Securitatea la Incendiu a Danelor Petroliere

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Securitatea la Incendiu a Danelor Petroliere.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pptx de 24 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Conf. Univ. Dr. Ing. Manuel ȘERBAN

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si cuprins iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Cuprins

Cuvinte cheie
Instalații de stingere cu spumă
Danele petroliere
Rezervoare destinate depozitării produselor petroliere
Managementul intervenției în caz de incendiu la danele petroliere
Navele maritime și petroliere
Concluzii

Extras din document

1. Cuvinte cheie

Dane petroliere : zona special amenajată dintr-un port destinată acostării navelor petroliere în vederea încărcării și descărcării hidrocarburilor pe care acestea le transportă.

Petroliere : nave specializate destinate transportului produsului petrolier în vrac.

Prevenirea incendiilor : măsuri prealabile destinate să împiedice iniţierea unor incendii şi/sau să limiteze efectele acestora.

Risc de incendiu : probabilitatea globală de izbucnire a incendiilor, determinată de interacţiunea proprietăţilor specifice materialelor şi substanţelor combustibile cu surse potenţiale de aprindere, în anumite împrejurări, în acelaşi timp şi spaţiu.

2. Instalații de stingere cu spumă

Spuma reprezintă substanța de stingere a lichidelor combustibile mai ușoare decât apa, depozitate în rezervoare sau scurse și acumulate în strat, în caz de avarie la depozite sau instalații tehnologice.

În funcție de modul de generare, spuma se clasifică în:

- spumă chimică;

- spumă mecanică.

În funcție de coeficienții de înfoiere, spumele se clasifică în:

- spumă mecanică grea;

- spumă cu coeficient mediu de înfoiere;

- spumă cu coeficient mare de înfoiere.

Light-water este folosită ca substanță de stingere în domeniul aviației și lichidelor combustibile. Aceasta formează o peliculă asupra lichidului combustibil aprins, reducând concentrația de vapori și astfel procesul de ardere se întrerupe, iar reaprinderea nu mai este posibilă.

Instalațiile de stins incedii cu spumă se clasifică în:

- instalații fixe: - cu generatoare de spumă;

- cu sprinklere cu spumă.

- instalații semi-fixe;

- instalații mobile : autospecialele utilizate pentru stingerea incendiilor.

În cadrul portului Constanța găsim singura navă-pompier din țara noastră de tip catamaran (2 corpuri), ce prezintă un turn cu mai multe nivele pe care se întâlnesc tunurile de stingere, menită să acționeze asupra incendiilor izbucnite în raza portului sau pe mare, acolo unde autospecialele nu au acces.

Protecția danelor și terminalelor petroliere se va realiza folosind tunuri telecomandate de spumă, generatoare de spumă de medie expansiune și instalații fixe de stingere cu spumă a incendiilor.

3. Danele petroliere

Întregul proces tehnologic de încărcare-descărcare a hidrocarburilor în danele petroliere se va executa numai în sistem închis, etanș și mecanizat.

Se impune respectarea măsurilor de prevenire a unui incendiu sau a unei deversări de hidrocarburi și a normelor departamentale emise în acest scop.

Danele petroliere se vor amplasa la una din extremitățile portului, într-un bazin separat, dotat cu dispozitive de ecranare, etanșe și ignifuge ce împiedică scurgerea produsului petrolier, distanța minimă de amplasare între aceste dane și cea mai apropiată instalație/construție fiind de 1000 m.

În cazul unei deversări, portul va fi dotat cu instalații și dispozitive de reținere și colectare a produselor petroliere.

Fisiere in arhiva (1):

  • Securitatea la Incendiu a Danelor Petroliere.pptx