.

Cum se recunoaste o persoana sanatoasa?

O persoana se bucura de o sanatate mintala deplina daca:

1. Nu se lasa coplesita de propriile emotii: teama, suparare, dragoste, gelozie, vinovatie sau griji;

2. Poate face fata „din mers“ dezamagirilor;

3. Isi poate accepta propriile defecte;

4. Are respect de sine;

5. Se bucura de lucruri simple, intamplari din viata de zi cu zi;

6. Se simte bine impreuna cu alti oameni;

7. Isi face planuri de viitor;

8. Se bucura de experientele si ideile noi;

9. Isi fixeaza teluri realiste;

10. Este capabila sa ia singura hotarari in problemele care o privesc.

Afecţiunile mintale Mit şi Adevăr:

Bolile Mintale şi Neurologice afectează numai Adulţii din Ţările Bogate. Nu, Toţi Oamenii pot avea astfel de afecţiuni - Copii, Adolescenţi, Tineri şi Adulţi, Bogaţi şi Săraci. Aproximativ 1 din 5 Copii Lumii ( sub 16 ani ) suferă de Afecţiuni Mintale Medii şi Severe, iar majoritatea nu sunt Trataţi din faptul că Serviciile de Sănătate Mintală sau sunt destinate Adulţilor. Numărul Persoanelor afectate de Schiyofrenie este de 7 Milioane în Ţările dezvoltate şi de 38 Milioane în cele în Curs de Dezvoltare iar în cazul Epilepsiei raportul este similar ( 7,5 Milioane şi respectiv 37,5 Milioane ).

Este Imposibil să Ajuţi pe cineva cu Afecţiuni ale Creierului sau Afecţiuni Mintale. Există Tratamente şi Cei care îi Îngrijesc pot fi Asistaţi de Specialişti. Schizofrenia este Tratabilă, Epilepticii descoperiţi la timp pot fi ajutaţi medical pentru a avea un control complet al crizelor, iar persoanele care suferă de Depresie pot fi ajutate pentru a revenii la o viaţă normală în cele mai multe din cazuri. Ajutorul poate fi acordat atât de Medicii de Familie şi Asistenţii lor , precum şi de către Specialişti ( Psihologi, Psihiatrii, Neurologi şi Lucrătorii Sociali ). Nu este Suficient să Ajutăm doar persoana Bolnavă, Familia ( care este Sistemul de Suport Principal ) are nevoie de ajutor pentru a-şi conserva Funcţiunile şi Starea de Bine.

Bolnavii Mintal trebuiesc Izolaţi. Nu, Oamenii cu Afecţiuni Mintale pot exista în Comunitate şi nu trebuie Izolaţi sau Restricţionaţi. Ca şi Afecţiunile Corpului, Bolile Creierului şi Bolile Mintale au diferite grade de severitate Tranzitorii ( Probleme Acute provocate de Stres ), Periodice ( caracterizate de Acutizări urmate de Perioade de Depresii ), Continue şi Agravate în timp ( Alzheimer). Tratamentul trebuie să fie adecvat Afecţiunii şi Situaţiei Sociale a Bolnavului.

Sanatatea mintala la adolescenti

Sănătatea mintală poate afecta viaţa de zi cu zi şi viitorul unei persoane tinere. De exemplu, învăţatul, relaţiile cu ceilalţi şi sănătatea fizică pot fi afectate de problemele sănătăţii mintală.

Să ai grijă şi să protejezi sănătatea mintală a unui copil, reprezintă o parte importantă a ajutorului dat acelui adolescent de a se forma ca personalitate.

Ca si adulţii, adolescenţii pot avea probleme de sănătate mintală care să le afecteze modul cum gîndesc, simt şi acţionează.

Aceste probleme sunt reale şi dureroase. Ele pot duce la abandonarea şcolii, la conflicte familiale, consum de droguri, violenţă şi suicid. Problemele de sănătate mintală limitează adesea abilitaţile curente sau viitoare ale tinerilor de a fi „productivi".

De asemenea, aceste probleme pot fi foarte costisitoare pentru familie, comunitate şi pentru sistemul de ingrijire de sănătate mintală.

Problemele de sănătate mintală la adolescenţi se datorează unor cauze multiple, cum ar fi cauze biologice sau cauze de mediu.

Exemple de cauze biologice: genetice, afecţiuni ale sistemului nervos central, etc. De asemenea, există mulţi factori de mediu care pot favoriza apariţia problemelor de sănătate mintală, cum ar fi: expunerea la un mediu toxic, cu nivel ridicat de poluare, expunerea la violenţă (abuz fizic, sexual, violenţă verbală sau emoţională), stresul legat de sărăcie, discriminare sau alte lipsuri, pierderea unei persoane importante în viaţa tînărului, fie prin moarte, divorţ sau ruperea unei relaţii, etc.

Familia, şcoala şi comunitatea trebuie să înveţe cum să lucreze împreună pentru a asigura un mediu sănătos, sigur şi încurajator pentru asemenea adolescenţi.

O mulţime de semne pot indica o posibilă problemă de sănătate mintală sau o serioasă tulburare emoţională a adolescentului.

Preview document

Sănătatea mintală - Pagina 1
Sănătatea mintală - Pagina 2
Sănătatea mintală - Pagina 3
Sănătatea mintală - Pagina 4
Sănătatea mintală - Pagina 5
Sănătatea mintală - Pagina 6
Sănătatea mintală - Pagina 7
Sănătatea mintală - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Sanatatea Mintala.doc

Alții au mai descărcat și

Metode de Prevenire și Stingere Incendii

3.1.Accesul mijloacelor si al personalului pentru interventie in caz de incendiu se asigura in permanenta la toate: a) constructia unitatii cu...

Măsurători Directe de Aceeași Precizie

Masuratorile directe de aceeasi precizie, reprezinta un volum important de lucrari, executate pe teren în cadrul activitatilor geodezice,...

Biometria

Biometria reprezinta totalitatea metodelor prin care se face identificarea sau autentificarea unei persoane pe baza datelor biometrice: amprente...

Te-ar putea interesa și

Ergoterapia în boala psihică

Cap. I Boala psihică 1. Delimitări conceptuale „Istoria dezvoltării societăţii cuprinde şi istoria conceptului de boală psihică. Mari...

Integrarea Deficientului Mintal

ARGUMENT Moto: „Gradul de progres al unei societati se poate aproxima dupa grija pe care o manifesta pentru copiii handicapati” Sintagma...

Campanie de Informare

INTRODUCERE Trăim într-o societate în permanentă schimbare şi odată cu evoluţia acesteia asistăm la o schimbare de percepţie asupra traficului şi...

Persoanele cu Dizabilități

După cum bine știm, problematica persoanelor cu dizabilități ia amploare pe zi ce trece, și vedem de la caz la caz, oameni care sunt tot mai mult...

Modernizarea Ambulatorului Spitalului Vadu Lat

TITLUL PROIECTULUI PROGRAM OPERATIONAL AXA PRIORITARĂ DOMENIUL DE INTERVENŢIE FONDUL DIN CARE PROIECTUL POATE OBTINE FINANTARE NERAMBURSABILA...

Propunere de Politici Publice

1) Instituţia iniţiatoare Centrul Comunitar de Sănătate Mintală 2) Formularea problemei Nu se cunoaşte numărul persoanelor care au nevoie de...

Analiza politicii de sănătate mintală a Guvernului României

1. Definirea problemei (date şi studii existente) Aderarea României la Uniunea Europeană a avut loc la 1 ianuarie 2007. Raportul de ţară privind...

Cum influențează clasa socială asupra sănătății mintale

Introducere Termenul de clasă socială a fost discutat de mulți sociologi pentru o lungă perioadă (Argyle 1994). S-a descoperit că diferențele...

Ai nevoie de altceva?